Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αστυνομία του Ιράν πυροβόλησε κι άφησε παράλυτη 31χρονη επειδή ΔΕΝ φορούσε χιτζάμπ

Η Αστυνομία του Ιράν πυροβόλησε κι άφησε παράλυτη 31χρονη επειδή ΔΕΝ φορούσε χιτζάμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία, Ιράν, Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, Σιίτες, Χιτζάμπ,

Η ιρανική Αστυνομία πυροβόλησε μια 31χρονη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, την ισλαμική μαντίλα. Η νεαρή γυναίκα έχει μείνει παράλυτη, ενώ η οικογένειά της πιέζεται από τις ιρανικές Αρχές να σιωπήσει.

Η οικογένεια της Αρεζού Μπαντρί (Arezou Badri), μιας 31χρονης γυναίκας που πυροβολήθηκε από την Αστυνομία του Ιράν στις 22 Ιουλίου για φερόμενη παραβίαση της υποχρεωτικής νομοθεσίας για το χιτζάμπ, δέχεται έντονη κυβερνητική πίεση να αποσύρει την καταγγελία της.

Η Μπαντρί, μητέρα δύο παιδιών, έμεινε παράλυτη μετά τον πυροβολισμό, ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει οργή τόσο στο Ιράν όσο και στη διεθνή σκηνή.

Η καταγγελία της οικογένειας σχετικά με τον Μπαντρί, η οποία υπέστη σοβαρές κακώσεις στο νωτιαίο μυελό και παραμένει νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο «Βαλιάσρ» (Valiasr) στην Τεχεράνη, εκδικάστηκε σε δικαστήριο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η οικογένεια παραμένει δυσαρεστημένη με την έκβαση και τη δικαστική διαδικασία.

Η ιστοσελίδα Iran International έμαθε ότι υποβλήθηκε σε άλλη μια χειρουργική επέμβαση την Τετάρτη 14/8 για την αφαίρεση υγρού που είχε συσσωρευτεί στους πνεύμονές της και η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη.

Σύμφωνα με πηγές, τα μέλη της οικογένειας Μπαντρί έχουν κληθεί από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφάλειας, έχουν πιεστεί να παραμείνουν σιωπηλοί και τους ζητήθηκε να αποσύρουν την καταγγελία τους.

Πηγές αποκάλυψαν ότι η οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της αδερφής της Μπαντρί, δέχεται έντονες πιέσεις από τις υπηρεσίες Ασφαλείας να παραδώσει μια εξαναγκαστική ομολογία στην κάμερα σχετικά με την κατάσταση του Μπαντρί.

Το περιστατικό

Η επίθεση στην Μπαντρί έγινε όταν σταμάτησε σε σημείο ελέγχου της Αστυνομίας ενώ επέστρεφε σπίτι με την αδερφή της μετά τη δουλειά στο Νουρ της επαρχίας Μαζανταράν.

Σύμφωνα με αναφορές και εικόνες που εξασφάλισε το Iran International, η Αστυνομία άνοιξε πυρ αφού σταμάτησε το αυτοκίνητο σε χωματόδρομο, χτυπώντας τον Μπαντρί στην πλάτη.

Ένα ένταλμα για την κατάσχεση του οχήματος του Μπάντρι λόγω προηγούμενης υποτιθέμενης παραβίασης του χιτζάμπ οδήγησε την Αστυνομία να ανοίξει πυρ από την πλευρά πίσω του οδηγού.

Πηγές είπαν στην ιστοσελίδα Iran International ότι η Μπαντρί μεταφέρθηκε αρχικά σε νοσοκομείο στο Νουρ πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ιμάμης Χομεϊνί» στο Σαρί.

Νοσοκομεία και ιρανική Ασφάλεια

Έκτοτε, η οικογένειά της έχει αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις από τις δυνάμεις Ασφαλείας να παραμείνει σιωπηλή για τον πυροβολισμό και την κατάστασή της.

Μετά από αρκετές ημέρες, αστυνομικοί ασφαλείας με πολιτικά ρούχα μετέφεραν την Μπαντρί στην Τεχεράνη για περαιτέρω θεραπεία, όπου η κατάσταση της σπονδυλικής της στήλης παραμένει κρίσιμη.

Κατά τη διάρκεια επισκέψεων, αστυνομικοί Ασφαλείας κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα της οικογένειας Μπαντρί για να τους εμποδίσουν να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο.

Το Κέντρο Πληροφοριών της Αστυνομικής Διοίκησης του Μαζανταράν επιβεβαίωσε τον πυροβολισμό της Αστυνομίας στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Μπαντρί, δηλώνοντας ότι η οδηγός «συνέχισε να τραπεί σε φυγή παρά τις αστυνομικές εντολές, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να πυροβολήσει κατά του αυτοκινήτου σύμφωνα με το νόμο περί χρήσης πυροβόλων όπλων».

Πηγές ενημέρωσαν την Iran International ότι παρά τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας ότι το αυτοκίνητο της Μπάντρι είχε φιμέ τζάμια, ήταν κατεβασμένα τη στιγμή του συμβάντος λόγω της ζέστης και της έλλειψης κλιματισμού στο όχημα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την Τετάρτη για διεξοδική έρευνα σχετικά με αναφορές ότι η Μπαντρί πυροβολήθηκε και έμεινε παράλυτη από την Αστυνομία ενώ εφάρμοζε τους νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης στο Ιράν.

Η οργάνωση προέτρεψε «οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη της οργάνωσης να καταργήσει τους νόμους περί κάλυψης και να αντιμετωπίσει την «κρίση ατιμωρησίας» του Ιράν.

Η εξέχουσα Ιρανή ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Μασίχ Αλινετζάντ κατήγγειλε την επίθεση στην Μπαντρί, γράφοντας στο «X» ότι «η Αστυνομία Ηθών πυροβόλησε αυτή τη γυναίκα και την παρέλυσε λόγω χιτζάμπ».

Η Αλινετζάντ τόνισε ότι «ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος» στο Ιράν, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποφέρουν επειδή απλώς δείχνουν τα μαλλιά τους, προτρέποντας τους άλλους να «είναι η φωνή της».


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, πήρε θέση επίσης, περιγράφοντας την επίθεση στη Μπαντρί ως αντανάκλαση της «δολοφονικής δικτατορίας» του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, η οποία, όπως είπε, καταπιέζει τους πολίτες και επιβάλλει το «ριζοσπαστικό Ισλάμ».


Το περιστατικό θυμίζει προηγούμενες περιπτώσεις, όπως αυτή της Αρμίτα Γκεραβάντ (Armita Geravand), μιας 16χρονης που τραυματίστηκε και έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση από αξιωματικούς επιβολής του χητζάμπ στο σταθμό του Μετρό Shohada της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Πέθανε στις 27 Οκτωβρίου μετά από 28 ημέρες στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Fajr.

Ομοίως, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Mahsa Zhina Amini, μια 22χρονη, έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν.

Η Αμινί αναφέρθηκε νεκρή στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο Κάσρα, γεγονός που πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες, που οδήγησαν στην εξέγερση «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Σχετικά άρθρα