Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εφιάλτης στην Ευρώπη αν η Ρωσία «κόψει» το φυσικό αέριο – Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν λογαριασμούς 500 ευρώ το μήνα

Εφιάλτης στην Ευρώπη αν η Ρωσία «κόψει» το φυσικό αέριο – Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν λογαριασμούς 500 ευρώ το μήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Goldman Sachs, Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Πετρέλαιο, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη αν η Ρωσία αποφασίσει να κόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα είναι τεράστια που θα φτάνει μέχρι και 500 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 65% σε σύγκριση με σήμερα, που η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται ήδη σε αδιανόητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.

Έτσι αυτή την περίπτωση, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα χρόνο περίπου 5.650 ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλαδή 470-500 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% (!!) σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών ενεργειακών βιομηχανιών, όπως είναι π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χαρτιού, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικής, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου να έχουν ελλείψεις και να αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Συγκρίνοντας σήμερα με το 2020, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 200% σύμφωνα με στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή ARERA.

Μεγάλο πρόβλημα σε Γερμανία και Ιταλία

Η Γερμανία και η Ιταλία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας και είναι πολύ πιθανό ότι σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την κάνουλα περίπου το 65% έως 80% της βιομηχανικής τους παραγωγής θα να επηρεαστεί.

Ειδικότερα στη Γερμανία, ένα πλήρες κλείσιμο θα έχει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Υπολογίζει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα επηρεάσει περίπου το 65% των βιομηχανιών της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης.

Παράλληλα το κύμα ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα θα είναι τρομακτικό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα ορατές σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάτι που σημαίνει για παράδειγμα πως αν ο Nord Stream 1 που έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης δεν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου που είναι προγραμματισμένο, τότε το πρόβλημα στην ευρωζώνη θα είναι τεράστιο και θα αφορά και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η μελέτη της Goldman Sachs, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην αγορά φυσικού αερίου ακόμη και σε τιμές έως 65% ακριβότερες.

Αυτό σημαίνει πως αρχικά αυτή η αύξηση θα περάσει στην ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί και πέρα στις επιχειρήσεις που και αυτές με τη σειρά τους θα την μετακυλήσουν στον καταναλωτή μέσω της αυξημένης τιμής στα προϊόντα.

Σχετικά άρθρα