Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στ. Μυτιληναίος: Η γεωπολιτική της Ελλάδας είναι αρχαία – Κρήτη, Κύπρος και Κυρηναϊκή ελέγχουν την Ανατ. Μεσόγειο

Στ. Μυτιληναίος: Η γεωπολιτική της Ελλάδας είναι αρχαία – Κρήτη, Κύπρος και Κυρηναϊκή ελέγχουν την Ανατ. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γεωπολιτική, Η Φωνή της Ελλάδας, Στέφανος Μυτιληναίος,

«Η Κύπρος είναι για τον Ελληνισμό, το «προκεχωρημένο φυλάκιο – γέφυρα της Αν. Μεσογείου, απέναντι από Ταρτούς και Λαοδίκεια Συρίας όπου κατοικούν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες. Πόσοι το γνωρίζουν; Η Εξωτερική πολιτική Ελλάδος – Κύπρου οφείλει να υπάγεται στο Ενιαίο Αμυντικό δόγμα και ο Ελληνισμός χρειάζεται να απαγκιστρωθεί από παρωχημένες «δεξιές» ή «αριστερές» πολιτικές που τον αναχαιτίζουν, είτε λόγω φοβικότητας & επαρχιώτικης νοοτροπίας είτε λόγω αλλότριων του Ελληνισμού, συμφερόντων, από το, να ενστερνιστεί το ρόλο της Ελλάδος ως ηγέτιδος δύναμης σε Βαλκάνια & Αν. Μεσόγειο…».

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του –χείμαρρο στη ραδιοφωνική εκπομπή του Θανάση Χούπη στο δορυφορικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, «Η φωνή της Ελλάδος».

Ο έμπειρος διπλωματικός συντάκτης και αρθρογράφος (Επίκαιρα & tribune.gr) Στέφανος Μυτιληναίος, ο οποίος επί σειρά ετών ειδικεύεται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Ελλάδος – Κύπρου αλλά και γεωστρατηγικής διεθνοπολιτικής, πρόσθεσε με έμφαση:

«Η Ελλάδα χρειάζεται να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη, ως “ηγέτιδα δύναμη” στην περιοχή της ευθύνης που είχε ανέκαθεν ο Ελληνισμός επί 5.000 χρόνια: Δηλαδή απ’ το Δούναβη, την Παρευξείνια Αζοφική θάλασσα, έως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, γιατί μην ξεχνάμε η γεωπολιτική της Ελλάδας έρχεται από τους πολύ αρχαίους χρόνους. Αυτός είναι ο χώρος μας».

Ο έμπειρος αναλυτής κ. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που «τρέχουν» με ραγδαίους ρυθμούς, -μετά δε και την αλλαγή στην ηγεσία του Λευκού Οίκου και την προεδρία Μπάϊντεν- στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, εστιάζοντας πρωτίστως στην εξαιρετική γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, ειδικά μετά την αποτυχημένη άτυπη 5μερή της Γενεύης, στην οποία για μια ακόμη φορά η Τουρκία πρόβαλε την απαίτηση της διχοτόμησης του νησιού. Τα κομβικά σημεία της ανάλυσής του:

Αποτυχία Πενταμερούς

«Η πρωτοβουλία της 5μερούς ανήκει στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου την οποία ωστόσο έκανε αποδεκτή ο Γεν. Γραμμ. ΟΗΕ Γκουτέρες. Αυτό το κρατάμε.

»Δεν έπρεπε η Ελλάδα να συμμετάσχει αλλά να έχει θέσει από πριν κόκκινη γραμμή ότι δεν συζητούμε εκτός πλαισίου, ούτε επισημοποιούμε την διχοτόμηση της Κύπρου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

»Βεβαίως ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας είπε εκ των υστέρων ότι δεν γίνεται αποδεκτός διάλογος εκτός πλαισίου.

»Αλλά ο κ. Γκουτέρες έπρεπε να είχε εξαρχής δεσμευτεί ότι “δεν θα δεχόταν τέτοιον διάλογο” εφόσον η Τουρκία είχε ήδη ανακοινώσει δημόσια τις απαιτήσεις της».

