Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λέπεν «ανατινάζει» το ευρώ: Σοκ στις αγορές, ισχυρό πλήγμα στα γαλλικά ομόλογα και τις μετοχές μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν

Η Λέπεν «ανατινάζει» το ευρώ: Σοκ στις αγορές, ισχυρό πλήγμα στα γαλλικά ομόλογα και τις μετοχές μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γαλλία, Εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρώ, Ευρωζώνη, Μαρίν Λεπέν, Χρηματιστήριο,

Πτώση σημείωνε τη Δευτέρα 10/6 το ευρώ, ενώ τα γαλλικά ομόλογα και οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ύστερα από τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.

Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,5% στην αρχή της διαπραγμάτευσής του στην Ευρώπη, στο χαμηλό μηνός του 1,0764 δολαρίου και σημείωσε βουτιά σε χαμηλό 21 μηνών έναντι της στερλίνας στις 84,53 πένες.

Οι τιμές των γαλλικών ομολόγων μειώθηκαν, οδηγώντας τις αποδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, γύρω στο 3,17%, ενώ ο δείκτης των blue-chips στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 2%, μετά τις απώλειες των τραπεζικών τίτλων όπως της BNP Paribas και της Societe Generale.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,7%.

Σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση, ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στις 30 Ιουνίου.

Εάν το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού κερδίσει την πλειοψηφία, ο Μακρόν δεν θα έχει πλέον λόγο στα εσωτερικά ζητήματα.

«Αυτό είναι κάπως κακή είδηση για τις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ.

«Εισάγει ένα απροσδόκητο στοιχείο αβεβαιότητας».

Η Βρετανία διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 4 Ιουλίου και οι κρίσιμης σημασίας αμερικανικές εκλογές πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο.

Η Κάθλιν Μπρουκς, επικεφαλής ανάλυσης στην πλατφόρμα XTB, ανέφερε σε έκθεσή της ότι ο «παράγοντας σοκ» από την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές θα επηρεάσει σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά το ποιος θα επικρατήσει στην εκλογική διαδικασία θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

«Το ερώτημα για τους traders του ευρώ και των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών είναι πόσο ριζοσπάστες θα είναι η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά εάν τα πάνε καλά στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές», δήλωσε, αναφερόμενη στους δύο ακροδεξιούς ηγέτες στη Γαλλία.

«Προφανώς, οι πρόωρες εκλογές είναι νέα πηγή αβεβαιότητας, το οποίο αναμένεται να έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη στην αγορά, τουλάχιστον στη Γαλλία», δήλωσε ο Γιαν φον Γκέριχ, επικεφαλής ανάλυσης στην Nordea.

Ωστόσο τόνισε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν μεταφράζονται πάντα σε αποτελέσματα εγχώριων εκλογών λόγω των διαφορετικών εκλογικών συστημάτων καθώς και λόγω του ότι στις ευρωεκλογές τείνουν να υπάρχουν περισσότερες ψήφοι διαμαρτυρίας.

Σχετικά άρθρα