“Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Όλα τα άλλα που συζητιούνται είναι για δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας” τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Tribune, ο αρχηγός του κόμματος Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες Γιώργος Χατζημαρκάκης και επισημαίνει το πιο απλό, ότι θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ως ατού αυτό που έχουν ανακοινώσει οι ίδοι οι Ευρωπαίοι, ότι από την κρίση στην Ελλάδα κέρδισαν 114 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον καταλογίζει ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δέχονται να συνομιλούν “με υπαλλήλους (Τρόικα) που εφαρμόζουν μια πολιτική που σε σκοτώνει και έχει αποδειχθεί πως είναι λάθος”.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης πιστεύει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική που προκαλείται από τον “ανώμαλο φόβο των Γερμανών γαι τον πληθωρισμό” και να μπούμε σε ουσιαστική αναπτυξιακή λογική ως Ευρώπη και με βασική προϋπόθεση την “παράταση της αποπληρωμής του χρέους στα 50 χρόνια, όπως συνέβη στη μεταπολεμική Γερμανία που αποπλήρωσε τα δάνεια της το 2012, επιλεκτικό κούρεμα του χρέους και μείωση των τεχνητά υψηλών επιτοκίων σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο“.
Ως γνώστης της εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας πιστεύει τελικά ότι το Βερολίνο θα απομειώσει το ελληνικό χρέος γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι “Αν η Γερμανία αποτύχει στην Ελλάδα και δεν λυθεί το πρόβλημα σημαίνει πως είναι ανίκανη να ηγηθεί στην Ευρώπη”.
Όσον αφορά το μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί και στο πίθανο δίλημμα που μπορεί να τεθεί για τυχόν συμμετοχή του κόμματος του κυβέρνηση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι “Θα συνεργαζόμουν και με τους δύο αν υπάρχει ένα πειστικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί εξαρχής στις λεπτομέρειες, θα παρουσιαστεί αναλυτικά στους πολίτες οι οποίοι θα γνωρίζουν τι θα κάνει η κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί στη συνέχεια”.
Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πολιτών, λίγο πριν από την κρίσημη μάχη για τις ευρωεκλογές, θεωρεί ότι όλα τα νέα κόμματα δεν έχουν “τις ίδιες ευκαιρίες προβολής στα ΜΜΕ” και γίνεται πολύ σκληρός όταν μιλά για την διαπλοκή στην Ελλάδα: “Το κράτος και το δημόσιο χρήμα είναι τα λάφυρα του πολέμου για την άνοδο στην εξουσία. Ισχύει για τους πολιτικούς και τους οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα” και πιστεύει ότι αυτό πρέπει να τελειώσει.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:
– 1.500.000 άνεργοι, καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας, χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλεπάλληλοι φόροι, καταχρεωμένοι πολίτες, αύξηση των αυτοκτονιών κ.α. Μία πρωτοφανής κατάσταση . Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης της Τρόικας, ποια η ευθύνη της Μπαροζο-Μερκελικής Ευρώπης (όπως την αποκαλείται) και ποιο των ελληνικών κυβερνήσεων που το εφάρμοσαν;
“Στην τελευταία ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου είπα πως η Τρόικα βάζει λουκέτο στην Ελλάδα.
Εφαρμόζει μια ιδεολογική συνταγή μέτρων που δεν οδηγεί πουθενά με την ανοχή Μέρκελ και Μπαρόζο που υπολογίζουν μόνο το πολιτικό κόστος ενώ το μοντέλο έχει αποτύχει, αποδεικνύεται με στοιχεία και τα γνωρίζουν όλοι.
Αυτοί έχουν την πρώτη ευθύνη για το κακό που συνεχίζεται. Από την ελληνική πλευρά, όπως αποδείχθηκε, ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει.
Όλα τα άλλα που συζητιούνται είναι για δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας. Η τρόικα αποτελεί σήμερα μια απειλή για τον πολίτη και την ίδια ώρα νιώθει πως το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τα βασικά του δικαιώματα”.
