Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρυφτεί από τις εστίες πολέμου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, ISIL, ISIS, Αεροδρόμιο, Αμπντεσλάμ Σαλάχ, Βέλγιο, Βομβιστική Επίθεση, Βρυξέλλες, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Παρίσι, Τζιχαντιστές,

Το μακελειό στις Βρυξέλλες αποτελεί μια υπενθύμιση, αν χρειάζεται κάτι τέτοιο μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι, για το πόσο εύκολο είναι για ένα πυρήνα τρομοκρατών να επιτεθεί σε νευραλγικούς στόχους σε ευρωπαϊκές πόλεις και να τις καθηλώσει, γράφουν στο σημερινό τους, κύριο, άρθρο οι Financial Times μετά από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της «ματωμένης» Τρίτης.

Και προσθέτει το editorial των FT, αυτό που όπως φαίνεται ήταν μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζαβεντέμ και μια ακόμα πιο θανατηφόρα επίθεση στο σταθμό του μετρό Μααλμπέκ, δίπλα από διάφορα κτίρια της Ε.Ε. στην καρδιά των Βρυξελλών, σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 180, ορισμένοι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πόλη τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Η ανάληψη της ευθύνης όπως δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του ISIS δείχνει πως πρόκειται για έργο τοπικών πυρήνων, που χρησιμοποίησαν το μοντέλο του Παρισίου που είχε βασιστεί σε επίθεση τζιχαντιστών στην Βομβάη το 2008. Οι επιθέσεις έγιναν μετά την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την Παρασκευή, σε ένα προάστιο των Βρυξελλών που έχει γίνει γνωστό ως φυτώριο τζιχαντιστών, ο οποίος καταζητούνταν ως ο επιζών οργανωτής του μακελειού στο Παρίσι.

Οι συνεργοί του μπορεί να εκτέλεσαν νωρίτερα σχέδια για να χτυπήσουν τις Βρυξέλλες από το φόβο ότι η κράτηση του θα οδηγούσε στην σύλληψη τους.

Η φρίκη αυτή μας καλεί να βγάλουμε τεκμηριωμένα και βάσιμα συμπεράσματα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρυφτεί από τις εστίες πολέμου στα ανατολικά και νότια σύνορα της, τα πεδία μάχης από το Ιράκ και την Συρία ως την Λιβυή. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο όχι μόνο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και από την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει ενωμένη τα κύματα των προσφύγων από αυτές και άλλες χώρες – μια απογοητευτική αντίδραση που προδίδει τις αξίες της ένωσης.

Οι Βρυξέλλες δεν είναι απλά η πρωτεύουσα του Βελγίου αλλά και της Ε.Ε., η οποία καλείται να δείξει πως είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει μια μακρά και δύσκολη σύγκρουση. Το ISIS προσφέρει καλά επιχειρήματα για «περισσότερη Ευρώπη» στην ασφάλεια.

Υπάρχουν πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, με το βασικότερο την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για τα δίκτυα των τζιχαντιστών. Το Βέλγιο, με πολλαπλά και επάλληλα διοικητικά επίπεδα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε μετά την σύλληψη του Αμπντεσλάμ ότι μπορεί να υπάρξει επίθεση, αλλά δεν είχε την δυνατότητα να την σταματήσει. Πρέπει, όμως, να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και με τους συμμάχους της.

Θυμηθείτε ότι μετά το Παρίσι, το αυτοκίνητο του Αμπντεσλάμ ελέγχθηκε από αστυνομικούς στα γαλλικά σύνορα με το Βέλγιο αλλά κανείς δεν είχε ιδέα ποιος ήταν.

Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να μάθουν περισσότερα για τις κοινότητες μειονοτήτων και για το τι παρακινεί τα μέλη τους σε τέτοιες δράσεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με τον θρησκευτικό προσανατολισμό αλλά με την αναζήτηση ταυτότητας από νεαρούς Μουσουλμάνους, που είναι απογοητευμένοι και αποπροσανατολισμένοι και το ISIS τους προσφέρει το κύρος ενός υπερήρωα. Είναι λυπηρό να μαθαίνουμε ότι ο Αμπντεσλάμ, τον οποίο κυνηγούσαν σε όλη την ήπειρο, κρυβόταν επί μήνες από γείτονες του.

Πάνω από όλα, η Ε.Ε. και η Δύση πρέπει να επιδείξουν τις αξίες που υπερασπίζονται, αποφεύγοντας τις απλοϊκές κορώνες και τις σπασμωδικές καταπιεστικές αντιδράσεις. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρωτοπόρο στην μάχη των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, οι Βρυξέλλες είναι ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο που πιστεύει ότι θα κρατήσει τους Μουσουλμάνους και τους Μεξικάνους έξω από τις ΗΠΑ. Για την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία, μια επίθεση στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. είναι η δικαιολογία για μια επιδρομή της αστυνομίας στις γειτονιές των μεταναστών στις παρυφές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πολιτικές αυτές υπονομεύουν τις ανοιχτές κοινωνίες μας, που έχουν χτιστεί στις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και στην θρησκευτική ανοχή. Η εφαρμογή τους θα συνιστούσε παράδοση. Το ISIS και οι ακόλουθοι του διαλύουν τον κοινωνικό μας ιστό. Πρέπει να κάνουμε πιο ανθεκτικό αυτόν τον ιστό, όχι να κάνουμε την δουλειά αντί για αυτούς.

Σχετικά άρθρα