Σε μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που σηματοδοτεί νέα υποχώρηση από την πλευρά των Σκοπίων στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προχώρησε η ΠΓΔΜ.
Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» ζητεί να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχριδών με αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο υπογράφει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Πρόκειται για μία κίνηση που καταδεικνύει πως οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, ενώ την ίδια ώρα αλλάζουν και οι συσχετισμοί στη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεδομένου ότι το ζήτημα το οποίο είχε θέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ήταν ακριβώς αυτή η ονομασία της Εκκλησίας της γείτονος.
Και τούτο, διότι πρόκειται μια «Εκκλησία» που δεν την αναγνωρίζει καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου αναλυτικά:
«Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
»Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018
»Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».
Στο αίτημα αυτό αναφέρθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου στη χθεσινή του ανακοίνωση, το οποίο σημειώνει πως απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας της χώρας.
Το παρελθόν της Εκκλησίας των Σκοπίων
Η ιστορία της ξεκίνησε στα χρόνια της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι τρεις νοτιότερες επαρχίες της Σερβικής Εκκλησίας (Πατριαρχείο Σερβίας), δηλαδή οι μητροπόλεις Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας και Αχρίδας–Βιτωλίων, διασπάστηκαν τον Οκτώβριο του 1958 και δημιούργησαν τη λεγόμενη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας.
Με την ίδρυση της το 1958 η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.
Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της, με αποτέλεσμα η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, να κηρύξει τη λεγόμενη «μακεδονική Εκκλησία» σχισματική.
Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής «μακεδονικής Εκκλησίας», το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην επικράτεια της ΠΓΔΜ.
Έτσι σήμερα υπάρχουν δύο ορθόδοξες Εκκλησίες στο κρατίδιο.
Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, που αναγνωρίζεται από το σερβικό Πατριαρχείο και από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και η σχισματική, παράνομη, «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε μια επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας από τον Οικ. Πατριάρχη να δεχθεί την ψευδοεκκλησία του.
Στο αίτημά της η σκοπιανή σχισματική «Εκκλησία» δεν ζητά να αναγνωριστεί ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αλλά με το κανονικό όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».
Δηλαδή, από μόνοι τους οι Σκοπιανοί απέσυραν τον όρο «Μακεδονία« από την παράνομη σχισματική «Εκκλησία» τους.