Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μαριάνθη Mηνιάτη για την Αθήνα: Με αφετηρία τις «Πόλεις των 15 λεπτών» μετασχηματίζουμε την πρωτεύουσα

Η Μαριάνθη Mηνιάτη για την Αθήνα: Με αφετηρία τις «Πόλεις των 15 λεπτών» μετασχηματίζουμε την πρωτεύουσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Αυτοδιοικητικές Εκλογές, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Αθήνας, Εκλογές, Μαριάνθη Mηνιάτη, Συνέντευξη στο TRIBUNE,

Η Μαριάνθη Mηνιάτη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας, με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα. Η Μαριάνθη Mηνιάτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Μιχάλη Παπαγιάννη και είναι μητέρα τριών παιδιών.

Εργάζεται ως αποσπασμένη Εθνική Εμπειρογνώμονας στο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Μέγαρο Μουσικής, Κοινωνική Κατοικία, Αξιολογήσεις έργων κ.α.)

Οι σπουδές της, Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Υπότροφος της UNESCO στην Αρχιτεκτονική Σχολή στην Ρώμη (4 μήνες), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στον «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων», ΕΑΠ, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην «Επιμέλεια Εκθέσεων και στη Μουσειολογία».

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Πολυτεχνική Σχολή του Delft, στην Ολλανδία.

Έχει σπουδάσει Φωτογραφία και Σκηνοθεσία με υποτροφία στην New York Film Academy.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Έχει Συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Αμερική.

Εργάζεται ως Αρχιτέκτονας από το 1994 και έχει εκπονήσει πλήθος μελετών, επιβλέψεων αλλά και διοργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και στην Κροατία.

Έχει λάβει μέρος με διακρίσεις σε Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.

Είναι αρχιτέκτονας σε μεγάλης κλίμακας έργα στην Ελλάδα όπως: το Ολυμπιακό Χωριό (Master Plan, Βιοκλιματική και Περιβαλλοντική Μελέτη), η Επέκταση του Μεγάρου Μουσικής, Πολεοδομικός σχεδιασμός για Συγκροτήματα Εργατικών Κατοικιών.

Μικρής κλίμακας έργα όπως: Ανακαίνιση των γραφείων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, Μελέτη και Κατασκευή Ιδιωτικών Κατοικιών κ.α. Διοργάνωση και Επιμέλεια Εκθέσεων( ΚΠΣΝ,Ε.Ε. κ.α.).

Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες), σε θέματα Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έπειτα ως μέλος της ομάδας Μελέτης και Κατασκευής των κτηρίων Willy Brant και Jozef Antall του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2009 ανέλαβε την Γενική Επίβλεψη της Μελέτης Εφαρμογής και της Υλοποίησης του Νέου Κέντρου Επισκεπτών του ΕΚ «Parlamentarium» καθώς και την επιμέλεια του Εκθεσιακού Πολυχώρου του.

Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε Ελλάδα και Βρυξέλλες για θέματα που σχετίζονται με την έμφυλη βία, το περιβάλλον και το μεταναστευτικό.

Είναι ενεργό μέλος σε πλήθος οργανισμών και σωματείων όπως ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, Housing Europe – Κοινωνική Κατοικία (Cecodas), Independent Curator International (ICI) με έδρα την Νέα Υόρκη.

Μέλος της Κριτικής Επιτροπής στην Apexart Gallery στην N.Y. μετά από βράβευση της για το «The Floating Invisible Life».

Μέλος της Architectural League of New York. Τέλος υπήρξε μέλος του Διεθνούς Δικτύου της «ECOWEEK».

Ποια ήταν τα κίνητρα να δεχθείς την πρόταση του κ. Χάρη Δούκα να κατέβεις υποψήφια δημοτικός σύμβουλος;

«Διαθέτουμε και οι δύο εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος.

»Οπότε, από την συνάντησή μας διαπίστωσα την σύμπλευση των απόψεων μας ως προς το πως βλέπουμε την Αθήνα του μέλλοντος.

