Δύο πρώην εργαζόμενες της περιβόητης Goldman Sachs καταγγέλλουν τα στελέχη της εταιρείας, που καταστρέφουν οικονομίες, κράτη και έθνη και παριστάνουν τους μικρούς “θεούς” της οικονομίας, ότι λειτουργούν ως ένα κλειστό “κλαμπ αγοριών” που όταν δεν κερδοσκοπούν εις βάρος της ανθρωπότητας, εκτονώνονται σε στριπτιζάδικα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και φέρονται στις γυναίκες ως αντικείμενα και σκουπίδια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο πρώην γυναίκες υπάλληλοι ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή στο Μανχάταν να τους επιτρέψει να μηνύσουν την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για λογαριασμό νυν και πρώην γυναικών, συνεργατών και αντιπροέδρων. Οι κατηγορίες τους στηρίζονται σε καταθέσεις γυναικών, που έχουν εργαστεί στο παρελθόν στην Goldman Sachs, σε στατιστικά στοιχεία, στα κέρδη και τις προαγωγές που παρέχει η εταιρεία.
“Οι γυναίκες περιγράφουν μία ατμόσφαιρα, τύπου “κλαμπ αγοριών”, όπου γίνεται άμετρη κατανάλωση αλκοόλ και οι γυναίκες είτε γίνονται θύματα διάκρισης των δύο φύλων είτε αγνοούνται”, αναφέρεται στην αγωγή.
Η Η. Cristina Chen-Oster και η Shanna Orlich (φωτογραφία) μήνυσαν για πρώτη φορά την Goldman Sachs το 2010.
Τώρα, προσπαθούν να διευρύνουν την αγωγή, συμπεριλαμβάνοντας διακρίσεις εις βάρος των γυναικών που χρονολογούνται πριν από μία δεκαετία. Εάν το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημά τους και τους επιτραπεί να κινηθούν μέσω μαζικής αγωγής τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καταδίκης για την Goldman Sachs.
Στην αγωγή, που είχαν καταθέσει το 2010, οι δύο γυναίκες ζητούσαν την επιδίκαση αποζημίωσης και δικαστική εντολή που θα απαιτεί από την τράπεζα να αποκαταστήσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην εταιρεία.
Οι γυναίκες αντιπρόεδροι κερδίζουν 21% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες και οι συνεργάτιδες 8% λιγότερα, όπως ισχυρίζονται οι Chen-Oster και Orlich.
Περίπου 23% λιγότερες αντιπρόεδροι προήχθησαν σε εκτελεστικές διευθύντριες σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Ενδεικτική είναι, πάντως, η μαρτυρία της Denise Shelley, αντιπροέδρου της Goldman που εγκατέλειψε την εταιρεία το 2009, η οποία αναφέρει ότι οι άνδρες επανειλημμένως αποκαλούσαν τις γυναίκες “χαζογκόμενες”, κορόιδευαν μία υπάλληλο η οποία είχε κερδίσει σε καλλιστεία, ενώ πήγαιναν τους πελάτες σε στριπτιζάδικα.
Κι αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα είχαν αποκαλυφθεί το 2008, για τα όργια με τις συνοδούς πολυτελείας κι άλλα που τότε είχαν αφήσει άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη…