Η φωτογραφία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μέσα στο πιλοτήριο ενός αμερικανικού F-16 που συμμετέχει στην άσκηση «Ηνίοχος 21», «τρέλανε» τους Τούρκους.
Ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας για σχέδιο καταστροφής της Τουρκίας έγραψε η «Milliyet», η οποία χαρακτήρισε την πτήση Πάιατ «σκάνδαλο».
Σκάνδαλο επειδή ο Αμερικανός πρεσβευτής πέταξε με αμερικανικό αεροσκάφος;
Οι Τούρκοι βρίσκονται σε μεγάλη ταραχή και είναι φοβισμένοι.
Ο «φίλος των Ελλήνων»
Η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της, γράφει ότι «ο πρέσβης Πάιατ, φίλος των Ελλήνων, δημοσίευσε σκανδαλώδεις φωτογραφίες και μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter».
Ποιες είναι οι φωτογραφίες και μηνύματα στο Twitter που «σκανδάλισαν» την τουρκική εφημερίδα;
«Ευχαριστώ τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που μου έδειξαν την εκπληκτική θέα στην Ελλάδα από το πιλοτήριο ενός F-16!
»Είμαστε υπερήφανοι για την Ελλάδα και τις 6 άλλες χώρες στην άσκηση Ηνίοχος 21, προβάλλοντας έτσι τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ συνόδευσε την ανάρτηση με τις σχετικές φωτογραφίες.
Η «Milliyet» γράφει στη συνέχεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν πλευρά και ότι έστειλαν το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», επικεφαλής επιθετικής δύναμης 22 πολεμικών πλοίων και 5.600 στρατιωτών στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Μαρτίου για να στηρίξουν την Ελλάδα.
Έλληνες και Αμερικανοί, συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα, διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο, για να εκφοβίσουν την Τουρκία και στη συνέχεια το «Αϊζενχάουερ» ελλιμενίστηκε στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού, ο Τούρκος δημοσιογράφος γράφει ότι, η Ελλάδα, η οποία υπέβαλε επίσημη αίτηση στην Ουάσιγκτον για μαχητικά αεροσκάφη F-35 το προηγούμενο έτος, αγόρασε επίσης 18 αεροσκάφη Rafale από έναν άλλο πιστό της σύμμαχο, τη Γαλλία, από φόβο για την Τουρκία.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είχε προηγουμένως αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζει και συνεχίζει:
«Με τις εντάσεις να κλιμακώνονται στην ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, οι αντιτουρκικές χώρες συμμαχούν με την Ελλάδα».
«Σε μία κούρσα εξοπλισμών», γράφει η «Milliyet», «η Ελλάδα απέκτησε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες F-35, έφερε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ και τελικά υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ».
«Στις αρχές Απριλίου, ο ισραηλινός στρατός (…) μαζί με την Κύπρο, απείλησε ανοιχτά την Τουρκία.
»Το Ισραήλ προσγείωσε στην Κύπρο πολεμικά αεροσκάφη, στρατεύματα του ναυτικού και των ειδικών δυνάμεων και μαχητικά F-35 για την άσκηση Onisilos-Gedeon 2021».
Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι, να βλέπουν οι Τούρκοι ισραηλινά F-35 στην Κύπρο τους προκαλεί μία αναστάτωση.
Στη συνέχεια η εφημερίδα χαρακτηρίζει το «Φόρουμ Φιλίας», που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή αραβικών χωρών, «συνάντηση των εχθρών της Τουρκίας» και οργισμένη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πηγή κάθε κακού για τους Τούρκους, γράφει:
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία παντού από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, διεξήγαγαν ασκήσεις με την Ελλάδα και έστειλαν πολεμικά αεροσκάφη στη βάση Σούδα στο νησί της Κρήτης το καλοκαίρι, όταν κορυφώθηκε η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Η Αίγυπτος, η οποία ευθυγραμμίζεται με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας (εννοεί τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος) με την κυβέρνηση της Αθήνας.
»Οι δυο χώρες -Ελλάδα και Αίγυπτος- έχουν διενεργήσει αρκετές ασκήσεις μαζί το προηγούμενο έτος, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Γαλλίας».
Δεν είναι όμως μόνο η «Milliyet». Ο Αμερικανός πρεσβευτής είναι θέμα σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ και βεβαίως σχολιάστηκε από τουρκικά τρολ.
Το «A Haber» γράφει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει, δεν λένε κουβέντα για τις προκλήσεις της Ελλάδας αλλά συμμετέχουν στις ελληνικές πολεμικές ιαχές, αναφερόμενο στη συμμετοχή των ΗΠΑ στον «Ηνίοχο 21».
Και εδώ κυριαρχεί οργή για την πτήση του Τζέφρι Πάιατ, που παρουσιάζεται ως «επιβράβευση» της «επιθετικής πολιτικής» του Νίκου Δένδια.