»Ο κ. Δούκας ανέσυρε το θέμα της ενεργοποίησης του προγράμματος της Κοινωνικής Κατοικίας.

»Με αφετηρία τις “Πόλεις των 15 λεπτών” δίνει εκκίνηση στον μετασχηματισμό της Αθήνας από τον μικρόκοσμο της γειτονιάς με κατάληξη το Ιστορικό κέντρο.

»Προτάσσουμε ως προτεραιότητα την “Ανθρωποκεντρική Γειτονιά”, δημιουργώντας εστίες δραστηριοτήτων και χρήσεων ανά γειτονιά, όπως υγείας, εκπαίδευσης, πρασίνου και ψυχαγωγίας, με άμεση πρόσβαση των κατοίκων σε αυτές.

»Έτσι επιτυγχάνουμε την ενίσχυση της γειτονιάς ως τόπος συνεύρεσης και δημιουργίας.

»Με κύριο άξονα τους πνεύμονες πρασίνου και τις καινοτόμες λύσεις οδηγούμαστε σε μία μητροπολιτική πόλη φιλική ως προς το περιβάλλον.

»Η δενδροφύτευση 25.000 δένδρων που προτείνουμε γίνεται βάσει συγκεκριμένου σχεδιαστικού οδηγού σύμφωνα με τις ανάγκες του αθηναϊκού πολεοδομικού ιστού και όχι τυχαία χάριν εντυπωσιασμού».

Ονομάτισέ πέντε κύρια προβλήματα της Αθήνας σήμερα και ποιες οι λύσεις τους

«Έργα βιτρίνας: το λίφτινγκ σε τοπόσημα αρχιτεκτονικού, ιστορικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να γίνεται βάση σχεδιασμού ο οποίος θα προκύπτει μέσα από διαφανείς διαδικασίες ανοικτών διαγωνισμών, με δημόσια διαβούλευση και απόφαση.

»Αντιπλημμυρικά έργα: νέο σχέδιο θωράκισης του ευρύτερου αστικού ιστού με διαχωρισμό ομβρίων και λυμμάτων. Η απορρόφηση θα γίνει μέσα από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

»Ενεργειακή αναβάθμιση των Δημόσιων κτηρίων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

»Δημιουργία χώρων πρασίνου ακόμα και εάν χρειαστούν ριζοσπαστικές λύσεις.

»Κυκλοφοριακό: το οδικό δίκτυο κυρίως και δευτερευόντως η δόμηση, που έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής, εξασφαλίζουν την συνέχεια της πόλης. Όμως, στην Αθήνα θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός βάση του Ιστορικού κέντρου και του ευρύτερου ιστού της. Στο Ιστορικό κέντρο οι διαδρομές παραμένουν περίπου οι ίδιες, ακολουθώντας δρόμους που μπορεί να παραμένουν μέσα στο χρόνο ανέγγιχτοι. Με το χρόνο αμφισβητήθηκε η δυναμική του εκάστοτε σχεδιασμού του οδικού δικτύου αναμασώντας αδιέξοδα μοντέλα».

Είσαι αποσπασμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πρίστινα, έχεις εργαστεί στο Ζάγκρεπ και στις Βρυξέλλες. Συγκρίνοντας την Αθήνα με αυτές τι συμπεράσματα βγάζεις και ποιες προτάσεις προτείνεις;

«Η Πρίστινα σε σχέση με το Ζάγκρεπ έχουν κοινό παρονομαστή ότι υπήρξαν σημαντικά κέντρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

»Η πορεία τους μέσα στον χρόνο υπήρξε διαμετρικά αντίθετη.

»Το Ζάγκρεπ βασίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης πόλης με σημείο αναφοράς το ιστορικό κέντρο, με μίξη χρήσεων γης και με την επέκταση της πόλης βάσει σχεδίου.

