Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σκευωρία» Novartis και στην Ισπανία – Στα δικαστήρια για ύποπτη έγκριση φαρμάκου

«Σκευωρία» Novartis και στην Ισπανία – Στα δικαστήρια για ύποπτη έγκριση φαρμάκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Καρκίνος, Λευχαιμία, Σκάνδαλο Novartis,

Μέρες… σκευωρίας περνά εκτός από την Ελλάδα και η Ισπανία με αφορμή πρακτικές της Novartis.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία έχει έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με αφορμή μια επαναστατική θεραπεία κατά μορφών λευχαιμίας που εισήγαγε η Novartis.

Πρόκειται για μια θεραπεία που μετατρέπει γενετικώς τα κύτταρα του ασθενούς προκειμένου να πολεμήσουν την εν λόγω μορφή του καρκίνου.

Η δικαστική διαμάχη

Οι αρμόδιες Αρχές της Ισπανίας – σε συνέχεια των αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση- ενέκριναν στα τέλη του 2018 την εν λόγω θεραπεία [με το όνομα Kymriah], πρώτη στο είδος της που εγκρίνεται στη χώρα, μια απόφαση που ωστόσο προκάλεσε τις αντιδράσεις πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, καμπάνια «No es Sano» (στα Αγγλικά “It’s not healthy”) και ο Οργανισμός Καταναλωτών στην Ισπανία ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας ενημέρωση αφενός για την τιμή και αφετέρου για τα θεραπευτικά και οικονομικά κριτήρια που οδήγησαν στην έγκριση της εν λόγω θεραπείας.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τοποθετήθηκε αλλά μόνο στο σκέλος που αφορά την τιμή: Η μία δόση [η θεραπεία χορηγείται άπαξ] κοστολογείται στα περίπου 320.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα κριτήρια έγκρισης, το υπουργείο Υγείας έδωσε ανεπαρκείς πληροφορίες, οι οποίες προφανώς δεν ικανοποίησαν τους αιτούντες.

Έτσι, τόσο η καμπάνια, όσο και ο Οργανισμός Καταναλωτών κατέφυγαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Διαφάνειας της Ισπανίας (Ανεξάρτητη Αρχή), το οποίο αποφάσισε ότι το υπουργείο πρέπει να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες, καθώς αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Ωστόσο τότε η Novartis αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της δημοσιοποίησης τους σκεπτικού έγκρισης, με την υπόθεση από τότε να εκκρεμεί δικαστικά.

Η θεραπεία

Η επίμαχη θεραπεία, μετατρέπει τα κύτταρα του ασθενούς σε «ζωντανό φάρμακο» και τα εκπαιδεύει να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα άρρωστα κύτταρα.

Αποτελεί μέρος του διαρκώς διευρυνόμενου τομέα των ανοσοθεραπειών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με φάρμακα και άλλες θεραπείες και σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε μακρές περιόδους ύφεσης της ασθένειας αλλά και σε ίαση.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται μια επαναστατική μέθοδος, έχει σοβαρές παρενέργειες στον ασθενή, όπως η υπόταση.

Έτσι, απαιτείται η χορήγησή της να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και τα νοσοκομεία να διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους τα απαραίτητα φάρμακα για να καταστείλουν τις επικίνδυνες παρενέργειες.

Σχετικά άρθρα