Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος απείλησε ότι θα ισοπεδώσει την Παλμύρα

Το Ισλαμικό Κράτος απείλησε ότι θα ισοπεδώσει την Παλμύρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Σούχνα, Αρχαιολογία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Παλμύρα, Συρία, Τζιχαντιστές, Φωτογραφίες,

Το Ισλαμικό Κράτος απείλησε την Πέμπτη ότι θα καταστρέψει ολοσχερώς την αρχαία πόλη Παλμύρα στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος, μετά την κατάληψη της πόλης Αλ Σούχνα, προωθούνται προς την αρχαία Παλμύρα και απέχουν μόλις 2 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο. Μεταξύ των τζιχαντιστών και των αρχαιοτήτων έχουν παραταχθεί και δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων κυβερνητικοί στρατιώτες.

Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας, κτισμένη σε μία όαση 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη.

Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Το ελληνικό όνομα Παλμύρα αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Τάντμορ (Tadmor), που σημαίνει «φοινίκια πόλη».

palmyra_main

Η σύγχρονη κωμόπολη, δίπλα στα αρχαία ερείπια ονομάζεται και πάλι Tadmor. Η οικονομία της εξαρτάται από τον τουρισμό. Στη Βίβλο αναφέρεται ως Ταμάρ ή Θεδμόρ ή Θοεδμόρ ενώ στα αραμαϊκά Ταδμόρ ή Ταμμόρ και που λέγεται πως έκτισε ο Βασιλιάς Σολομών ως πόλη σταθμό των καραβανιών μεταξύ Συρίας και Μεσοποταμίας.

Η Παλμύρα περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Η μάχη μαίνεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, αφότου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε όλα τα φυλάκια του στρατού μεταξύ της Αλ Σούχνα και της Παλμύρας.

Ακόμα και σήμερα σώζονται τα μνημειώδη ερείπια της μεγάλης αρχαίας πόλης η οποία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της αρχαιότητας και η αξία της είναι ανεκτίμητη.

Η αρχιτεκτονική της ενώνει, σύμφωνα με την Unesco, τις ελληνορωμαϊκές τεχνοτροπίες με τις τοπικές παραδόσεις και τις περσικές επιρροές.

palmyra1

Ο Ταλάλ Μπαραζί, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς όπου υπάγεται η Παλμύρα, δήλωσε ότι μετά την πτώση της Αλ Σούχνα, 1.800 οικογένειες κατέφυγαν προς την Παλμύρα όπου υπάρχουν τρία κέντρα υποδοχής.

Από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, στις μάχες σε αυτή την περιοχή έχουν σκοτωθεί 110 άνθρωποι, από τους οποίους 70 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους έξι αξιωματικοί, καθώς και 40 τζιχαντιστές, μεταξύ τους δύο εμίρηδες οπλαρχηγοί.

“Οι λεηλασίες και καταστροφές αρχαιολογικών χώρων έφθασαν σε πρωτοφανή κλίμακα” φέτος, δήλωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Κάιρο. Το Ισλαμικό Κράτος “χρησιμοποιεί τις καταστροφές αυτές ως πολεμική τακτική για να τρομοκρατεί τον πληθυσμό”, διευκρίνισε.

Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε την Πέμπτη 26 άμαχους, περιλαμβανομένων 10 δι’ αποκεφαλισμού, στα χωριά που βρίσκονται στις παρυφές της αρχαίας πόλης Παλμύρα, στην ανατολική Συρία.

Ο διευθυντής εξάλλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Συρίας απηύθυνε την Πέμπτη μία επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να κινητοποιηθεί προτού οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτος, που έχουν φθάσει στα περίχωρα της Παλμύρας, καταστρέψουν την αρχαία πόλη που βρίσκεται στην ανατολική Συρία.

«Πρέπει η διεθνής κοινότητα να κινητοποιηθεί πριν και όχι μετά την καταστροφή (των αρχαιοτήτων) όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Εάν το Ισλαμικό Κράτος εισέλθει στην Παλμύρα, αυτό θα ισοδυναμεί με την καταστροφή της, μια παγκόσμια καταστροφή καθώς μπορείτε να κρύβετε τα αντικείμενα όμως πώς θέλετε να προστατεύσουμε την αρχαία αρχιτεκτονική;» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

«Θα καταστρέψουν όλα όσα βρίσκονται εκεί» προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο συριακός στρατός πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων από την Παλμύρα.

Σχετικά άρθρα