Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι έχουν μερίδιο ευθύνης στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι έχουν μερίδιο ευθύνης στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κυανόκρανοι ΟΗΕ, Ολλανδία, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σερβία,

Ολλανδικό Εφετείο με έδρα τη Χάγη έκρινε ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας φέρει ευθύνη για τον θάνατο 300 Βόσνιων Μουσουλμάνων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995, με θύτες τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων.

Ολλανδοί κυανόκρανοι του ΟΗΕ δεν είχαν δεχτεί να προστατέψουν τους Βόσνιους Μουσουλμάνους αμάχους, αφήνοντάς τους έκθετους στις διαθέσεις των σερβοβοσνιακών δυνάμεων.

Ουσιαστικά το Εφετείο επικυρώνει την απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η οποία ελήφθη το 2014, σύμφωνα με την οποία οι Ολλανδοί στρατιώτες «γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδύνευαν να βασανιστούν ή και να εκτελεστούν».

«Με το να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, τούς στερήθηκε η δυνατότητα επιβίωσης», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία, ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις σε ποσοστό 30% σε οικογένειες θυμάτων της σφαγής, καθώς το δικαστήριο εκτιμά ότι το 70% των θυμάτων θα έχαναν τη ζωή τους άσχετα από τις πράξεις των Ολλανδών κυανοκράνων.

Το ύψος των αποζημιώσεων θα ρυθμιστεί σε νέα διαδικασία, εκτός εάν η ολλανδική κυβέρνηση έλθει σε συμβιβασμό με τις οικογένειες.

«Πρόκειται για μεγάλη αδικία», τόνισε η Μουνίρα Σούμπασιτς, εκπρόσωπος της οργάνωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα.

«Το ολλανδικό κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί θα μπορούσαν να είχαν κρατήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους εντός της στρατιωτικής βάσης και να τους είχαν σώσει», είπε.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν ένα έγκλημα πολέμου που διεπράχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν πάνω απο 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες.

Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη.

Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί.

Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ.

Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους.

Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 30-40 Ελλήνων παραστρατιωτικών, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία την επομένη της σφαγής.

Σχετικά άρθρα