Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Ετήσιο συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος: Τι δήλωσαν στο Tribune Λιβάνιος, Κόνσολας και Μητροκώστα

Ετήσιο συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος: Τι δήλωσαν στο Tribune Λιβάνιος, Κόνσολας και Μητροκώστα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θεόδωρος Λιβάνιος, Μάνος Κόνσολας, Συνέντευξη στο TRIBUNE,

Της Εύης Σιμοπούλου

Στα Ιωάννινα φιλοξενείται σήμερα, Τετάρτη 22 και αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Περιφερειαρχών από όλη τη χώρα.

Το εν λόγω συνέδριο είναι και το τελευταίο που διεξάγεται με την παρούσα σύνθεση καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεκινά νέα περίοδος για τη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Για τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή», έχουν προσέλθει στα Ιωάννινα η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και Πρόεδρος του Συνεδρίου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνο Κόνσολα και τον Πρόεδρο της ΚΕ∆Ε, κ. Λάζαρο Κυρίζογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μίλησε στο Tribune για τους στόχους που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ήρθαμε ως υπουργείο προκειμένου να ακούσουμε τους περιφερειάρχες να δούμε τι προβλήματα αντιμετωπίζουν ώστε ως υπουργείο να δούμε με ποιον τρόπο, ακόμη και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτών των θεμάτων τους.

»Είναι ένα διήμερο συνέδριο, όπου περιμένουμε να ακούσουμε πολλές τοποθετήσεις, και είναι σημαντικό να ακούσουμε και τις θέσεις του εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών αύριο για τα θέματα των περιφερειών».

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου (για Θέματα συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), Γιούλα Μητροκώστα, έδωσε το δικό της μήνυμα βρισκόμενη στο συνέδριο και μιλώντας στο Tribune λέγοντας πως «είμαι πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση με αρχή από το 2002 στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων με τον κύριο Καχριμάνη το σημερινό Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ενίσχυση των νέων περιφερειών, αυτό που ακούστηκε σήμερα δηλαδή από τον Πρόεδρο κ. Τζιτζικώστα δηλαδή να υπάρχουν περισσότεροι οικονομικοί πόροι, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορούμε να πετύχουμε όλα όσα χρειάζονται οι πολίτες πάντα με συνεργασία με την κεντρική εξουσία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Ο Μάνος Κόνσολας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής αλλά και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, και Βουλευτής Δωδεκανήσου, υπογράμμισε στο Tribune την σημαντικότητα της συνεργασίας των περιφερειών και των δήμων.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόνσολα: «Σήμερα διεξάγεται ένα ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

»Δεν μπορούσε να λείπει από το συνέδριο αυτό η επιτροπή των περιφερειών της Βουλής και η υπoεπιτροπή ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

»Έχω την τιμή να έχω προσκληθεί ως Πρόεδρος της επιτροπής και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης καταθέσαμε τις προτάσεις μας για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και κυρίως τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει κάθε περιφερειακή αρχή, τα σημεία που είναι ομοιογενή για όλες τις Περιφέρειες αφού μιλάμε για πολυκεντρική ανάπτυξη.

»Παράλληλα τονίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ίδια ανάπτυξη για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

»Υπάρχει δυνατότητα να μπορέσουμε να είμαστε σύστοιχοι με τις προκλήσεις των καιρών και της Ευρώπης.

»Πρόσφατα η συμμετοχή μου στην επιτροπή Ρέντζι στις Βρυξέλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξε καταφανώς ότι η περίοδο 2027-2035, η συνοχή πρέπει να είναι με συγκεκριμένα εργαλεία.

»Θα πρέπει λοιπόν και η πολιτεία, σε επίπεδο κεντρικό και η περιφέρεια και οι δήμοι να είναι σύστοιχοι με άξονα την περιφερειακή ανάπτυξη, προκειμένου να έχουμε αυτό που επιβάλλει στους πολίτες δηλαδή πολιτικές συνοχής και ευημερίας».

Να αναφέρουμε ότι οι εργασίες του Συνεδρίου διεξάγονται στο ξενοδοχείο “Du Lac” των Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα