Ως Παγκόσμια ημέρα ομοφυλοφίλων, επιλέχθηκε η σημερινή μέρα, αφού στις 17 Μαΐου 1990, αφαιρέθηκε η ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ασθενειών (!) του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Οι ομοφυλόφιλοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αγωνίζονται για αυτά και τα υπερασπίζονται, βάσει της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θεσπίστηκε το 1948 από τον ΟΗΕ και αναφέρεται μεταξύ άλλων στα παρακάτω δικαιώματα:
- (1) Είμαστε όλοι γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι
- (2) Μην κάνεις διακρίσεις.
- (3) Δικαίωμα στη ζωή.
- (12) Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.
- (16) Δικαίωμα στο γάμο και την οικογένεια.
- (19) Δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
- (20) Δικαίωμα στις δημόσιες συγκεντρώσεις
- (28) Δικαίωμα σε έναν δίκαιο και ελεύθερο κόσμο.
Τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιώματα του ανθρώπου, είναι μερικά από εκείνα που επικαλούνται οι ομοφυλόφιλοι για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Αυτό είναι κάτι το οποίο ως Κύπριοι το γνωρίζουμε πολύ καλά, αφού μέσω των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αυτής Διακήρυξης υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας έναντι της Τουρκικής εισβολής του 1974:
- (4) Όχι στη σκλαβιά.
- (13) Ελευθερία κίνησης.
- (3) Δικαίωμα στη ζωή.
- (17) Δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
- (21) Δικαίωμα στη δημοκρατία.
- (25) Δικαίωμα σε στέγη και φαγητό.
- (28) Δικαίωμα σε ένα δίκαιο και ελεύθερο κόσμο, και πάνω από όλα
- (30) ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Το πρόβλημα όμως είναι πως όταν υπογράφτηκε η οικουμενική διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είχε την ισχύ νόμου. Ήταν προαιρετική και παρ’ όλες τις μάχες που δόθηκαν, είναι απλά λόγια σε ένα χαρτί. Ποιος θα κάνει αυτά τα λόγια πραγματικότητα;
Η αρχή της ίσης μεταχείρισης, αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. είναι η πρώτη διεθνής πράξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που απαγορεύει ΡΗΤΑ, τις διακρίσεις λόγω ”Γενετίσιου προσανατολισμού”. (Άρθρο 21, παρ. 1).
Στην Ελλάδα προστατεύονται οι ομοφυλόφιλοι ενάντια στην άνιση μεταχείριση με βάση το γενετίσιο προσανατολισμό με νόμο που υιοθετήθηκε το 2005 (Ν. 3304/05) σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπερασματικά: Το ανθρώπινο δικαίωμα 29 (Περί υπευθυνότητας) προσδίδει στον καθένα από εμάς, το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τα γνωρίζουμε, να τα σεβόμαστε μέσα στην κοινωνία που ζούμε, στον περίγυρό μας. Να γίνουμε πρεσβευτές αυτών και να τα κάνουμε πράξη πρώτα εμείς εάν θέλουμε να μας σέβονται και οι άλλοι…
Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας παράγει βία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μήνυμά του για την διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας.
«Η ημέρα αυτή προσφέρει την ευκαιρία για να προβληματισθεί, κανείς, σχετικά με τον κεντρικό ρόλο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με το δικαίωμα κάθε ατόμου να πορεύεται τον δρόμο της ζωής χωρίς να υποστεί διακρίσεις», προσθέτει ο πρώτος πολίτης της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ματαρέλα, «είναι απαράδεκτο ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανθρώπων να αποτελεί πρόσχημα για προσβολές και διακρίσεις», ενώ θεωρεί ότι «η έλλειψη ανοχής έχει βαθιές ρίζες στην προκατάληψη και πρέπει να καταπολεμηθεί με την πληροφόρηση, την γνώση, τον διάλογο και τον σεβασμό».
Ο πρόεδρος της Ιταλίας, τέλος, ο οποίος προέρχεται από τον κεντρώο, καθολικό χώρο, θέλησε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να καταπολεμηθούν και οι διακρίσεις στους χώρους εργασίας, όπως και στις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.