Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κροατία: Ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς είπε ότι υπουργός είναι «γκέι» προκαλώντας αντιδράσεις

Κροατία: Ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς είπε ότι υπουργός είναι «γκέι» προκαλώντας αντιδράσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Μιλάνοβιτς, Κροατία, Ομοφυλόφιλοι,

Η Συνήγορος του Πολίτη για την Ισότητα των Φύλων στην Κροατία επέκρινε την Τρίτη 16/1 τον πρόεδρο της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς για τη δημόσια αναφορά του σε «γκέι» υπουργό, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

«100%. Ο Χάμπιαν είναι γκέι, σωστά;», είπε προ ημερών ο πρόεδρος της Κροατίας, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομίας Ντάμιρ Χάμπιαν.

«Δεν είναι (κλεισμένος) στην ντουλάπα, ο άνθρωπος έχει μια φυσιολογική ζωή» συμπλήρωσε ο Μιλάνοβιτς, προκαλώντας σχόλια αποδοκιμασίας από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα HDZ και την αντιπολίτευση.

Η Συνήγορος του Πολίτη για την Ισότητα των Φύλων, η Βίσνια Λιούμπισιτς, υπογράμμισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ο σεξουαλικός προσανατολισμός αφορά την ιδιωτική ζωή κάποιου και τυχόν δημόσια αποκάλυψή του γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του ενδιαφερόμενου».

Η «ανάρμοστη και αυθαίρετη» δήλωση του κ. Μιλάνοβιτς επιτρέπει την «ενίσχυση του κλίματος δυσπιστίας μεταξύ ορισμένων ανθρώπων σχετικά με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην ισότητα», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς, γνωστός για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος δεν είναι ούτε προσβολή ούτε πρόβλημα», καταλογίζοντας υποκρισία στους επικριτές του.

Ο υπουργός Οικονομίας Ντάμιρ Χάμπιαν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, δεν σχολίασε τη δήλωση του προέδρου της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, στην Κροατία έχουν γίνει βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, παρότι η κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική.

Μόλις ένας βουλευτής, κόμματος της αντιπολίτευσης, έχει αποκαλύψει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Σχετικά άρθρα