Η ισπανική Αστυνομία εξάρθρωσε ένα εγκληματικό δίκτυο στη Βαλένθια που έπαιρναν πτώματα από τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία και τα πουλούσαν αντί 1200 ευρώ το ένα, σε ιατρικές σχολές για να ασκούνται στην ανατομία οι φοιτητές, γράφει η El Pais .
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, οι συλληφθέντες είναι τέσσερις, ισπανικής υπηκοότητας και ηλικίας από 41 έως 74 ετών.
Το δίκτυο παραποιούσε έγγραφα «για να μπορέσει να απομακρύνει τις σορούς από νοσοκομεία, νεκροτομεία, αλλά και κατοικίες, για να τις πουλήσει στη συνέχεια σε πανεπιστήμια».
Η συμμορία αναζητούσε νεκρούς που δεν είχαν συγγενείς, κατά προτίμηση αλλοδαπούς ή που είχαν επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, αφού έτσι εξασφάλιζαν ότι δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις από τις οικογένειές τους, εξασφαλίζοντας έτσι την ατιμωρησία.
Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2023 όταν οι αστυνομικοί στη Βαλένθια έμαθαν ότι η σορός ενός νεκρού είχε αφαιρεθεί παράτυπα από το νεκροτομείο ενός νοσοκομείου, από ένα γραφείο τελετών, προσκομίζοντας πλαστογραφημένα δικαιολογητικά.
«Μετά από πολυάριθμες έρευνες, οι αστυνομικοί επαλήθευσαν πώς δύο εργαζόμενοι στο γραφείο τελετών είχαν πάρει μία σορό από νεκροτομείο και το είχαν μεταφέρει σε πανεπιστήμιο, αντί να το θάψουν»
«Ο νεκρός επρόκειτο να ενταφιαστεί σε κοιμητήριο της Βαλένθια, όπου διέμενε, και μάλιστα δημοσία δαπάνη από το δημοτικό συμβούλιο.
»Ωστόσο, πουλήθηκε για μελέτη για σχεδόν 1.200 ευρώ, χωρίς να έχει δώσει συγκατάθεση η οικογένειά του», γράφει η ισπανική εφημερίδα.
Συνεχίζοντας την έρευνα, οι πράκτορες εντόπισαν μια άλλη υπόθεση με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης.
Αυτή τη φορά ο θανών ήταν σε οίκο ευγηρίας και υποτίθεται ότι είχε εξουσιοδοτήσει το συγκεκριμένο γραφείο τελετών να δωρίσει το σώμα του μετά θάνατον σε μια ιατρική σχολή.
Σε αυτή την περίπτωση, «οι αστυνομικοί μπόρεσαν να επαληθεύσουν ότι οι διανοητικές ικανότητες του άνδρα είχαν μειωθεί λίγο πριν πεθάνει, καθώς υπέφερε από άνοια και δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνεπαγόταν η δωρεά του σώματός του.
»Το τραγικό είναι ότι η εν λόγω δωρεά υπογράφηκε για να σταλεί η σορός σε μια συγκεκριμένη ιατρική σχολή και τελικά μεταφέρθηκε σε άλλη, η οποία πλήρωσε περισσότερα χρήματα»
Αποτεφρώσεις που δεν γίνονταν
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν επίσης ότι είχαν σημειωθεί και παρατυπίες στις καύσεις των σορών, που υποτίθεται ότι είχαν γίνει δωρεά στην επιστήμη.
Προφανώς, από τη στιγμή που τα πανεπιστήμια ολοκλήρωναν την εξάσκηση των φοιτητών στις σορούς, τις έδιναν στο ίδιο το γραφείο τελετών για να φροντίσει την αποτέφρωσή τους.
Μετά από πολλές έρευνες, οι πράκτορες ανακάλυψαν ότι το γραφείο τελετών είχε τιμολογήσει σε ένα πανεπιστήμιο 5.040 ευρώ για 11 καύσεις, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ σε κανένα από τα αποτεφρωτήρια που λειτουργούν στη Βαλένθια.
«Φαίνεται ότι οι συλληφθέντες εκμεταλλεύτηκαν την ανατομία και τον τεμαχισμό των σορών για να τις τοποθετήσουν στα φέρετρα άλλων νεκρών, πραγματοποιώντας την καύση πολλών πτωμάτων σε μία μόνο αποτέφρωση, αποκομίζοντας πρόσθετα κέρδη.