Η Ισπανία μπαίνει για τα καλά στην πολιτική αστάθεια μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και κυβέρνηση δεν φαίνεται να δημιουργείται με τίποτε.
Με τη χθεσινή άκαρπη συνάντησή τους, οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων που προέκυψαν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής εγκαινίασαν τον μαραθώνιο των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό της νέας ισπανικής κυβέρνησης. Ενδεχόμενο που φαίνεται πολύ μακρινό σήμερα, καθώς οι εκλογές ανέδειξαν μια κατακερματισμένη Βουλή, με όλα τα κόμματα πολύ μακριά από το όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
«Θα πούμε “όχι” στον Ραχόι και στις πολιτικές του. Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν για να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και δυνατότητα διαλόγου», δήλωσε ο Σάντσες μετά τη συνάντησή του με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (Ρ.Ρ.).
Ο ίδιος ο Ραχόι δεν έκανε δηλώσεις μετά τη σχετικά σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κεντροδεξιός πολιτικός προσπάθησε να δελεάσει τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) προσφέροντάς του την προεδρία της Βουλής και σημαντικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η αναθεώρηση του άρθρου 35, που προβλέπει τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες της Ε.Ε. Στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει το PSOE, ο Ραχόι φέρεται να κάνει δεκτή την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου, ώστε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η «θωράκιση του κοινωνικού κράτους».
Ωστόσο, τόσο ο Σάντσες όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του PSOE απορρίπτουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κάθε σκέψη για στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Ρ.Ρ., εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του κόμματός τους, αναδεικνύοντας σε βασική αντιπολιτευτική δύναμη το αριστερό κόμμα Podemos, που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη, με μικρή διαφορά από τους Σοσιαλιστές. Χθες, ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, πρότεινε, με άρθρο του στην ιστοσελίδα της Huffington Post, τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με επικεφαλής «μια ανεξάρτητη προσωπικότητα κύρους».
Το ενδεχόμενο ανάδειξης μιας κυβέρνησης με βασικούς πυλώνες το PSOE και το Podemos, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας, προσκρούει σε αρκετά εμπόδια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το Καταλανικό. Το Podemos θέτει ως όρο για την επίτευξη κυβερνητικής συνεργασίας την αναγνώριση του δικαιώματος των Καταλανών να αποφασίσουν οι ίδιοι για την απόσχιση ή μη της περιοχής τους από το ισπανικό κράτος μέσω δημοψηφίσματος. Οι Σοσιαλιστές αρνούνται ένα παρόμοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας.
Ρόλο ρυθμιστή στο παιχνίδι των διερευνητικών εντολών φιλοδοξεί να διαδραματίσει το νεοπαγές κεντρώο κόμμα των Ciudadanos, που ήρθε τέταρτο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, εκλέγοντας 40 βουλευτές. Ο ηγέτης του κόμματος, Αλμπερτ Ριβέρα, πρότεινε χθες τη σύμπραξη των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», δηλαδή του Ρ.Ρ., του PSOE και των Ciudadanos, «ώστε να μην εκμεταλλευθεί κανείς την αδυναμία, την αβεβαιότητα και την αστάθεια προκειμένου να διασπάσει τη χώρα».