Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παναγιώτης Φιλντίσης: «Η Φυσική Μαγεύει»

Παναγιώτης Φιλντίσης: «Η Φυσική Μαγεύει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Παναγιώτης Φιλντίσης, Συνέντευξη στο TRIBUNE,

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών εκπροσωπεί τους Έλληνες επιστήμονες της Φυσικής, των Τεχνολογιών Φυσικής και Επικοινωνιών και αποτελεί στήριγμα όλων όσων ενδιαφέρονται για τους τομείς αυτούς.

Με διεθνείς συνεργασίες, αποσκοπεί στη διάδοση και την επικοινωνία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας ενδυναμώνοντας τις συνέργειες, αναπτύσσοντας τη δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και πληροφοριών και δίνοντας μεγάλη έμφαση στον εκπαιδευτικό τομέα.

Με την ευκαιρία την διοργάνωση από την Ένωση μαθητικού forum με τίτλο «Η Φυσική Μαγεύει» μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Φιλντίση, αντιπρόεδρο Α’ και βασικό διοργανωτή.

Το forum που γίνεται για 10η συνεχή χρονιά με εξαιρετική επιτυχία, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 14 ως 16 Δεκεμβρίου 2018.

Για 10η χρονιά, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει το μαθητικό forum «Η Φυσική μαγεύει» με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στην μαθητική κοινότητα. Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Εμείς στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών προσπαθούμε όλο και πιο συστηματικά να συμβάλλουμε στην διεύρυνση του πεδίου γνώσεων των μαθητών.

Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την φυσική και να διδαχτούν πράγματα χρήσιμα τόσο για τις μαθητικές τους δραστηριότητες, όσο και για την ζωή τους γενικότερα.

Έτσι, πριν δέκα χρόνια ξεκινήσαμε αυτήν την πρωτότυπη και ξεχωριστή διοργάνωση, η οποία συνεχίζεται με εξαιρετική επιτυχία μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, στις διοργανώσεις των «θερινών σχολείων Φυσικής» λάβαμε το μήνυμα πρωτίστως από τους μαθητές και δευτερευόντων από τους γονείς τους ότι τα παιδιά είχαν ανάγκη για μια πιο ουσιαστική επαφή με την επιστήμη Έτσι και εμείς σε αλληλεπίδραση με τη μαθητική κοινότητα, οργανώνουμε για 10η συνεχή χρονιά το μαθητικό forum με τίτλο «Η Φυσική μαγεύει».

Ποιος ο στόχος του;

Στόχος είναι να συναντήσουμε τους μαθητές, που θέλουν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις έννοιες της Φυσικής με έναν εναλλακτικό τρόπο έξω από την τάξη.

Υπάρχουν παιδιά που έχουν το ενδιαφέρον να έρθουν πιο κοντά στην επιστήμη της Φυσικής.

Τα πειράματα, οι προσομοιώσεις και οι δράσεις τούς δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανοίγουν νέους ορίζοντες.

Τι αποκομίζουν τα παιδιά από το forum;

Τα παιδιά γνωρίζουν με αυτόν το εναλλακτικό τρόπο τις έννοιες της Φυσικής χωρίς την πίεση του χρόνου και της αξιολόγησης και επιπλέον έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έννοιες και φαινόμενα της Σύγχρονης Φυσικής, για τα οποία ποτέ δεν θα ακούσουν στο σχολείο.

Επίσης, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, ανταλλάζουν απόψεις και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους.

Μια πλειάδα ερευνητών και άξιων καθηγητών απαντούν στα ερωτήματά τους και τους δημιουργούν νέα ερεθίσματα.

Με τι δείχνουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό;

Τα πειράματα και η διάδραση ενθουσιάζει τους νέους βγαίνοντας από τα όρια της τάξης.

Οι μαθητές έχουν εξοικειωθεί πια με τις virtual περιηγήσεις και έτσι αυτό το περιβάλλον είναι πιο οικείο για αυτούς.

Οι πολλές διαφορετικές εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας κάνει την εκπαίδευση διασκέδαση, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορείς να βρεθείς σε διεθνές διαστημικό σταθμό και να εξερευνήσεις το διάστημα.

Ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι σας αυτή τη φορά;

Οργανώνουμε αυτό το forum με ανανεωμένο επιστημονικό δυναμικό και θεωρούμε ότι προσφέρουμε στους μαθητές ερχόμενοι σε επαφή με την DREAM TEAM της Επιστήμης.

Έτσι, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους από τα μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, την Ακαδημία Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, NASA, CERN, CNRS, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αιγαίου, Θεσσαλίας, ΑΕΙ Αθήνας ΤΤ, ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή; Μεμονωμένα ή μέσω του σχολείου;

Και μεμονωμένα και μέσω του σχολείου του.

Είθισται οι μαθητές και οι γονείς να έρχονται σε επαφή με τους καθηγητές της τάξης και εκείνοι θα γνωρίζουν τη διοργάνωση ή θα έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Είναι αξιοθαύμαστο που η ΕΕΦ είναι τόσο κοντά στα παιδιά και μάλιστα με έναν τόσο πρωτότυπο τρόπο. Τι άλλες δράσεις οργανώνετε για τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι το αύριο της χώρας και δίνουμε βάρος σ αυτό.

Έχουμε συστήσει την DREAM TEAM της ΕΕΦ, όπου οι μαθητές σε ομάδες, συμμετέχουν σε Πανελλήνιες Δράσεις και Ευρωπαϊκά Δρώμενα.

Έχουμε θεσμοθετήσει τα Θερινά Σχολεία για προηγμένες Έννοιες της Φυσικής, που ταξιδεύουν και αγκαλιάζουν παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Επίσης, έχουμε αναλάβει την Έκδοση ενός Επιστημονικού Περιοδικού με τίτλο PHYSICS NEWS, που γίνονται αναφορές στα μεγάλα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα.

Συνεργάζεστε και με άλλους επιστημονικούς φορείς καλύπτοντας και άλλες δράσεις;

Οι σωστές συνέργειες και οι συνεργασίες είναι πάντα προς όφελος όλων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει σύμπραξη και με άλλα επιστημονικά πεδία, ώστε να γίνεται πιο χαλαρή η περιήγηση στα μεγάλα επιστημονικά ζητήματα και να προσεγγίζουμε και άλλες απόψεις, επί των αναπάντητων ερωτημάτων, που έχει ο άνθρωπος.

Γι’ αυτό συνδιοργανώνουμε κοινά συνέδρια και συμπόσια με άλλους Επιστημονικούς Φορείς για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από το site μας.

Info:

Μαθητικό forum με τίτλο «Η Φυσική Μαγεύει»

Ημερομηνία : 14-15 και 16 Δεκεμβρίου 2018

Τόπος: Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αιγάλεω

Συμμετοχές στο τηλέφωνο: 2103635701

Σχετικά άρθρα