Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Απαρνήθηκα το Ισλάμ, προσπάθησα να διαφύγω και τώρα φοβάμαι για τη ζωή μου»

«Απαρνήθηκα το Ισλάμ, προσπάθησα να διαφύγω και τώρα φοβάμαι για τη ζωή μου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Human Rights Watch, Αεροδρόμιο, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αυστραλία, Ισλάμ, Κουβέιτ, Μουσουλμάνοι, Μπανγκόκ, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόσφυγες, Ράχαφ Μοχάμεντ Αλ Κουνούν, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη,

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στρέφεται σε μία 18χρονη γυναίκα, η οποία αφού απαρνήθηκε το Ισλάμ, επιχείρησε να διαφύγει από τη Σαουδική Αραβία και τώρα καταγγέλλει ότι κινδυνεύει η ζωή της.

Η περιπέτεια της Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν ξεκινάει από τη βία -σωματική και ψυχολογική- που καταγγέλλει ότι βίωνε μέσα στην οικογένειά της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, υπέστη ξυλοδαρμό από άνδρες συγγενείς της, οι οποίοι απείλησαν να τη δολοφονήσουν και την κράτησαν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο για έξι μήνες επειδή έκοψε τα μαλλιά της.

Γνωρίζοντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς για να βγει από τη χώρα της μια γυναίκα, πρέπει να συναινέσει κάποιος «άνδρας σωματοφύλακας» – σύζυγος, πατέρας, αδελφός, ακόμη και γιος – η Αλ Κούνουν άδραξε την ευκαιρία σε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Κουβέιτ, με την ελπίδα ότι θα ξεγλιστρούσε και θα κατάφερνε από εκεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία, όπου σύμφωνα με την «Guardian» σκόπευε να ζητήσει άσυλο – και είχε εξασφαλίσει βίζα για την τρίμηνη αραμονή της.

Τα πράγματα ωστόσο πήραν άλλη τροπή από εκείνη που είχε προγραμματίσει.

Η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν εξήγησε στη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι αποβιβάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ το βράδυ του Σαββάτου, όπου θα άλλαζε πτήση μετά την αναχώρησή της από το Κουβέιτ με προορισμό την Αυστραλία, αλλά το διαβατήριό της κατασχέθηκε από στέλεχος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

«Η αεροπορική εταιρεία του Κουβέιτ και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζονται! Μου πήραν το διαβατήριό μου», έγραψε η Αλ Κούνουν στο Twitter.

Ταμπουρωμένη πλέον σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, η νεαρή γυναίκα φοβάται για τη ζωή της, το οποίο είναι απολύτως λογικό, όπως επιβεβαιώνει ο Μάικλ Πέιτζ, υποδιευθυντής του τμήματος της HRW για τη Μέση Ανατολή.

«Οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που φεύγουν για να σωθούν από τις οικογένειές τους μπορεί να αντιμετωπίσουν ακραία βία από συγγενείς τους, στέρηση της ελευθερίας τους και άλλα σοβαρά προβλήματα αν επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους», εξηγεί.

«Οι Αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει αμέσως να αποτρέψουν την απέλασή της Κούνουν και είτε να της επιτρέψουν να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Αυστραλία ή να της επιτρέψουν να παραμείνει στην Ταϊλάνδη και να ζητήσει προστασία ως πρόσφυγας», πρόσθεσε ο Πέιτζ.

Οι Αρχές της Ταϊλάνδης απέρριψαν την καταγγελία της νεαρής ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, διευκρινίζοντας ότι δεν της επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα διότι δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβει βίζα όταν αφίχθη.

Η Ταϊλάνδη ωστόσο συνηθίζει να επιστρέφει πολίτες που προσπαθούν να αποστατήσουν πίσω στα δικτατορικά καθεστώτα, όπως στην Κίνα, το Πακιστάν και την Τουρκία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ήδη οι Αρχές της απαγορεύουν να συναντήσει αντιπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σχετικά άρθρα