«Ένα λόμπι φιλογερμανικό προσπαθεί να περνά γραμμές στα εθνικά μας θέματα, που του αρέσει το “δέος” απέναντι στη Τουρκία και προωθεί την πολιτική “κατευνασμού” με τον “εκβιαστή”.

»Όμως, με εκβιαστές δεν συζητάς.

»Είναι γνωστός ο “Όρκος στο Έθνος” που δήλωσε ότι θέλει να τηρήσει ο Ερντογάν και προκάλεσε και την ελληνική επέμβαση το 1920 στη Μικρά Ασία.

»Ο “Όρκος του Έθνους” θέλει τουρκικά εδάφη Βόρεια Συρία, Βόρειο Ιράκ, περιοχές Καυκάσου αλλά και τα Δωδεκάνησα και όλη την Κύπρο, τη Θράκη και τη Μακεδονία».

«Μην μπερδευόμαστε! Ανεξαρτήτως των συμμάχων της η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων.

»Έχει τον ισχυρότερο στρατό και παρά τα δέκα (10) χρόνια ύφεσης, παραμένει η ισχυρότερη χώρα.

»Είναι μέλος και ΕΕ και ΝΑΤΟ και μπορεί να θέσει και βέτο σε πολύ ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς».

«Ούτε οι Σύμμαχοι ωστόσο, ούτε και η Τουρκία σέβονται όσους επιχειρούν πολιτική κατευνασμού ή μεμψιμοιρίας».

H Kύπρος δεν ήταν μακριά με τριήρεις και είναι με τα F-16 σήμερα;

«”Η Κύπρος δεν κείται μακράν”. Δεν ήταν μακριά όταν ο Κίμων ο Αθηναίος πήγε να την απελευθερώσει με τριήρεις από τον περσικό ζυγό και… είναι μακριά όταν σήμερα έχουμε τα F-16 να σηκώνονται από την Κρήτη;»

«H Εθνική μας Γεωπολιτική είναι ίδια και απαράλλακτη εδώ και 5.000 χρόνια όπως παραμένει ίδια η γεωγραφία και οι κίνδυνοι στην περιοχή.

»Οι μόνες περίοδοι που είχαμε ειρήνη στην περιοχή ήταν όταν η Μικρά Ασία τελούσε υπό ελληνικό έλεγχο».

Η σημασία της Κυρηναϊκής – Λιβύης

«Την Αρχαία Γεωπολιτική της Ελλάδος στην Αν. Μεσόγειο δεν θα την απεμπολήσουμε για κανέναν.

»Πρώτος χειροκρότησα όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκος Δένδιας πήγε στην Κυρηναϊκή.

»Κρήτη και Κυρηναϊκή είναι οι πύλη της Ανατολικής Μεσογείου».

Έλληνες Λιβάνου – Συρίας

Οι Αντιοχείς που κατοικούν σε αυτή την περιοχή, σε Λίβανο και Συρία, σήμερα πόσοι γνωρίζουν ότι είναι 1,5 εκατομμύρια Έλληνες –αραβόφωνοι;

»Η ταυτοτική σχέση με την ελληνισμό διατηρείται μέσω θρησκείας καθώς είναι Ελληνορθόδοξοι.

»Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αντιόχειας βρίσκεται υπό τουρκικό διωγμό αλλά έχει και μια φιλορωσική τάση που υποστηρίζει τον εξαραβισμό των Ελληνορθόδοξων».

Ουκρανία – Μαριούπολη

«Η Μαριούπολη της Ουκρανίας είναι ελληνική πόλη και πάνω στη γραμμή της σύγκρουσης, σε εμπόλεμη ζώνη.

