Την τελευταία προσπάθεια της Ιταλίας να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα αποτελεί η σύσταση ενός Ταμείου για τα NPLs τα προβληματικά δάνεια αναφέρει ο Βρετανικός Economist.
Στην κλασική ελληνική μυθολογία, o Άτλας (Atlas) ήταν καταδικασμένος να κρατάει ψηλά τον ουρανό στην αιωνιότητα.
Στην Ιταλία, στις 11 Απριλίου του 2016, αποφασίστηκε μεταξύ τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δημιουργήσουν ένα ταμείο που ονομάζεται Atlante (Άτλας στα ιταλικά) για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο τους πρόβλημα τα NPLs τα προβληματικά δάνεια και να καθησυχάσουν τους φόβους μιας συστημικής κρίσης στην ιταλική τραπεζική αγορά.
Οι Ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 31% της αξίας τους κατά μέσο όρο από την αρχή του 2016.
Μπορεί η Ιταλία να βγήκε από την ύφεση αλλά άφησε πίσω της 360 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια γεγονός που τρομοκρατεί τις Βρυξέλλες καθώς αν “σκάσουν” οι τράπεζες… αντίο ευρωζώνη.
Δύο τράπεζες οι Veneto Banca και Banco Popolare di Vicenza-βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει να αυξηθούν κατά 1 δισ και 1,5 δισεκ. αντίστοιχα τα κεφάλαια αυτών των δύο τραπεζών.
Όμως υπάρχει κίνδυνος ότι αυτές οι δύο τράπεζες δεν θα βρουν αρκετούς επενδυτές για να ανακεφαλαιοποιηθούν, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας…
Το πολιτικό διακύβευμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο λόγω του κινδύνου ότι οι Ιταλοί καταθέτες θα μπορούσαν να καταστραφούν από κύμα πτωχεύσεων Ιταλικών τραπεζών.
Οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν από καιρό επιδοθεί στην ολέθρια συνήθεια να πωλούν επικίνδυνο χρέος – τραπεζικά ομόλογα – προς τους πελάτες τους.
Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν περίπου το 50% των 67 δισ. ευρώ ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, είχε πολιτικά πληγεί μετά το bail-out των τεσσάρων μικρών τραπεζών το 2015 που οδήγησε σε απώλειες στους μικρούς επενδυτές.