Διαβάζουμε στο διαδίκτυο διάφορες “ελαφρές”, έως ανόητες θα μπορούσαμε να πούμε, ερμηνείες γιατί τσουγκρίζουμε αβγά το Πάσχα.
Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να σας αποσυμβολίσουμε το έθιμο σύμφωνα όχι μόνο με τη χριστιανική αλλά και την ελληνική παράδοση, που προϋπήρχε του Χριστιανισμού, και από εκεί το κρατάμε εμείς οι Έλληνες το έθιμο.
Tο τσούγκρισμα των πασχαλινών αβγών στον Χριστιανισμό, συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αβγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή. Όταν το κέλυφός του αβγού σπάσει με το τσούγκρισμα, γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αβγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Tου.
Το αβγό βέβαια σε όλες σχεδόν τις αρχαίες κοσμογονίες συμβόλιζε την γέννηση του σύμπαντος και της ζωής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύμβολο των ορφικών Μυστηρίων πού ήταν ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από ένα “αβγό”, που συμβόλιζε τον κόσμο που περιβάλλεται από το Δημιουργικό πνεύμα.
Στο επίπεδο της μύησης και της φιλοσοφίας, συμβόλιζε τον νεόφυτο που την στιγμή της μύησης έσπαγε το κέλυφος του αβγού και ένας καινούργιος πνευματικός άνθρωπος γεννιόταν.