Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: «Τουρκικά Πανεπιστήμια θα ανοίξουν παραρτήματα στη Θράκη»

Νίκος Κοτζιάς: «Τουρκικά Πανεπιστήμια θα ανοίξουν παραρτήματα στη Θράκη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έλληνες Μουσουλμάνοι, Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Κυπριακό Ζήτημα, Νίκος Κοτζιάς, Ουκρανία, Πανεπιστήμια, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη μιλώντας για την εξωτερική πολιτική που χαράσσει η χώρα μας, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη εξουσία, αλλά και για την προώθηση του νομοσχεδίου για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, μια αντισυνταγματική απόφαση, που ανοίγει, όπως τόνισε, την πόρτα στην ίδρυση τουρκικών Πανεπιστημίων στη Θράκη.

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: «Η κυβέρνηση σκέπτεται τα κέρδη των φίλων της»

Ο Καθηγητής μίλησε για την απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα τα μη κρατικά Πανεπιστήμια υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν σκέπτεται τις συνέπειες των επιλογών της, αλλά μόνο τα κέρδη των φίλων της.

Μάλιστα, συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με την Θράκη και την προσπάθεια επηρεασμού των Ελλήνων μουσουλμάνων από το τουρκικό προξενείο, τονίζοντας πως ανοίγεται η πόρτα της ίδρυσης τουρκικών Πανεπιστημίων στη Θράκη.

«Η Ελλάδα άφηνε το τουρκικό προξενείο να λεηλατεί τις ζωές και τις ψυχές των μουσουλμάνων που κατά πλειοψηφία δεν είναι τουρκογενείς και δεν προσδιορίζονται ως Τούρκοι.

»Αυτή την πολιτική τη συνέχισε η ελληνική πολιτεία για δεκαετίες.

»Η ελληνική πολιτεία ανάγκαζε τους Πομάκους, αντί να διδάσκονται τη γλώσσα τους να μαθαίνουν τουρκικά.

»Η αριστερά πρέπει να καταλάβει ότι η μειονότητα δεν είναι μόνο αυτή που κινείται από το προξενείο που μοιράζει σταυρούς και ψήφους, η μουσουλμανική μειονότητα κατά πλειοψηφία είναι Ρομά και Πομάκοι και πρέπει να φροντίσουμε τα δικαιώματά τους», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι το θέμα της παιδείας στη Θράκη είναι θεμελιακό.

Στο σημείο δε αυτό συνέδεσε την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων με την ουσιαστική είσοδο Τουρκικών Πανεπιστημίων στη Θράκη.

«Το χειρότερο δεν είναι ότι κλείνουν τμήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, έτσι που το πάει η κυβέρνηση με τα ιδιωτικά ΑΕΙ, θα έρθουν κάποια αγγλόφωνα Πολυτεχνεία ή Πανεπιστήμια από την Τουρκία και θα ιδρύσουν παραρτήματά τους και δεν θέλουν πολλά λεφτά, 2 εκ. χρειάζονται που για μια χώρα σαν την Τουρκία είναι πασατέμπος.

»Είδα που άνοιξε ένα τουρκικό πολυϊατρείο στην Αλεξανδρούπολη και βλέπω να έρχεται ένα πανεπιστήμιο», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο νόμος αυτό θα εξυπηρετηθεί από την πλευρά της Τουρκίας.

Τα πρώτα θύματα των μη κρατικών Πανεπιστημίων θα είναι τα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Ακολούθως ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο νόμος θα βοηθήσει κλινικάρχες και ιδίως τα funds να μεταφράζουν τις κλινικές τους σε πανεπιστημιακές, τους γιατρούς τους σε καθηγητές Πανεπιστημίου, θα εξυπηρετηθούν οι μεγάλοι ιατροί και τα μικρά κολλέγια που θα τα βαπτίσουν πανεπιστήμια.

«Η κυβέρνηση δεν σκέπτεται καθόλου τις συνέπειες των επιλογών της, το μόνο που σκέπτεται είναι τα κέρδη των φίλων της και τα πρώτα “θύματα” από τα λεγόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι τα Πανεπιστήμια στην ελληνική επαρχία.

»Θα μπορούσε βέβαια στον νόμο που φέρνει να πει ότι δεν ιδρύονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης ιδιωτικά πανεπιστήμια», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

Στάθηκε ωστόσο επίμονα στην συνταγματικότητα αυτής της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Είμαι υπέρ της υπεράσπισης του Συντάγματος.

»Και πρέπει να προσέξει η αντιπολίτευση στη βουλή να μην παρασυρθεί σε μια συζήτηση επί της λεπτομέρειας και να χάσει ότι υπάρχει συνειδητή παραβίαση του Συντάγματος.

»Θα πρέπει να κρατάμε την ιεραρχία του δικαίου.