»Γιατί δεν αξιοποιήσαμε την πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο τον Αύγουστο του 2018 στην Ελλάδα να “αναλάβει την Μαριούπολη”»;

Ταύτιση συμφερόντων με ΗΠΑ

«Οι Αμερικανοί νοιάζονται για τα συμφέροντά τους, τα οποία ωστόσο ταυτίζονται με τα ελληνικά, που όπως φαίνεται τα καταλαβαίνουν περισσότερο οι Αμερικανοί από ό,τι εμείς οι Έλληνες αφού οι μεν αριστεροί με ιδεοληπτική αγκύλωση επιμένουν να μιλούν για “προτεκτοράτα” και από την άλλη μια “ελίτ” της δεξιάς, διακατέχεται από μια “επαρχιώτικη” νοοτροπία ότι η Ελλάδα είναι “γερμανική επαρχία” & “ψωροκώσταινα”».

«Είμαστε σε εποχή μετάβασης και καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα αναλόγως των ιδεοληψιών του πολιτικού χώρου που κουβαλά, από εκεί που προέρχεται και έτσι οι αριστεροί δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από την λογική του “προτεκτοράτου” ενώ οι δεξιοί από της “ψωροκώσταινας” της “μικρής πλην τίμιας Ελλάδος”.

»Η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ όμως. Γιατί ΔΕΝ είναι πολυεθνική χώρα όπως η Μ. Βρετανία της οποίας τα 35 μόνο εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό τω 70 εκατομμυρίων είναι Άγγλοι!

»Η Ελλάδα είναι ένας ενιαίο ΕΘΝΟΣ με ιστορική παρουσία και πολιτισμό αναγνωρισμένο από όλους τους λαούς γι’ αυτό και υπάρχει και το σχετικό “κόμπλεξ” σε Βαλκάνια και λαούς Μέσης Ανατολής».

Ισραήλ

«Πιστεύει κανείς ότι το Ισραήλ είναι χώρα “μπροστινή” των Αμερικανών;

»Το Ισραήλ είναι κυρίαρχη χώρα και κράτος κι αυτά ήταν ελαφρότητες προπαγανδιστικές περασμένων δεκαετιών.

»Ως κυρίαρχη χώρα λοιπόν και κράτος παίρνει αποφάσεις να χρησιμοποιεί την ΣΚΛΗΡΗ ΙΣΧΥ όποτε χρειάζεται.

»Είναι μία χώρα που θέλει να επιβιώσει και να προκόψει.

»Γι’ αυτό έχει τον σεβασμό των συμμάχων του και οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του.

»Γιατί ως έθνος αποδεικνύει ότι “θέλει να ζήσει”.

»Εμείς στην Ελλάδα τι αποδεικνύουμε; Θέλουμε να ζήσουμε; Να κυριαρχήσουμε; Να προκόψουμε;

»Οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε ως ηγέτιδα δύναμη της Αν. Μεσογείου πρωτίστως πολιτισμικά κι εάν χρειαστεί στρατιωτικά.

»Η Ελλάδα δεν συζητά με εχθρούς κρυφά πίσω από τη πλάτη των συμμάχων της.

»Η Ελλάδα δεν έχει προδώσει ΠΟΤΕ τους συμμάχους της».

Χρειαζόμαστε ανθρώπους της εποχής τους

«Χρειαζόμαστε μια νέα ηγετική πολιτική ομάδα ανθρώπων της εποχής τους, που να γνωρίζουν από ιστορία, να αντιλαμβάνονται τις διεθνείς σχέσεις.

»Όχι ότι δεν υπάρχουν ικανοί άνθρωποι στο ΥΠΕΞ. Αλλά υπάρχουν “κι άλλοι”, που δεν πιστεύουν στην Ελλάδα γιατί έχουν αγκυλώσεις και ιδεοληψίες.

»Ορισμένοι δε εξυπηρετούν και αλλότρια συμφέροντα και θεωρούν ότι εξυπηρετώντας τους Γερμανούς εξυπηρετούν την Ελλάδα. Όμως δεν είναι έτσι.

»Η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία αγωνίζεται να επιβιώσει επειδή απειλείται με ολική αλλοτρίωση».

Ακούστε τη συνέντευξη:

Σχετικά άρθρα