Στα δεσμά του μνημονίου μπαίνει και επισήμως η Αργεντινή. Το Μπουένος Άιρες κατέληξε σε συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο και συνεπάγεται βαθιές μεταρρυθμίσεις και περιστολή των δημοσίων δαπανών, με στόχο το μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έως το 2020.
Η εξέλιξη πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, όπου το ΔΝΤ ήταν επί χρόνια «ο εχθρός του λαού».
Για μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ο διεθνής οργανισμός ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, καθώς «τράβηξε την πρίζα» το 2001.
Η νέα συμφωνία αφορά ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης, το οποίο όπως υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ως στόχο να βοηθήσει την οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Όπως έχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν αυτό το σχέδιο το έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Αργεντινής και έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομία προς όφελος όλων των Αργεντίνων», τόνισε η Λαγκάρντ.
«Είμαι ικανοποιημένη που μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας την οικονομική μας στήριξη» συμπλήρωσε.
«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουμε μια κρίση» είπε από την πλευρά του ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών, Νικολάς Ντουχόβνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπουένος Άιρες.
«Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας», πρόσθεσε.
Άμεσος στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ανακοπεί η κατρακύλα του πέσο, το οποίο έχει χάσει πάνω από το 32% της αξίας του από τις αρχές του έτους.
Υπό έλεγχο θα πρέπει να τεθεί και ο πληθωρισμός ο οποίος κινείται σε διψήφια ποσοστά εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.