Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Broadbent (BoE): Τα βρετανικά επιτόκια μπορεί να μειωθούν αυτό το καλοκαίρι

Broadbent (BoE): Τα βρετανικά επιτόκια μπορεί να μειωθούν αυτό το καλοκαίρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Επιτόκια, Ηνωμένο Βασίλειο, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζες,

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια «κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις μειωθούν, όπως αναμένεται, δήλωσε ο υποδιοικητής Ben Broadbent.

Στην τελευταία του ομιλία μετά από 13 χρόνια στην κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Broadbent ανέφερε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων από το σημερινό υψηλό 16 ετών του 5,25% θα εξαρτηθεί από την ανθεκτικότητα της αύξησης των μισθών και από το αν οι επιχειρήσεις θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας στις τιμές.

Όσο πιο γρήγορα καταφέρουν οι πραγματικές αποδοχές να καλύψουν το έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια του πληθωριστικού σοκ, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει μια «κανονικότητα» και τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσουν αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις, υποστήριξε σε ομιλία του ο αξιωματούχος που επιβλέπει τη νομισματική πολιτική στην BoE.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διοικητής της BOE Andrew Bailey άφησε να εννοηθεί ότι η πρώτη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιουνίου, στην επόμενη συνεδρίαση και την τελευταία του Broadbent πριν από την αποχώρησή του.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι στο στόχο του 2% αυτή την εβδομάδα, όταν η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύσει τον πληθωρισμό του Απριλίου. Η BoE θα έχει ένα ακόμη πακέτο στοιχείων τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τις αμοιβές πριν από την επόμενη ψηφοφορία.

«Εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τις προβλέψεις της – προβλέψεις που υποδεικνύουν την ανάγκη η ασκούμενη πολιτική να γίνει λιγότερο περιοριστική κάποια στιγμή – τότε είναι πιθανό το Τραπεζικό Επιτόκιο να μειωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Broadbent σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Η πτώση του πληθωρισμού στο 2% αυτή την εβδομάδα, από το υψηλό 11,1% στα τέλη του 2022, ήταν σε μεγάλο βαθμό μηχανική.

Είναι το αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών των τροφίμων – κανένα από τα οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της BoE, δήλωσε ο Broadbent.

Σχετικά άρθρα