»Δεν μπορεί ένας νόμος να υπερέχει του Συντάγματος.

»Ο νόμος είναι υποτελής του Συντάγματος.

»Το Σύνταγμα είναι ένα αντίβαρο, ένα μέσο προστασίας όσων δεν είναι με την πλειοψηφούσα άποψη ώστε μια συγκυριακή 4 ή 8 ετών πλειοψηφία να μην μπορεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας.

»Εάν με έναν νόμο καταργούν το Σύνταγμα, σημαίνει ότι έχει καταργηθεί και το τελευταίο στοιχείο του κράτους δικαίου», επεσήμανε.

Μάλιστα, τα …έβαλε και με το Υπουργείο Παιδείας και την προσπάθειά του να καθορίσει τον τρόπο της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι είναι στην απόλυτη ακαδημαϊκή ελευθερία του πανεπιστημιακού πως θα διενεργήσει τις εξετάσεις.

«Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου έχει πλήρη ελευθερία λόγου, ουδείς του λέει πως θα διδάξει το μάθημά του, παρά μόνο η συνείδησή του και η ανταπόκριση στην εμπιστοσύνη του λαού, που του έχει δώσει τα παιδιά του να τα μορφώσει, αφενός μαθαίνοντας του την επιστήμη και αφετέρου να πλάσουμε καλούς πολίτες.

»Στη συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια έχει χαθεί τελείως η ιδιότητα του καλού πολίτη», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε πως όταν καταργείς την έρευνα, την κριτική σκέψη των νέων ανθρώπων, καταργείς και την προοπτική της χώρας.

Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και στις παρατηρήσεις της ΕΕ κάνει σαν να μην την αφορά

Στο μεταξύ, ο έμπειρος Καθηγητής αναφέρθηκε και στο καταδικαστικό ψήφισμα για την Ελλάδα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι η ΝΔ προσπαθεί να υποβαθμίσει και να απαξιώσει την δημοκρατική απόφαση, στην οποία γίνονται αυστηρές παρατηρήσεις για τον βίο της κυβέρνησης.

«Έτσι που κάνει, με την απαξίωση για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναρωτιέται κανείς γιατί θέτει υποψηφιότητα γι’ αυτό στις εκλογές που έρχονται», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι κρατικά όργανα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση παραβιάζουν το Σύνταγμα και στην παρατήρηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γι’ αυτές τις παραβιάσεις, κάνει σαν να μην την αφορά.

«Το Σύνταγμα προστατεύει τη διαφορετική γνώμη και την αντιπολίτευση από μία κυβέρνηση που τη δημοκρατική πλειοψηφία που αποκτά μέσω του εκλογικού νόμου θέλει να τη μετατρέψει σε αυτό που έλεγε ο Αριστοτέλης, σε τυραννία, στο να παρεμποδίζει να ακούγεται η διαφορετική φωνή και να παρεμποδίζει η διαφορετική αντίληψη, γνώμη να γίνεται κυβερνητική φωνή», επεσήμανε.

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε παράνομες μεθόδους

Ταυτόχρονα ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών, ένα ζήτημα ουσιαστικό του κράτους δικαίου κατακεραυνώνοντας την πολιτική και στάση της κυβέρνησης λέγοντας πως δεν πράττει πολιτική υπέρ των πολλών, αλλά των λίγων, στηρίζει στην επικοινωνία και καταφεύγει σε παράνομες μεθόδους ή ανέχεται παράνομες μεθόδους για την περισυλλογή πληροφοριών για το επικοινωνιακό της παιχνίδι.

«Όταν αρχίζεις με αυτό, σου φαίνονται όλα εύκολα, ότι είσαι ο “Θεός” και μπορείς να ορίζεις την τύχη της δημοκρατίας και των ανθρώπων, να παρακολουθήσεις ανθρώπους, να υποκλέπτεις τις προσωπικές ή επαγγελματικές συζητήσεις και να έχεις χάσει το μέτρο και τον αυτοπεριορισμό.

»Έχουμε να κάνουμε με μια ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη εξουσία, η οποία δεν έχει καμία αναστολή να χρησιμοποιήσει ή να ανεχτεί τη χρησιμοποίηση παράνομων μεθόδων.

»Νομίζω ότι η ελληνική δημοκρατία με την πάλη και την εξήγηση όλων μας θα βρει απαντήσεις», υπογράμμισε.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να συμπαραστέκεται περισσότερο στην Ουκρανία απ’ ότι στην Κύπρο

Μπαίνοντας στα …πολιτικά χωράφια του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και να σχολιάσει και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ξεκινώντας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες δύο χρόνια αλλά και την εμπλοκή σε αυτό τον πόλεμο της Ελλάδα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε αρχικά ότι η εισβολή για τον ακρωτηριασμό ενός κράτους είναι καταδικαστέα, όμως, συνέχισε, δεν μπορεί η Ελλάδα να συμπαραστέκεται περισσότερο στην Ουκρανία απ’ ότι στην Κύπρο.

