Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχηρό μήνυμα η κοινή άσκηση στην Κύπρο εκατοντάδων Ισραηλινών και Ελληνοκύπριων κομάντος

Ηχηρό μήνυμα η κοινή άσκηση στην Κύπρο εκατοντάδων Ισραηλινών και Ελληνοκύπριων κομάντος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ, «ΙΑΣΩΝ -2018» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ-2018», στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκαν με «απόλυτη επιτυχία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ασκήσεις διεξήχθηκαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αυτές συμμετείχαν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά την άσκηση «ΙΑΣΩΝ -2018», έγινε συνεκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με την άσκηση «ΙΑΣΩΝ» πραγματοποιήθηκε η άσκηση «NIKOKΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ 2018», η οποία αφορούσε σε συνεκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών, εξάσκηση στη μάχη σε άγνωστο και δύσβατο-ποικιλόμορφο έδαφος, με ταυτόχρονη λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών.

Σε αυτή συμμετείχε μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Για την υλοποίηση των ασκήσεων αυτών κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός δυνάμεων και μέσων της Εθνικής Φρουράς και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποτελούν το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας που επιτελείται μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας στον τομέα των ασκήσεων τα τελευταία χρόνια».

Μέσα από την εξέλιξη των ασκήσεων «διαφάνηκε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ειδικότερα, η συνεκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, από τις πιο σύγχρονα εξοπλισμένες στον κόσμο, η υποστήριξη και ο συντονισμός των αεροπορικών κινήσεων από την αεροπορική βάση Πάφου, καθώς και η εμπειρία που αποκτήθηκε, ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια αναβάθμισης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς», καταλήγει το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Times Of Israel, οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στην Κύπρο, με προσομοιώσεις μάχης σε αστικές και ορεινές περιοχές.

Ήταν η τρίτη κοινή άσκηση Ισραηλινών και Ελληνοκυπρίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η άσκηση είχε σενάριο μάχης ενάντια σε «διαφορετικές τρομοκρατικές ομάδες».

Στο παρελθόν ο ισραηλινός στρατός έχει διαπιστώσει ότι τα βουνά και τα δάση της Κύπρου είναι παρόμοια με το τερέν του νότιου Λιβάνου, όπου κυριαρχεί η παραστρατιωτική οργάνωση και κόμμα Χεζμπολάχ, που θεωρείται από το Ισραήλ τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζεται από το Ιράν.

Επικεφαλής της άσκησης ήταν η ειδική μονάδα αναγνώρισης «Maglan». Συμμετείχαν επίσης ισραηλινά ελικόπτερα και αεροσκάφη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Δείτε βίντεο με πλάνα από τις κοινές ασκήσεις Ισραηλινού Στρατού και Εθνικής Φρουράς:

Σχετικά άρθρα