Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέλεχος ESM: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα

Στέλεχος ESM: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Ευρωζώνη, Μνημόνιο,

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ένα από τα «success story» που είδαμε και σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όμως «είναι σημαντικό τώρα η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στρος στο γερμανικό Phoenix TV.

Ο Στρος δηλώνει πεπεισμένος ότι η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος, το οποίο, όπως αναφέρει, «έθεσε ένα καλό θεμέλιο για την Ελλάδα (…) να είναι μία από τις ιστορίες επιτυχίας της Ευρώπης στο μέλλον».

«Πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματος ήταν πολύ πιο σοβαρή, πιο προβληματική από ό, τι σε άλλες χώρες.

»Και αυτό που επέτυχε η Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο. Η επιτυχία αυτή περιλαμβάνει το γεγονός ότι η οικονομία αναζωογονείται, ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, το ισοζύγιο πληρωμών είναι εξισορροπημένο.

»Η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά μειώνεται και η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα. Με αυτή την έννοια, έχει δημιουργηθεί ένα καλό θεμέλιο» είπε.

Ο αξιωματούχος του ESM παραδέχεται ότι «η κρίση απείλησε την ύπαρξη της ευρωζώνης» και γι’ αυτό ήταν απαραίτητο να ληφθούν μία σειρά από μέτρα, μέρος των οποίων ήταν η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ελλάδα.

Ο Ρολφ Στρος διαψεύδει ότι τα μέτρα αυτά υποδείχτηκαν στην Ελλάδα, αλλά ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ της χώρας και του ESM.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το στυλό κατά τη σύνταξη του λεγόμενου Μνημονίου, δηλαδή του κειμένου συν αντίληψης για το τι πρέπει να γίνει.

»Υπογράφεται από τους δύο, γίνεται αποδεκτή και διαπραγματεύεται και από τους δύο.

»Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για να επιτευχθεί μια ορισμένη «κυριότητα» (του προγράμματος) από τη χώρα.

»Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα.

»Τα προγράμματα αποτελούνται από μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τη συνταγή για την επιτυχία» επισημαίνει.

Ο αξιωματούχος του ESM παραδέχεται, τέλος, ότι «στην αρχή της κρίσης η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη» και αυτός ήταν ο λόγος που κλήθηκε να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα θεσμικά όργανα έμαθαν πώς να αντιμετωπίσουν αυτές τις περιπτώσεις.

»Ο ESM δημιουργήθηκε, η εμπειρογνωμοσύνη μας κατέστη ισχυρότερη κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουμε εμπλακεί περισσότερο στα προγράμματα και νομίζω ότι συνολικά έχει δημιουργηθεί μία πολύ καλύτερη βάση για την αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον» συμπληρώνει.

Σχετικά άρθρα