Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας ανέλαβε να σχηματίσει κυβέρνηση στην Κροατία

Στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας ανέλαβε να σχηματίσει κυβέρνηση στην Κροατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κολίντα Γκράμπαρ, Κροατία,

Σε ένα μέχρι πρότινος στέλεχος μιας διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας, τον Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η πρόεδρος της Κροατίας Κόλιντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς προκρίνοντας έναν τεχνοκράτη τον οποίο πρότειναν κυρίως οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το κράτος το οποίο αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο, καθώς το Ζάγκρεμπ δέχεται έντονες πιέσεις από τις Βρυξέλλες να φροντίσει να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και να διευκολύνει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

«Ο κ. Ορέσκοβιτς με έπεισε ότι έχει την υποστήριξη 78 βουλευτών επί του συνόλου των 151 του κοινοβουλίου», εξήγησε η πρόεδρος της χώρας.

Ο 49χρονος Ορέσκοβιτς, ο οποίος κατείχε ανώτερη διευθυντική θέση στην βιομηχανία Teva Pharmaceuticals, η οποία εδρεύει στο Ισραήλ, έχει πλέον 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Θα επενδύσω όλη μου τη γνώση και την ενέργεια ώστε να αρχίσουμε να επιλύουμε τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο κ. Ορέσκοβιτς μετά την ανάθεση της εντολής.
Το συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το ρεφορμιστικό, φιλελεύθερο κόμμα Μοστ («Γέφυρα») κατέληξαν σε μια συμφωνία σήμερα έπειτα από έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό πιθανών συμμαχιών, στις οποίες συμμετείχαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονταν στην εξουσία ως τις εκλογές.

Το Μοστ, στο οποίο συμμετέχουν ανεξάρτητοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επέμενε να αναλάβει πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης, με ρόλο εγγυητή των μεταρρυθμίσεων στα δημοσιονομικά και στην οικονομία.

Εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Κροατία κινδυνεύει με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης του κρατικού της αξιόχρεου — το οποίο ήδη είναι στη βαθμίδα της μη-επένδυσης με αρνητική προοπτική, αν και η Κροατία φέτος θα καταγράψει ανάπτυξη 1,5% έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Σχετικά άρθρα