Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία – Πρώην ΥΠΕΞ Μουσταφάι: «Δεν μπορεί να αποκλείσω» ότι η Τουρκία υπονόμευσε την ΑΟΖ με την Ελλάδα

Αλβανία – Πρώην ΥΠΕΞ Μουσταφάι: «Δεν μπορεί να αποκλείσω» ότι η Τουρκία υπονόμευσε την ΑΟΖ με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Έντι Ράμα, Ιόνιο Πέλαγος, Ντόρα Μπακογιάννη, Τζιχάτ Γιαϊτζί, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ελλάδα και Αλβανία είχαν οριοθετήσει ΑΟΖ το 2009. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν συμφωνία για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η συμφωνία ανέφεραν τότε διπλωματικές πηγές, βασιζόταν στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο της «μέσης γραμμής».

Πρόκειται για πρόβλεψη που αναφέρεται σε περιπτώσεις γειτονικών χωρών, όπου οι ακτογραμμές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σε αυτή την περίπτωση χαράσσεται μία «μέση γραμμή» που μοιράζει στη μέση την απόσταση ανάμεσα στις ακτογραμμές και καθορίζει ουσιαστικά την ΑΟΖ κάθε χώρας.

Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, υποκινούμενο από τον Έντι Ράμα, ακύρωσε τη συμφωνία, καθώς αποφάνθηκε ότι ήταν «ετεροβαρής».

Τουρκικός δάκτυλος

Εξαρχής έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έβαλε τον Έντι Ράμα να υπονομεύσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Οι συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είχαν ολοκληρωθεί και επί Νίκου Κοτζιά, αλλά πάλι ο Έντι Ράμα το «πάγωσε».

Όπως συζητείται, υπακούοντας για μια ακόμη φορά σε τουρκικές εντολές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, στο συνέδριο του Economist, αναφέρθηκε στον παρασκηνιακό ρόλο της Τουρκίας με τον Έντι Ράμα να σπεύδει να διαψεύσει.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Μπέσνικ Μουσταφάι, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την τουρκική ανάμιξη.

Μουσταφάι: «Δεν μπορώ και να το αποκλείσω»

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Μπέσνικ Μουσταφάι, καλεσμένος στο στούντιο του News24, σχολίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στην Ελλάδα, στο συνέδριο του Economist.

Αναφέρθηκε στο θέμα των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορα και στις δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη.

Όσον αφορά τη λεγόμενη παρέμβαση της Τουρκίας στο σπάσιμο (στην ακύρωση) της πρώτης συμφωνίας με την Ελλάδα, όπως είπε η Μπακογιάννη, ο Μουσταφάι δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αλλά από την άλλη πλευρά εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση του για την Ελληνίδα πρώην υπουργό που υπέγραψε, τονίζοντας ότι δεν μιλά άσκοπα.

Ο πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ Μπέσνικ Μουσταφάι.

«Η Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία και φυσιολογικά δεν είναι ικανοποιημένη (από την εξέλιξή της).

»Δεν λέμε τίποτα καινούργιο, πράγματα που έχουν ειπωθεί, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι βοήθησε (στην ακύρωσή της) η Τουρκία».

«Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα πολύ αργότερα, όταν θα ανοίξουν τα αρχεία.

»Ένας Τούρκος απόστρατος στρατηγός είχε γράψει για αυτό, αλλά απομένει να επιβεβαιωθούν.

»Δεν λέω ότι έγινε κάτι τέτοιο επειδή δεν έχω στοιχεία, αλλά, δεν μπορώ και να το αποκλείσω».

«Έχουμε περάσει πολλές στιγμές συνομιλιών με τη Ντόρα Μπακογιάννη, είναι μια πολύ σοβαρή κυρία.

»Δεν είναι άνθρωπος που μπλοφάρει, δεν προκαλεί, πολύ κλασικός διπλωμάτης, ένα ανάστημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

»Είμαι πεπεισμένος να πω ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν μιλά άσκοπα.

»Δεν λέω ότι ο Έντι Ράμα λέει ψέματα, αλλά ακόμα κι αν λέει ψέματα, δεν θα ήταν η πρώτη φορά».

«Ο Ράμα δεν έχει καμία συνοχή χαρακτήρα», δήλωσε ο Μουσταφάι.

Τούρκος ναύαρχος ε.α.: Εμείς μπλοκάραμε την οριοθέτηση ΑΟΖ

Στα μέσα Ιουνίου φέτος ο απόστρατος πλέον ναύαρχος της Τουρκίας και εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τσ. Γιαϊτσί, παραδέχθηκε ότι η ακύρωση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας έγινε μετά από παρέμβαση της Τουρκίας.

Ο κ. Γιαϊτσί, σε συνέντευξή του στο Haberturk, περιέγραψε το ιστορικό της απροκάλυπτης τουρκικής παρέμβασης:

«Το 2009, υπεγράφη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που αφορούσε στα δικαιώματα και της Αλβανίας στα νησιά της Αδριατικής.

»Η Ελλάδα χρησιμοποίησε προς όφελός της τα “πλευρικά” σύνορα.

»Εμείς στείλαμε κρυφίως την έκθεσή μας στην Αλβανία και προειδοποιήσαμε: “Σας εξαπατούν”.

»Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, η Αλβανία αντιτάχθηκε στην Ελλάδα και είπε:

»“Δεν είναι δίκαιο τα νησιά σας και η γη μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα”, ενώ ακύρωσε τη συμφωνία προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

»Η Ελλάδα ήθελε επανειλημμένα τα νησιά να γίνουν αποδεκτά ως περιοχές με ισότιμη θαλάσσια δικαιοδοσία όπως η ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν μπορούσε να πείσει ούτε την Αλβανία ούτε την Ιταλία.

»Ωστόσο, με τα ίδια επιχειρήματα προβάλλει αξιώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…».

Σχετικά άρθρα