»Η Πρίστινα από την άλλη, η οποία έχει ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό κέντρο, με πρόβλεψη να δημιουργηθεί ένας πολύ σημαντικός πολυπολιτισμικός χώρος (Multicultural centre), έργο στο οποίο δουλεύω τώρα, δεν έχει καταφέρει να έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πόλης.

»Οι Βρυξέλλες έχουν ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι ακολουθείται συγκεκριμένος σχεδιασμός.

»Η Αθήνα από την άλλη είναι μία μητρόπολη με όσα θετικά και αρνητικά μπορεί κάποιος να της προσάψει.

»Άρα εδώ το μοντέλο διαφοροποιείται και μιλάμε για άλλη κλίμακα.

»Χρειάζεται πολύ δουλειά για νέα έργα αλλά και άλλη τόση για λίφτινγκ.

»Εγώ προσωπικά αυτό που θα έλεγα είναι να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε ξανά την πόλη στην οποία ζούμε!».

Χιλιάδες κτίρια στέκουν απεριποίητα, γεμάτα «τοιχορύπανση», πολλά καταρρέουν από εγκατάλειψη. Υπάρχει τρόπος ανάδειξης της αρχιτεκτονικής τους κληρονομιάς;

«Φυσικά και υπάρχει και είχαν γίνει βήματα χρόνων προς αυτή την κατεύθυνση.

»Αυτός είναι και ο ρόλος της υπηρεσίας παλαιών και νεωτέρων μνημείων.

»Γίνεται σημαντική προσπάθεια διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

»Όμως παρατηρούμε χρόνια εγκατάλειψη ιστορικών κτηρίων όπως οι κινηματόγραφοι Απόλλων-Αττικόν στη Σταδίου.

»Παραμένουν 2 κουφάρια σιωπηλά, μπαρουτοκαπνισμένα και αφημένα στη δίνη του χρόνου.

»Τα προσφυγικά στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας κραυγαλέο παράδειγμα της αναλγησίας του κρατικού μηχανισμού αλλά και του Δήμου της Αθήνας.

»Οι περιοχές της Κυψέλης με τα θαυμάσια δείγματα αποτύπωσης της αθηναϊκής αστικής πολυκατοικίας.

»Η μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων. Οι αστικές οικοδομές στο Παγκράτι.

»Μια αρχιτεκτονική που άκμασε κυρίως στην δεκαετία 1950-1960.

»Καθώς και πλήθος άλλων παραδειγμάτων.

»Δεν θα μπορούσα να παραβλέψω και αποκαταστάσεις που αλλοίωσαν κατά πολύ την μορφολογία και το ύφος του εκάστοτε κτηρίου, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης πρώην ΦΙΞ έργο του Ηλία Ζενέτου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες».

Πως θα ενέτασσες τις γειτονιές που ζουν οι μετανάστες στον αστικό ιστό της Αθήνας; Ποια είναι τα θετικά μιας αλληλεπίδρασης που μπορούν να προσφέρουν στην πόλη;

«Αυτήν την χρονική στιγμή παρατηρείται ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

»Μετανάστες διαφορετικών κοινωνικών και οικονομικών κατηγοριών.

»Πρόσφυγες από εμπόλεμη ζώνη και κυρίως.

»Ένα νέο πολύ σημαντικό φαινόμενο που ακόμα δεν έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη Αθήνα, οι εσωτερικοί κλιματικοί πρόσφυγες. Για πρώτη φορά Έλληνες υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν εντός Ελλάδος λόγω κλιματολογικών καταστροφών.

»Τρεις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων όπου ο χειρισμός έχει να κάνει με την σχέση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και της πόλης.

»Η κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση περιοχών που υπήρξαν σημαντικοί πόλοι έλξης στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούν εστίες μικρών επιμέρους περιοχών με ιδιαίτερα προβλήματα».

Σχετικά άρθρα