– Υπάρχει, σύμφωνα με την δική σας οπτική γωνία, ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων από την έλευση της Τρόικας και μετά; Και ποιά είναι;
“Αν συνεχίζεις να δέχεσαι να μιλάς με υπαλλήλους που εφαρμόζουν μια πολιτική που σε σκοτώνει και έχει αποδειχθεί πως είναι λάθος, προφανώς και έχεις ευθύνη για τα δεινά που συνεχίζονται.
Ακόμα κι αν πρέπει να το κάνεις για ένα διάστημα στην αρχή, αν έχεις στρατηγική, οφείλεις να αναζητήσεις λύση με πολιτικές συμμαχίες που θα σε στηρίξουν στην Ευρώπη”.
– Τι θα μπορούσαν να κάνουν και δεν το έκαναν;
“Είπα πολύ νωρίς πως η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει μια συμμαχία του Νότου. Δεν είδα όμως πρωτοβουλίες σε αυτό. Όταν είσαι πεσμένος και αδύναμος θες στηρίγματα για να σηκωθείς. Επιπλέον, δεν διαπίστωσα κάποιος να ζητά να ισχύσουν οι όροι της Ισπανίας στην Ελλάδα. Η Ισπανία πήρε 100 εκ. χωρίς μνημόνιο. Αυτό μπήκε ποτέ σε πραγματική διαπραγμάτευση για αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας;”
– Πώς θα αλλάξει η κατάσταση; Πότε θα δημιουργηθούν δουλειές; Πότε θα μειωθούν οι φόροι; Και πώς; Εσείς τι προτείνεται;
“Για να υπάρξει προοπτική πρέπει να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας. Για να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ανάκαμψης κι αυτό θα γίνει μόνο μ’ ένα νέο σχέδιο Ηρακλής όπως το Μάρσαλ. Απαιτείται παράταση της αποπληρωμής του χρέους στα 50 χρόνια, όπως συνέβη στη μεταπολεμική Γερμανία που αποπλήρωσε τα δάνεια της το 2012, επιλεκτικό κούρεμα του χρέους και μείωση των τεχνητά υψηλών επιτοκίων σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο. Αυτές είναι οι προυποθέσεις. Από κει και πέρα η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με το πελατειακό κράτος και να προχωρήσει την πραγματική αποκέντρωση”.
– Μία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις ευρωεκλογές με μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά από την ΝΔ, πως πιστεύετε ότι θα επηρέαζε τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη;
“Αυτό που αναμένουν όλοι είναι να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές. Προσωπικά προτείνω α πάμε σ’ ένα στρογγυλό τραπέζι που θα συμμετέχουν όλοι. Είναι βέβαιο πως θα έχουμε συνεργασίες αφού η περίοδος που ένα κόμμα κυβερνούσε μόνο του, έχει περάσει. Το πολιτικό σύστημα βέβαια στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμα με φόβο στις συνεργασίες κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά όσοι κατανοήσουν τη σημασία της συνύπαρξης θα έχουν ρόλο την επόμενη μέρα. Σημασία έχει να υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία για τη διεκδίκηση στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά την Αριστερά δεν διαθέτει προς το παρόν την καθοριστική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο για να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα. Θα έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου”.
– Γιατί πιστεύετε ότι η όποια λύση για την Ελλάδα πρέπει να είναι με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ; Τι άλλο χειρότερο μπορεί να σημαίνει για τον μέσο Έλληνα «λύση εκτός ευρωζώνης»;
“Δεν πιστεύω σε τέτοια διλήμματα. Είναι σαν να λες εγώ θα κλειστώ στο σπίτι μου και δεν ξαναβγαίνω έξω και έτσι θα βρω τη λύση στα προβλήματά μου. Η ζωή όμως συνεχίζεται και εσύ είσαι απών. Η απομόνωση δεν οδηγεί πουθενά. Η παραίτηση δεν είναι λύση. Σημασία έχει να διεκδικείς και να κερδίζεις. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρώπης δεν ανήκει στην Αφρική ή στην Ασία.
Πρέπει να τελειώνουμε με τον ανώμαλο φόβο των Γερμανών για τον πληθωρισμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ν’ αλλάξει πλεύση η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για να στηριχθεί η πραγματική ανάπτυξη για θέσεις εργασίας”.
– Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες των προτάσεών σας για να ξεπεράσουμε την κρίση;
“Ήρθε η ώρα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη. Το πρώτο βήμα για αυτό θα πρέπει να είναι ένας νέος ιστορικός συμβιβασμός ανάμεσα στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά και τις δοκιμαζόμενες από τη λιτότητα χώρες του Νότου της Ευρώπης, μέσα από συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα όπως είναι το “νεανικό ομόλογο” (youth bond) που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα για να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης έως 5% που θα στηρίζει το ευρώ αλλά και την ανάπτυξη, μια επενδυτική τράπεζα για τους μικρομεσαίους με χαμηλά επιτόκια κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών”.
– Υπάρχει νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου, αλλά δεν… εφαρμόζεται, γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν έχει βρει ακόμη πως θα εφαρμοστεί και με ποιον τρόπο. Πρόκειται για τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα. Έχουν παγώσει και οι ελάχιστες πράξεις που γίνονταν. Μάλιστα έγινε σύσκεψη υπό τον Σαμαρά και δόθηκε «εντολή» να λυθεί. Αλλά δεν έχει λυθεί ακόμη! Πιστεύετε ότι είναι θέμα ανικανότητας ή αδιαφορίας για τον πολίτη;
“Είναι αποτέλεσμα ενός συγκεντρωτικού – πελατειακού κράτους που ψηφίζει νόμους που τους καταπατούν είτε οι πολιτικοί είτε τα στελέχη του κράτους, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες. Αυτό οδηγεί σε πολιτικές που στο τέλος οδηγούν σ’ ένα πρωτογενές πλεόνασμα που προκύπτει όχι από παραγωγικότητα αλλά επειδή στίβεις τους απλούς πολίτες σαν το λεμόνι”.
– Λίστα Λαγκάρντ. Ακόμη ψάχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Το ελληνικό κράτος την έχει από τον Οκτώβρη του 2010 . Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 72 περιπτώσεις. Σε μία ευρωπαϊκή χώρα τι θα γινόταν αν είχαν γίνει όλα αυτά που έγιναν στην Ελλάδα;
“Στη Γερμανία για παράδειγμα αγόρασε το κρατίδιο τη λίστα. Έγινε μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ για το αν είναι ηθικό ή όχι, αλλά επικράτησε η άποψη πως αφορά το δημόσιο συμφέρον. Έστειλαν ειδοποιήσεις σε όλους και πλήρωσαν. Είδαμε το δευτερο σε οικονομική δύναμη επιχειρηματία στις κάμερες να οδηγείται με χειροπέδες. Έπαθε τεράστια ζημιά από αυτό”.
– Επειδή όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία και να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Εσείς με ποιους και με ποιους όρους θα συμμετείχατε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ;
“Προφανώς θα κριθεί από την επιλογή των πολιτών και ποιος θα έχει την πλειοψηφία. Θα συνεργαζόμουν και με τους δύο αν υπάρχει ένα πειστικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί εξαρχής στις λεπτομέρειες, θα παρουσιαστεί αναλυτικά στους πολίτες οι οποίοι θα γνωρίζουν τι θα κάνει η κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί στη συνέχεια”.
– Ο ρόλος των media στην Ελλάδα πόσο επηρεάζει τις εξελίξεις είτε θετικά είτε αρνητικά;
“Σε κάθε χώρα επηρεάζει. Όσο καλλιεργούνται στερεότυπα υπάρχει πρόβλημα. Επίσης δεν βλέπω θετικά το γεγονός ότι μεγεθύνονται δευτερεύοντα θέματα και δεν υπάρχει ανάλυση ή πληροφόρηση για τα σημαντικά ζητήματα”.
– Διαπλοκή υπάρχει όλες τις χώρες τις Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο. Αλλού είναι πιο έντονο αλλού λιγότερο. Για εσάς που έχετε και την γνώση των πραγμάτων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ποιο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Διαπλοκής στην Ελλάδα και πόσο επέδρασε στο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε όπως επισημαίνει ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας;
“Το κράτος και το δημόσιο χρήμα είναι τα λάφυρα του πολέμου για την άνοδο στην εξουσία. Ισχύει για τους πολιτικούς και τους οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα. Υπάρχει ακόμα η αντίληψη της συνναλαγής από την εποχή της τουρκοκρατίας. Μπαχτίσι και ρουσφέτι. Δεν είναι τυχαίο ότι επιβιώνουν ακόμα και οι λέξεις. Αυτό είναι ένα πελατειακό κράτος που πρέπει να περάσει στην ιστορία αναγκαστικά γιατί δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Ούτε επιχειρηματικότητα υπάρχει, ούτε εργασία, ούτε μέλλον σε αυτό το μοντέλο. Ίσχυε σε αποκομμένες κοινωνίες του 17ου και του 18ου αιώνα. Σήμερα είναι τελείως διαφορετικές οι απαιτήσεις από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου”.
– Η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τελικά έβγαλαν χρήματα από την ελληνική κρίση όπως την κατηγορούν πολλοί;
“Φυσικά. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν 114 δις με επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά και τώρα πρόσφατα αναγνώρισε η Budesbank πως έχει 4 δις ευρώ κέρδη. Είναι ξεκάθαρο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Κι αυτό είναι ένα επιχείρημα όταν διεκδικείς. Καταστρέφουν την Ευρώπη”.
– Γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο. Ο Γερμανός Πρόεδρος ζήτησε «Συγγνώμη» σε ηθικό επίπεδο. Πιστεύετε ότι αρκεί αυτή η κίνηση ή πρέπει και η Γερμανία να πληρώσει και το οικονομικό τίμημα, που όπως υπολογίζεται φτάνει τα 162 δις. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν οι τόκοι;
“Ακούσαμε καλά λόγια, αλλά στην πράξη δεν είδαμε τίποτα. Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου είχε τις ίδιες συμβολικές κινήσεις που έκανε και στη Γαλλία. Ζήτησε συγνώμη και αγκάλιασε τον ομόλογο του. Αυτό δεν δίνει την εικόνα στον ελληνικό λαό ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα εκατομμυρίων Ελλήνων και θα αποδοθεί δικαιοσύνη με ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις που θα γίνουν πράξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κ. Γκάουκ δήλωσε αναρμόδιος να αποφασίσει και αυτό – όσο κι αν είναι αλήθεια – προκαλεί την αντίδραση μας, διότι δεν φαίνεται ξεκάθαρη λύση.
Από τη συμβολική του κίνηση, υπάρχει βέβαια και κάτι θετικό. Η “συγνώμη” είναι ένα μήνυμα προς τη Γερμανική κοινή γνώμη που δεν έχει διδαχθεί μέχρι σήμερα για τα κατοχικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Ξέρει για το Ολοκαύτωμα, την Ρωσία και την Πολωνία αλλά δεν έμαθε ποτέ στο σχολείο για όσα έγιναν στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν μια αρχή. Αυτό σημαίνει πως τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε για τους Έλληνες, ούτε για τους Γερμανούς πολιτικούς για να συνεχιστεί το ίδιο κρυφτούλι. Ήρθε η ώρα των πράξεων. Το κατοχικό δάνειο πρέπει να μπει συγκροτημένα και σε επίπεδο κυβερνήσεων στο τραπέζι, γιατί από τις κινήσεις των δύο κυβερνήσεων θα κριθούν οι ουσιαστικές αποφάσεις και η τελική έκβαση της υπόθεσης. Πέρυσι τον Ιούνιο πήγα στο Βερολίνο και παρουσίασα το θέμα. ενημέρωσα με λεπτομέρειες την ελληνική πλευρά, αλλά δεν είδα διεκδίκηση”.
– Πιστεύετε ότι στο τέλος θα απομειωθεί το ελληνικό χρέος (είτε με κούρεμα είτε με αποπληρωμή 50 χρόνια μετά ή όποιο άλλο σχέδιο βρεθεί); Θα βάλουν οι Γερμανοί την υπογραφή τους ; Αν δεν γίνει; Αν τελικά οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν και πουν «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοια απόφαση»;
“Αν η Γερμανία αποτύχει στην Ελλάδα και δεν λυθεί το πρόβλημα σημαίνει πως είναι ανίκανη να ηγηθεί στην Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα έχει τεράστιο κόστος για τη θέση της Γερμανίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης στη γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα.
Η κα Μέρκελ έγινε αποδέκτης δημόσιας επίπληξης από τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο στο Πεκίνο και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Λίγο μετά η Καγκελάριος δήλωνε στη Γερμανία πως ματώνει η καρδιά της για τους Έλληνες συνταξιούχους. Από τότε το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει φύγει από την ατζέντα. Συνεπώς, λύση θα δοθεί. Για να είναι όμως αποτελεσματική χρειάζεται διαπραγμάτευση και τα επιχειρήματα υπάρχουν”.
– Ο κύριος Στουρνάρας είπε πριν από λίγους μήνες ότι : «Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο, αυτό το Μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής – και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς, για το σύνολο του ελληνικού κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι» . Θα μπορούσε να το πει αυτό ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή άλλης χώρας της Ευρώπης; Αν το έλεγε τι θα του απαντούσαν;
“Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά η πρακτική “μαστίγιο και καρότο” του μνημονίου και της Τρόικας, καταστρέφει μια κοινωνία χωρίς να αλλάζει στην πραγματικότητα τίποτα. Αυτή την ώρα έχουμε την συνεχόμενη υποβάθμιση του Νότου και τον διαρκή πλουτισμό του Βορρά, με μια κερδοφορία που στηρίζεται αφενός στην επιθετική εξαγωγική πολιτική, αφετέρου σε μια αποικιακού χαρακτήρα συμπεριφορά της Γερμανίας που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άλλο η κάθαρση κι άλλο η εξαθλίωση μιας κοινωνίας. Άρα, το μνημόνιο δεν είναι το ευάγγελιο της ανάπτυξης”.
– Το κόμμα σας τι στόχους εκλογικούς έχει για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις επόμενες εθνικές εκλογές;
“Για τις ευρωεκλογές θέλουμε να εκπροσωπήσουμε δυναμικά τη χώρα στην Ευρώπη και μπορούμε να το κάνουμε αποτελεσματικά, άρα επιδιώκουμε το μέγιστο. Οι εθνικές εκλογές είναι μια υπόθεση που ακολουθεί. Τώρα επικεντρωνόμαστε στον πρώτο βασικό στόχο”.
– Έχουν δημιουργηθεί αρκετά νέα κόμματα. Έχετε προβολή από τα media; Θεωρείται ότι όλα τα νέα κόμματα έχουν την ίδια δυνατότητα να ακούγονται καθημερινά οι παρεμβάσεις τους μέσα από τα κανάλια και τις εφημερίδες;
“Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν ίδιες ευκαιρίες για όλους στα ΜΜΕ. Έχω την άποψη πάντως πως το κριτήριο των πολιτών στις ευρωεκλογές, θα είναι πόσο χρήσιμοι μπορούμε να είμαστε από τον Ιούνιο στην Ευρώπη κι όχι με ποιο επικοινωνιακό αφήγημα θα κινηθούμε προεκλογικά. Οι εξελίξεις τρέχουν και η εκπροσώπηση της Ελλάδας είναι αριθμητικά μικρή, άρα χρειάζεται οι εκπρόσωποι στο Ευρωκοινοβούλιο να έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσουν τη διεκδίκηση με την πρόσβαση σε πολλά και διαφορετικά κέντρα αποφάσεων. Αυτό απαιτεί εμπειρία, γνώση προσώπων και καταστάσεων αλλά και να γνωρίζεις τον τρόπο σκέψης και τη λογική που κινούνται τόσο οι ευρωπαικές ηγεσίες όσο και οι πολιτικοί των εταίρων μας στην Ευρώπη”.