«Η ιεράρχηση των εθνικών προβλημάτων είναι πρώτα η Κύπρος. Δεύτερον δεν μπορεί να ξηλώνει αμυντικά συστήματα από τα ελληνικά νησιά και να τα στέλνει στην Ουκρανία και τα λίγα ανταλλάγματα που παίρνει να πηγαίνουν στον Έβρο.

»Όταν λένε οι Τούρκοι αποστρατικοποίηση των νησιών δεν λένε να φύγει και ο τελευταίος φαντάρος, εννοούν να φύγουν τα βαριά όπλα που διασφαλίζουν την πρώτη γραμμή προστασίας των νησιών από όποιο επιθετικό σχέδιο της Τουρκίας.

»Η μήτρα του προβλήματος είναι το ξήλωμα των αμυντικών γραμμών από τα ελληνικά νησιά», ανέφερε.

Η ελληνική κυβέρνηση προασπίζει τα συμφέροντα κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών

Φυσικά ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία στρατηγείου στη Λάρισα για την αντιμετώπιση των Χούτι, που τρομοκρατούν, «κλείνοντας» εμπορικά την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται την ελληνική ναυτιλία, όμως επί της ουσίας προασπίζει τα συμφέροντα κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών που κινούνται χωρίς ελληνική σημαία και πλήρωμα.

«Έχουμε κάνει μία σοβαρή συζήτηση για το τι θέλουμε η Ελλάδα να έχει ως ειδίκευση στην παγκόσμια διπλωματία και άμυνα; Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένας μικρός σερίφης που αντί να υπερασπίζεται τα ελληνικά νησιά ή την Κύπρο, θα υπερασπίζεται παντού στον κόσμο;

Είμαστε εμείς μια αποικιοκρατική δύναμη ή πρέπει να είμαστε μία δύναμη ειρήνης;

Υπάρχει θέμα ειδίκευσης της εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει τον ρόλο του σερίφη, χωρίς να έχει τα προσόντα η Ελλάδα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η αντίληψη της ΝΔ ότι παριστάνουμε τον σερίφη όπου μας στείλουν και όχι όπου μας προτάσσουν τα εθνικά μας συμφέροντα είναι παντελώς λάθος, ενώ τόνισε πως ο ίδιος είναι υπέρ των καλών σχέσεων με τους γείτονες, αλλά όχι στο καλό όνομα των σχέσεων να περιορίσει η χώρα την κυριαρχία της.

Αφήσαμε τους Τούρκους ανεξέλεγκτους

Σε ότι αφορά στο θέμα των εξοπλισμών, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στην πολιτική της να περιορίσει τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, όχι παραδίδοντας τις αμυντικές θέσεις της χώρας, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

«Παριστάνει ότι αγοράζει μεγάλα οπλικά συστήματα. Εμείς, με το να εξασφαλίσουμε τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού οπλικού οπλοστασίου και ταυτόχρονα με την αγορά F16, δεσμεύσαμε ότι η Τουρκία δεν θα πάρει F16.

»Οι δεσμεύσεις ίσχυαν σε βάθος 5ετιας. Μόλις τελείωσαν οι δεσμεύσεις, πρώτη η κυβέρνηση υπογράφει τη διακήρυξη της Αθήνας, διαβεβαιώνει την Τουρκία και τον διεθνή παράγοντα δεσμευτικά ότι δεν θα έχει αντιρρήσεις για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας.

»Αμέσως οι Αμερικάνοι βάλανε στο πακέτο της διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους τη Σουηδία που εμείς δεν ασχοληθήκαμε, κι αφού έβαλε η Τουρκία τα F-16 κι μπήκαμε εμείς να πάρουμε τα πανάκριβα F-35 που θα τα διεκδικήσει και η Τουρκία», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και σχολίασε ότι η Τουρκία παράγει μόνη της το 80% των πυρομαχικών, ενώ η Ελλάδα όχι.

«Θα έχουμε F-35 χωρίς βόμβες. Η κυβέρνηση αγοράζει χωρίς να παίρνει τεχνολογία και χωρίς να ενισχύει την ελληνική αμυντική βιομηχανία», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε σχέση με την παρουσία της χώρας στη Μεσόγειο, ο κ. Κοτζιάς ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με την ελληνική στρατηγική η οποία αποξενώθηκε από την Λιβύη, φέρνοντας ανθρώπους από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, αφήνοντας τους Τούρκους ανεξέλεγκτους να έχουν πλήρη κυριαρχία στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα