Ο ΟΗΕ αξίωσε την Τρίτη την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης, Ρόμαν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στο Μινσκ μετά την εκτροπή εμπορικής πτήσης της Ryanair από τις Αρχές της Λευκορωσίας, ζητώντας επίσης αποδείξεις ότι δεν υπέστη βασανιστήρια.
«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα (της συντρόφου του) στους οποίους θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να φτάσουν στον προβλεπόμενο προορισμό τους στην Λιθουανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.
«Φοβόμαστε για την ασφάλεια του Ρόμαν Προτάσεβιτς και θέλουμε να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι έχει ανθρώπινη μεταχείριση και ότι δεν υπέστη κακομεταχείριση ούτε βασανιστήρια», πρόσθεσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι η εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση χθες, Δευτέρα, το βράδυ του διαφωνούντα δημοσιογράφου «δεν ήταν καθησυχαστική, δεδομένων των εμφανών μωλώπων στο πρόσωπό του και το ισχυρό ενδεχόμενο η παρουσία του να μην ήταν εκούσια και η “ομολογία” του να αποσπάσθηκε δια της βίας.
»Ομολογίες αυτού του είδους που αποσπώνται με τη βία απαγορεύονται από την Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων».
Οι Αρχές της Λευκορωσίας κατηγορούνται ότι εξέτρεψαν στο Μινσκ εμπορική πτήση από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους υπό το πρόσχημα συναγερμού για βόμβα προκειμένου να μπορέσουν να συλλάβουν τον Ρόμαν Προτάσεβιτς, έναν 26χρονο δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης που επέβαινε σε αυτό.
Η σύντροφός του, η Σοφία Σαπέγκα, Ρωσίδα υπήκοος, συνελήφθη επίσης.
«Όπως τόσοι άλλοι, έχουμε συγκλονιστεί από την παράνομη σύλληψη και την αυθαίρετη κράτηση του δημοσιογράφου», υπογράμμισε ακόμη ο Κόλβιλ, καταδικάζοντας τα «ψεύτικα προσχήματα που εξυπηρέτησαν στην σύλληψή του.
»Μια τέτοια κατάχρηση κρατικής εξουσίας απέναντι σε έναν δημοσιογράφο επειδή άσκησε τα καθήκοντά του, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, αξίζει την ισχυρότερη καταδίκη».
«Η αυθαίρετη αυτή σύλληψη αποτελεί ένδειξη μιας εξαιρετικά ανησυχητικής κλιμάκωσης της καταστολής των φωνών διαφωνούντων, όχι μόνον δημοσιογράφων, αλλά και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και άλλων παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν στο εξωτερικό», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει κρατική αεροπειρατεία
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε την Τρίτη ότι η υποχρεωτική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους στη Λευκορωσία ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή επειγόντως, διεθνούς έρευνας και την απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς.
«Πρόκειται για κρατική αεροπειρατεία και δείχνει πως το καθεστώς στο Μινσκ επιτίθεται στα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο χαιρέτισε επίσης τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πρέπει να υπάρξει επειγόντως διεθνής έρευνα.
»Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι», σημείωσε.
Η αρχηγός της αντιπολίτευσης μιλά για βασανιστήρια του Ρόμαν Προτάσεβιτς και ζητεί συμμετοχή στην G7
Η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμφίβολα ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς υπέστη βασανιστήρια και ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο χθες ο συλληφθείς δημοσιογράφος λέει ότι είναι καλά στην υγεία του, κάτι το οποίο απέρριψαν άμεσα οι σύμμαχοί του λέγοντας ότι ο Προτάσεβιτς υποχρεώθηκε να το πει.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα, Πάβελ Σεβέρινετς και έξι άλλοι αντιφρονούντες καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης από 4 ως 7 χρόνια, όπως είπαν δημοσιογράφοι του AFP που βρίσκονταν στο ακροατήριο.
Η δίκη και των επτά διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών από τα μέσα Μαΐου στην πόλη Μόγκιλεφ της ανατολικής Λευκορωσίας με την κατηγορία της συμμετοχής σε «μαζικές ταραχές», μια αναφορά στο κίνημα διαμαρτυρίας το 2020, το οποίο κατεστάλη από τις καθεστωτικές δυνάμεις του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Ο Σεβέρινετς, ο οποίος είναι αρχηγός του κόμματος «Λευκορωσική Χριστιανική Δημοκρατία», ενός πολιτικού σχηματισμού που ωστόσο δεν είναι καταχωρισμένος, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2020 στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.
Ο ίδιος, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει τρία χρόνια φυλάκισης την περίοδο του 2010 για τον πολιτικό του ακτιβισμό, βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 11 μήνες και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού και του φθινοπώρου κατά της επανεκλογής του Αλεξαντρ Λουκασένκο στην προεδρία.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί την επανεκλογή του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, και χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές του Αυγούστου 2020 αποτέλεσμα νοθείας.
Σήμερα έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και την G7 (τις περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου) να αυξήσουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Λουκασένκο.
Έπειτα από συνομιλία της με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν η Τιχανόφσκαγια έκανε έκκληση μέσω Twitter «οι ΗΠΑ να απομονώσουν το καθεστώς (Λουκασένκο) και να πιέσουν με την επιβολή κυρώσεων».
Επίσης η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, η οποία αναγκάστηκε να καταφύγει στη Λιθουανία, σε μήνυμά της που ανήρτησε στο Telegram αξιώνει «την συμμετοχή των λευκορωσικών δημοκρατικών δυνάμεων στην G7», η σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 11-13 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.