Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η «Ύδρα» ασκήθηκε με αμερικανικά περιπολικά στον Κόλπο – Ενθουσιώδης ανακοίνωση του Πέμπτου Στόλου

Η «Ύδρα» ασκήθηκε με αμερικανικά περιπολικά στον Κόλπο – Ενθουσιώδης ανακοίνωση του Πέμπτου Στόλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πέμπτος Αμερικανικός Στόλος, Πεντάγωνο, Περσικός Κόλπος, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατιωτική Άσκηση, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φρεγάτα Ύδρα (Φ/Γ Ύδρα F-452), Φωτογραφίες,

Τα περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής των ΗΠΑ «USCGC Adak» (WPB 1333) και «USCGC Maui» (WPB 1304) συμμετείχαν σε ναυτική άσκηση (PASSEX) με την ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» (F-452) στον Αραβικό (πρώην Περσικό) Κόλπο στις 25 Φεβρουαρίου.

Η άσκηση περιλάμβανε προηγμένους ελιγμούς και ασκήσεις επικοινωνίας δοκιμάζοντας τις ικανότητες των πληρωμάτων να λειτουργούν συντονισμένα σε ένα δυναμικό περιβάλλον και να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τις συνδυασμένες διαδικασίες χειρισμού και ελέγχου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν την θαλάσσια ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Η σημερινή διμερής άσκηση είναι ένα ακόμα παράδειγμα της εμβάθυνσης της στρατιωτικής-στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών μας, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και αυξάνεται κάθε μέρα.

»Μαζί, προωθούμε κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας που κατοχυρώνονται στον Στρατηγικό Διάλογο των χωρών μας και την ενημερωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Όπως τονίζει σε ενθουσιώδη ανακοίνωσή του ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύει τη δέσμευσή της για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

«Αυτή η άσκηση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους Έλληνες εταίρους μας για να αυξήσουμε τακτική επάρκεια και δυνατότητες», δήλωσε ο ανθυποπλοίαρχος Μπεν Ουίλιαμς, κυβερνήτης του «Maui».

«Ως πλήρωμα έχουμε πάντα εμπιστοσύνη στις επιχειρησιακές μας ικανότητες η συνεργασία με το πλήρωμα της “Ύδρας» επιβεβαίωσε τη συνδυασμένη ετοιμότητά μας».

Ασκήσεις σαν αυτή χρησιμεύουν ως απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για ενίσχυση των συνεργασιών του συνασπισμού στην περιοχή.

Τα περιπολικά «Adak» και «Maui» έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του 5ου στόλου των ΗΠΑ για την υποστήριξη ναυτικών επιχειρήσεων με στόχο τη διασφάλιση της θαλάσσιας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο αμερικανικός 5ος στόλος δραστηριοποιείται σε μια θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, που περιλαμβάνει τον Περσικό Κόλπο, τον Κόλπο του Ομάν, την Ερυθρά Θάλασσα και τμήματα του Ινδικού Ωκεανού, 20 παράκτιες χώρες και τα Στενά του Ορμούζ, το Κανάλι του Σουέζ και το Στενό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Υεμένης.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων από το ΓΕΕΘΑ και συνεργασίας με την Αμερικανική πλευρά, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΥΔΡΑ με τα Περιπολικά USCG ADAK και USCG MAUI των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η ανωτέρω συνεκπαίδευση περιλάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών.

Συνέβαλε δε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε διασυμμαχικό πλαίσιο, δείχνοντας έμπρακτα τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των 2 χωρών στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας που συντελείται διαρκώς στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] με τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα