Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπ. Κίντζιος: Τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού μέσα σε 3 λεπτά από τη Γεωπονική

Σπ. Κίντζιος: Τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού μέσα σε 3 λεπτά από τη Γεωπονική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστήμη, Έρευνα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Σπυρίδων Κίντζιος, Συνέντευξη στο TRIBUNE,

Η Γεωπονική μπήκε γερά στην μάχη για το τεστ του κορωνοϊού και μάλιστα όπως επισημαίνει στο tribune.gr ο πρύτανης της Γεωπονικής υπήρξε άμεση και θετική απόκριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

«Έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον (σε διερευνητικό στάδιο) ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό» τονίζει ο Σπ. Κίντζιος επισημαίνοντας ότι το τεστ αυτό βασίζεται σε μία ήδη δοκιμασμένη πλατφόρμα βιοαισθητήρων η οποία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Γεωπονικής αρχικά το 1997 και σε μετεξέλιξη ως προς την εκλεκτικότητα της το 2005.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σταθερά στην κορυφή της καινοτομίας αλλά δυσκολεύονται να τη μεταφέρουν στους παραγωγικούς φορείς, κυρίως λόγω της μικρής έντασης σε ερευνητική δραστηριότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς και την απουσία αποτελεσματικά οργανωμένων Γραφείων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας επισημαίνει ο πρύτανης, ωστόσο υπογραμμίζει ότι, «οι μονάδες αυτές ωστόσο είναι πλέον σε ανάπτυξη και θα έχουν σημαντικό ρόλο στα ελληνικά ΑΕΙ στο άμεσο μέλλον».

Πώς λειτουργεί το τεστ

Όπως μας εξηγεί ο Σπ. Κίντζιος η συγκεκριμένη μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Sensors» (Αισθητήρες), επιτρέπει δυνητικά τον εντοπισμό του κορωνοϊού ακόμη και αμέσως μετά τη μόλυνση ενός ατόμου, επιτρέποντας έτσι την ταυτοποίηση και ασυμπτωματικών φορέων στα πρώτα στάδια της μετάδοσης του ιού.

Ο βιοαισθητήρας βασίζεται σε τροποποιημένα κύτταρα θηλαστικών, τα οποία φέρουν ένα ανθρώπινο χιμαιρικό αντίσωμα κατά του αντιγόνου της προεξέχουσας πρωτεΐνης του κορωνοϊού.

Η πρόσδεση της πρωτεΐνης S1 στα αντισώματα του βιοαισθητήρα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή στις κυτταρικές βιοηλεκτρικές ιδιότητες του αισθητήρα, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας ειδικής βιοηλεκτρικής διάταξης.

Ο βιοαισθητήρας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, που περιλαμβάνει μια φορητή συσκευή και ένα κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι η κλινική δοκιμή του διαγνωστικού αισθητήρα με τη χρήση δειγμάτων ασθενών και σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μοριακά και ορολογικά τεστ.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο τεστ ανιχνεύει τον κορωνοϊό σε 3 λεπτά μας εξηγεί ο Σπ. Κίντζιος που μετά τις σπουδές του στην Γεωπονική συνέχισε στο Χημικό τμήμα του ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, συμπληρώνοντας πλέον ερευνητική και διδακτική εμπειρία για περισσότερα από 30 χρόνια στον χώρο της Βιοτεχνολογίας και ειδικότερα στον χώρο της Κυτταρικής Βιολογίας, Κυτταρικής Τεχνολογίας και των Βιοαισθητήρων.

Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε στο tribune ο πρύτανης της Γεωπονικής Σπύρ. Κίντζιος:

Ποια είναι η βασική ιδέα για την δημιουργία του τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού; Βασίστηκε σε πατέντα που ήδη είχατε και μετεξελίξατε;

Το νέο τεστ βασίστηκε σε μία ήδη δοκιμασμένη πλατφόρμα βιοαισθητήρων η οποία αναπτύχθηκε στο εργαστήριο μας αρχικά το 1997 και σε μετεξέλιξη ως προς την εκλεκτικότητα της το 2005.

Υφίστανται δύο σχετικές ευρωπαϊκές πατέντες.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς λειτουργεί το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που ανέπτυξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο;

Το τεστ βασίζεται σε τροποποιημένα κύτταρα τα οποία φέρουν στην επιφάνεια τους αντισώματα κατά της αντιγονικής πρωτείνης S1 του ιού.

Σε επαφή μορίων του ιού με έστω και ελάχιστα από τα εν λόγω αντισώματα προκαλείται μεταβολή του μεμβρανικού δυναμικού των κυττάρων την οποία και μετράμε με κατάλληλη συσκευή.

Ποιο είναι πιο κρίσιμο; Ότι μπορεί να ξέρει κανείς γρήγορα ή ότι μπορεί να ανακαλύψει αν έχει κορωνοϊό ακόμη κι αμέσως μετά την μόλυνση;

Θα έλεγα ότι τόσο η ταχύτητα όσο και η ευαισθησία είναι εξίσου σημαντικά πλεονεκτήματα και από κοινού συντελούν στη δυνατότητα ανίχνευσης του ιού πριν διασπαρεί.

Ποια είναι η υποδοχή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της φαρμακευτικής αγοράς στο τεστ του Γεωπονικού πανεπιστημίου;

Υπήρξε άμεση και θετική απόκριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπως τεκμηριώνεται και από την αποδοχή της δημοσίευσης.

Έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον (σε διερευνητικό στάδιο) ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα από δω και μπρος για να μπορέσει να βγει στην αγορά;

Το βασικό επόμενο στάδιο είναι η πραγματοποίηση εκτενών κλινικών δοκιμών με μη επεμβατικά δείγματα (π.χ. σάλιο) και η εξακρίβωση των ορίων αξιοπιστίας και απόδοσης της μεθόδου.

Κατά τα άλλα το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας, με άλλα λόγια μπορεί να τεθεί άμεσα σε μαζική εφαρμογή.

Τελικά πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για ένα Πανεπιστήμιο στην χώρα μας να είναι στην πρωτοπορία της καινοτομίας; Ποια τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσετε;

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σταθερά στην κορυφή της καινοτομίας αλλά δυσκολεύονται να τη μεταφέρουν στους παραγωγικούς φορείς, κυρίως λόγω της μικρής έντασης σε ερευνητική δραστηριότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς και την απουσία αποτελεσματικά οργανωμένων Γραφείων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας.

Οι μονάδες αυτές ωστόσο είναι πλέον σε ανάπτυξη και θα έχουν σημαντικό ρόλο στα ελληνικά ΑΕΙ στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά άρθρα