Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ισπανός πρέσβης στην Άγκυρα παραδέχτηκε ότι η Ισπανία «πρόδωσε» την Ελλάδα γιατί έχει συμφέροντα στην Τουρκία

Ο Ισπανός πρέσβης στην Άγκυρα παραδέχτηκε ότι η Ισπανία «πρόδωσε» την Ελλάδα γιατί έχει συμφέροντα στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Διπλωματικό Σώμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισπανία, Ισπανική Πρεσβεία, Τουρκία,

Ο νέος πρέσβης της Ισπανίας στην Τουρκία, Francisco Javier Hergueta Garnica, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η Kibris Postasi, τάσσεται κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, επειδή πλήττονται τα ισπανικά συμφέροντα και δηλώνει ότι οι συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να δηλητηριάζουν τις άλλες σχέσεις, δηλαδή της Τουρκίας με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Εδώ βεβαίως θα μπορούσε και η Ελλάδα να απαντήσει, αφού είναι έτσι, ότι και η χώρα μας επιλέγει να πορευτεί με «σκληρή ισχύ», αδιαφορώντας για το εάν θα ανατιναχτούν τα ισπανικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι θεωρεί «πολύ καλή πρόταση» την ιδέα Ερντογάν για περιφερειακή σύνοδο των χωρών της περιοχής, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος αποσκοπεί να διαμοιράσει, δηλαδή να αρπάξει τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, συζήτησαν το ζήτημα μιας περιφερειακής συνόδου στην τελευταία τους συνάντηση και συμφώνησαν να εργαστούν για μια πιθανή σύγκλησή της.

Οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας δεν πρέπει να δηλητηριάζουν άλλες σχέσεις και πρέπει να είναι αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είπε.

«Υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες. Δεν πιστεύουμε στις κυρώσεις», υπογράμμισε.

Ο Μπορέλ, σημείωσε, εξουσιοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εργαστεί πάνω σε αυτό.

Η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλης σημασίας και πολλές ισπανικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από αυτή.

Η ισπανική πολυεθνική εταιρεία ρούχων Inditex, ανέφερε για παράδειγμα, συνεργάζεται με σχεδόν 400 τουρκικές εταιρείες.

Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που η Ισπανία δεν υποστηρίζει τα ελληνικά δίκαια, η Ελλάδα από την πλευρά της δεν είναι υποχρεωμένη να σκέπτεται τη ζημιά που θα υποστούν οι ισπανικές εταιρείες σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης Ελλάδας – Τουρκίας.

Είναι καλό να πέφτουν οι μάσκες, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καράβι που αργεί να στρίψει. Είναι μάλλον ναυάγιο που οδεύει φουλ στην ύφαλο.

Η Ελλάδα οφείλει να συμπορευτεί με τους συμμάχους της στην περιοχή, Ισραηλινούς και Άραβες αλλά και Αρμενίους και Κούρδους για να βρει οριστική λύση στο τουρκικό πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα