Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Η Βρετανία στοχεύει να περιορίσει τις χρεώσεις της Mastercard και της Visa στους λιανοπωλητές

Η Βρετανία στοχεύει να περιορίσει τις χρεώσεις της Mastercard και της Visa στους λιανοπωλητές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πιστωτικές Κάρτες, Πιστωτική Κάρτα, Τράπεζες,

Σύμφωνα με τα προσωρινά πορίσματα που δημοσίευσε την Τρίτη η Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών της Βρετανίας, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι μεγάλες αυξήσεις των τελών της Visa και της Mastercard για τους εμπόρους λιανικής που χρησιμοποιούν τις κάρτες, έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών, επισημαίνοντας τις ανησυχίες ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί.

Η Visa και η Mastercard κυριαρχούν εδώ και καιρό στην αγορά των καρτών πληρωμών, προκαλώντας εκκλήσεις από τους νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου για στενότερο έλεγχο από την PSR, η οποία ξεκίνησε έρευνα.

Η διαπίστωση του PSR

«Το PSR διαπίστωσε ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, και αφού ελήφθησαν υπόψη οι μεταβολές του όγκου, η Mastercard και η Visa αύξησαν τα τέλη του συστήματος και της επεξεργασίας τους κατά περισσότερο από 30% σε πραγματικούς όρους.

»Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η ποιότητα των υπηρεσιών έχει βελτιωθεί με τον ίδιο ρυθμό», ανέφερε το PSR σε ανακοίνωσή του.

Η ενδιάμεση έκθεση 158 σελίδων του PSR ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις του προβλέπουν ότι οι αυξήσεις των τελών έχουν προσθέσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια λίρες στο κόστος για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν αυτά τα αυξημένα κόστη, καθώς οι κάρτες Mastercard και Visa αντιπροσωπεύουν το 95% των συναλλαγών με κάρτες που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε το PSR.

Mastercard: Διαφωνούμε με τα ευρήματα του PSR

«Διαφωνούμε με τα ευρήματα της ενδιάμεσης επανεξέτασης του PSR.

»Ο κλάδος των πληρωμών δεν ήταν ποτέ πιο ανταγωνιστικός, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην ευρεία επιλογή επιλογών πληρωμών που είναι διαθέσιμες στους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», ανέφερε η Mastercard σε ανακοίνωσή της.

Το PSR δήλωσε ότι πρότεινε «διορθωτικά μέτρα», προς δημόσια διαβούλευση, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερη διαφάνεια για τους χρήστες και την υποχρέωση της Mastercard και της Visa να παρέχουν εξηγήσεις, να διαβουλεύονται ή/και να τεκμηριώνουν τους λόγους για τις αλλαγές των τιμών.

Είπε επίσης ότι πρότεινε ευρύτερη πληροφόρηση του PSR σε συνεχή βάση σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της Mastercard και της Visa στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος των μελλοντικών τους εργασιών.

Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 30 Ιουλίου και η τελική έκθεση σχετικά με τα συστήματα καρτών και τα τέλη επεξεργασίας αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

«Εάν η τελική έκθεση επικυρώσει την προσωρινή διαπίστωση ότι η αγορά δεν λειτουργεί καλά, το PSR θα προβεί σε διαβουλεύσεις σχετικά με την εφαρμογή τυχόν διορθωτικών μέτρων», δήλωσε ο εποπτικός φορέας.

Σχετικά άρθρα