Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΟΚ στην Τουρκία: Μεγάλη άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας πάνω στην τουρκική Navtex

ΣΟΚ στην Τουρκία: Μεγάλη άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας πάνω στην τουρκική Navtex
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αεροσκάφη και πλοία Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία με navtex και κάνουν ασκήσεις, ως επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας για την προάσπιση της νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις λίγες ώρας από την ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο πλοία του γαλλικού στόλου αλλά και αεροσκάφη εκπαιδεύονται μαζί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Προσνηώσεις και απονήωσεις από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο τύπου Μιστράλ γίνονται από ελληνικά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ελληνικές και γαλλικές φρεγάτες συνεκπαιδεύονται σε ναυτικά γυμνάσια.

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση:

Σχετικά άρθρα