Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μητρόπολη Σουηδίας ελέγχεται για το πώς διαχειρίστηκε κρατικές επιχορηγήσεις

Η Μητρόπολη Σουηδίας ελέγχεται για το πώς διαχειρίστηκε κρατικές επιχορηγήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μητροπολίτης Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Σουηδία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Για φερόμενο οικονομικό σκάνδαλο στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Σουηδίας γράφει η περιφερειακή εφημερίδα «Göteborgs-Posten», υπό τον τίτλο «Η Αρχή ξεκινά έρευνα της Ελληνικής Εκκλησίας».

Όπως εξηγεί σουηδική εφημερίδα σε μακροσκελή υπότιτλό της: «Η Αρχή για την στήριξη προς τις θρησκευτικές κοινότητες (SST), ξεκινά να ερευνά την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία, έπειτα από έρευνα της GP. Λογιστικός έλεγχος, επικεντρωμένος σε υποπτευόμενα εγκλήματα και παρατυπίες, θα ερευνήσει τώρα, το πώς η Εκκλησία έχει χρησιμοποιήσει τα επιδόματα εκατομμυρίων από το κράτος. –Θέλουμε να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατόν, δηλώνει ο Επικεφαλής της Αρχής SST Isak Reichel».

Τη Δευτέρα, η κρατική σουηδική Αρχή (SST) πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της θρησκευτικής κοινότητας Κλεόπα Στρογγύλη και τον νόμιμο εκπρόσωπό του, κατά την οποία ενημερώθηκαν για την απόφαση έναρξης της έρευνας.

Ο Isak Reichel, επικεφαλής της σουηδικής Αρχής SST δηλώνει ότι «Βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάθεσης λογιστικού ελέγχου και επιθεώρησης.

»Θέλουμε, ανεξάρτητος ορκωτός λογιστής να εξετάσει συγκεκριμένα, εάν έχει υπάρξει κάτι εγκληματικό ή παράτυπο, σχετικά με τη χρήση της κρατικής επιχορήγησης εντός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η SST συζητά επί του παρόντος, αναφορικά με την έρευνα, με μία από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας και η ανάθεση θα γίνει επίσημα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η θρησκευτική κοινότητα λαμβάνει ετησίως ποσά εκατομμυρίων, σε επιχορηγήσεις από τη σουηδική πολιτεία, χρήματα τα οποία πρέπει να πάνε στις τοπικές ενορίες, ενώ οι ενορίες μαρτυρούν ότι δεν έχουν λάβει χρήματα εδώ και πολλά χρόνια.

Έπειτα από την έναρξη της έρευνας της GP, η θρησκευτική κοινότητα (Ελληνορθόδοξη Εκκλησία) έχει αναγκαστεί να επιστρέψει μέρος από τις κρατικές επιχορηγήσεις –συνολικά 190.000 κορώνες οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από τις υπόλοιπες επιχορηγήσεις –περίπου 2 εκ. κορώνες ετησίως– οι οποίες κατατίθενται ακόμη.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όσα έχουν έρθει στο φως και επιθυμούμε αυτή η επιθεώρηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

»Το ερώτημα είναι εάν τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί όπως περιγράφεται στις αναφορές τους προς εμάς και σύμφωνα με τους κανονισμούς» δηλώνει ο Isak Reichel και τονίζει ταυτόχρονα ότι η έρευνα θα αφορά μόνο αυτό το θέμα και όχι άλλες παρατυπίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα άρθρα της εφημερίδας «Göteborgs-Posten».

Σε μια γραπτή δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μητρόπολη αρνείται όλες τις κατηγορίες των συνεργατών, οι οποίες αποκαλούνται «αναληθείς, διαστρεβλωμένες ή κατασκευασμένες».

Αναφέρεται επίσης ότι η έρευνα «περιέχει συκοφαντικές δηλώσεις κατά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα».

Παρόμοια απάντηση φέρεται να έδωσε ο επίσκοπος στην SST.

Ο Isak Reichel δήλωσε ότι «Ήταν περίπου η ίδια στάση που εξέφρασαν κατά τη συνάντηση.

»Ο Μητροπολίτης και ο εκπρόσωπός του ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν ισχύει, αλλά δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες.

»Έπειτα τους ενημερώσαμε ότι θα ξεκινήσουμε έρευνα».

Σχετικά άρθρα