Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ χρηματοδοτεί τα τζιχάντια του Ερντογάν – Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι καταδιώκονται ως «ξένοι πράκτορες»

Η ΕΕ χρηματοδοτεί τα τζιχάντια του Ερντογάν – Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι καταδιώκονται ως «ξένοι πράκτορες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελευθερία Τύπου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμιστές, Τουρκία,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έργα ιδρυμάτων και δεξαμενών σκέψης που υποστηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), παρά τη σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προέτρεψαν πρόσφατα την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει την προτεινόμενη νομοθεσία που στοχεύει «πράκτορες επιρροής», η οποία θα μπορούσε να φυλακίσει δημοσιογράφους με κατηγορίες για διάδοση μαύρης προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Η νομοθεσία απειλεί συγκεκριμένα τους δημοσιογράφους που εργάζονται για μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογράμμισαν τις προσπάθειες λογοκρισίας του παρελθόντος, όπως η κυβέρνηση να μπλοκάρει την πρόσβαση στη Φωνή της Αμερικής και τη Deutsche Welle.

Προειδοποίησε ότι ο νόμος θα περιόριζε περαιτέρω την ελευθερία του Τύπου και θα έθετε σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εξόριστοι, χαρακτηρίζοντάς τους ενδεχομένως ως ξένους πράκτορες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο Metin Cihan, ο οποίος μοιράστηκε τα ευρήματά του στο «X», ιδρύματα κοντά στην τουρκική κυβέρνηση, όπως το Turkey Youth Foundation (TÜGVA), το Service for Youth and Education Foundation of Turkey (TÜRGEV), το Foundation for Political, Economic και η Κοινωνική Έρευνα (SETA), η οποία είναι μια τουρκική δεξαμενή σκέψης υπέρ του ΑΚΡ, και το Ίδρυμα Επιστήμης, Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών Önder, έχουν λάβει εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.

Ο Τζιχάν είπε ότι οι οργανισμοί που λαμβάνουν κονδύλια της ΕΕ στην Τουρκία περιλαμβάνουν τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT και την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εθνοαθλημάτων, η οποία προωθεί τα παραδοσιακά αθλήματα και διευθύνεται από τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Cihan, αυτά τα ιδρύματα έχουν χρησιμοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για διάφορα έργα.

Το TÜGVA έχει χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Erasmus+, συγκεκριμένα με τον κωδικό έργου KA227-YOU-098395, ο οποίος αναφέρει την TÜGVA ως συντονιστή του έργου και μια επιχορήγηση 86.062 €.

Ο Τζιχάν λέει ότι τα φιλοκυβερνητικά ιδρύματα επωφελούνται από τα ίδια τα κεφάλαια που επικρίνουν όταν χρησιμοποιούνται από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ.

Η Τουρκία, η οποία υποφέρει από κακή επίδοση στην ελευθερία του Τύπου εδώ και χρόνια, κατατάσσεται στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία προειδοποίησε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο να συνεχίσει να υπονομεύει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου εντός της Τουρκίας αλλά και πέρα ​​από τα σύνορά της, καθώς η τροπολογία καλύπτει Τούρκους πολίτες, ιδρύματα και οργανισμούς που βρίσκονται σε ξένη χώρα.

Πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 για να αποφύγουν την κυβερνητική καταστολή που εξαπολύθηκε σε μη πιστά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους με το πρόσχημα του αγώνα κατά του πραξικοπήματος, δημιούργησαν τα δικά τους κανάλια δημοσιογραφίας στην εξορία μέσω τα οποία καλύπτουν εκτενώς θέματα που δεν αναφέρονται στην Τουρκία λόγω της κυβερνητικής πίεσης σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Αυτοί οι δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν σε επαφή με το κοινό τους μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, προσεγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία.

Πηγή: Turkish Minute

Σχετικά άρθρα