Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο υπ. Άμυνας της Κίνας στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ: Εάν εμπλέκεστε στη Νότια Σινική Θάλασσα θα εμπλακούμε στα Βαλκάνια

Ο υπ. Άμυνας της Κίνας στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ: Εάν εμπλέκεστε στη Νότια Σινική Θάλασσα θα εμπλακούμε στα Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γουέι Φενγκέ, Κίνα, Κινεζική Πρεσβεία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σερβία,

«Η Κίνα δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί η ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φενγκέ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Παρασκευή στο σημείο της Πρεσβείας της Κίνας στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Ο κινεζικός στρατός δεν θα επιτρέψει ποτέ στην ιστορία να επαναληφθεί καθώς η Κίνα είναι ικανή και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Γουέι Φενγκέ την Παρασκευή καταθέτοντας στεφάνι στο Βελιγράδι, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Πρεσβείας της Κίνας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999.

«Το να αποτίσουμε φόρο τιμής στους μάρτυρες στην τοποθεσία της βομβαρδισμένης κινεζικής πρεσβείας στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν ένα ειδικό ταξίδι», επεσήμανε ο Γουέι Φενγκέ, λέγοντας ότι ο κινεζικός στρατός δεν θα επιτρέψει ποτέ σε αυτό το είδος ιστορίας να επαναληφθεί και ότι η Κίνα είναι πλήρως ικανή και αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνικής της κυριαρχία, ασφάλεια και τα οικονομικά της συμφέροντα.

Ο Γουέι Φενγκέ νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι Κινέζοι παρατηρητές σημείωσαν ότι η Κίνα επιδιώκει με την περιοδεία του υπουργού Άμυνας την οικοδόμηση και εμβάθυνση καλών διμερών και στρατιωτικών σχέσεων με ευρωπαϊκά έθνη.

Ωστόσο, επίσκεψη του Γουέι Φενγκέ στην τόπο της Κινεζικής Πρεσβείας στην πρώην Γιουγκοσλαβία εκτιμάται ότι ήθελε να στείλει μήνυμα στη Δύση ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να απαντήσει σε τυχόν προκλητικές κινήσεις από άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Οι επισκέψεις του Γουέι Φενγκέ σε Ουγγαρία, Σερβία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, από την περασμένη Τετάρτη έως τις 31 Μαρτίου, πραγματοποιούνται την ώρα που ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ κινούνται για να αναπτύξουν ή ανακοίνωσαν την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για την υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αναλάβουν ρόλους ασφαλείας στην περιοχή του «Ινδο-Ειρηνικού», μεταδίδει κινεζική κρατική ιστοσελίδα.

Η Κίνα μπορεί να απαντήσει αναμιγνυόμενη σε θέματα ασφαλείας της Ευρώπης και έτσι να στείλει στο ΝΑΤΟ το μήνυμα ότι η Κίνα είναι παγκόσμιος παράγοντας ασφαλείας, ανέφεραν Κινέζοι ειδικοί σύμφωνα με την κινεζική κρατική ιστοσελίδα Global Times.

Το ΝΑΤΟ παίρνει θέση μάχη εναντίον της Κίνας. «Όταν η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Κίνα “πρόκληση” πριν από λίγες μέρες, πρέπει να υπενθυμίσουμε στο ΝΑΤΟ ότι οφείλει αίμα στον Κινέζικο λαό», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσιουνίνγκ την Παρασκευή σε ενημέρωση Τύπου.

Η Χούα είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βομβάρδισε κατάφωρα τη Γιουγκοσλαβία το 1999 σε σοβαρή παραβίαση των σχετικών διεθνών συμβάσεων και των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων. Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί σκότωσαν πολλούς αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών Κινέζων δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς θυμήθηκε πώς οι χώρες του ΝΑΤΟ «επιτέθηκαν σε μια κυρίαρχη χώρα, χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών«, και την καταδίκασε ως «φρικτή επιθετική εγκληματική ενέργεια».

Ο βομβαρδισμός της Κινεζικής Πρεσβείας

Την άνοιξη του 1999 το ΝΑΤΟ αποφασίζει να λάβει μέτρα κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία λόγω των σφοδρών διωγμών που υφίσταντο οι Αλβανοί του Κοσόβου από την κεντρική κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Η Βορειοατλανικτική εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατηγικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να πείσει τον Μιλόσεβιτς να παραδοθεί, κάτι που συνέβη τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Ένα από τα περιστατικά που τράβηξαν την προσοχή ήταν και ο βομβαρδισμός της Κινεζικής Πρεσβείας από αμερικανικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα ένα βομβαρδιστικό B-2 Spirit στις 7 Μαΐου του ’99.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως ο βομβαρδισμός της Πρεσβείας της Κίνας συνέβη κατά λάθος και ζήτησε συγγνώμη από το Πεκίνο.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 3 Κινέζοι δημοσιογράφοι, ενώ 27 άτομα τραυματίστηκαν.

Σχετικά άρθρα