Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικά F-16 συνεκπαιδεύτηκαν με αμερικανικά F-18 του «Αϊζενχάουερ» – Ηχηρό ράπισμα στην Άγκυρα (βίντεο)

Ελληνικά F-16 συνεκπαιδεύτηκαν με αμερικανικά F-18 του «Αϊζενχάουερ» – Ηχηρό ράπισμα στην Άγκυρα (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως απάντηση στις διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που διέψευσε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» και ακολούθησαν πρόγραμμα συνεκπαίδευσης, ήρθε τη Δευτέρα η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα υποβρύχιο είχαν ενταχθεί στην ομάδα μάχης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS «Dwight D.Eisenhower» το οποίο προερχόμενο από τη Διώρυγα του Σουέζ έπλευσε προς την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αεροσκάφη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου συνεκπαιδεύτηκαν με μαχητικά της 115 ΠΜ και άλλων Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 κατόπιν σχεδιασμού και οργάνωσης από το ΓΕΕΘΑ και καθορισμού λεπτομερειών εκτέλεσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενσωματώθηκαν στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS Dwight D.Eisenhower (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

»Κατά τη διάρκεια της αποστολής συνοδείας και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και Μονάδων των δύο χωρών, υλοποιήθηκε αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή Φρεγάτας και Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού.

»Επιπρόσθετα, αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ εκτέλεσε εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελέσθηκαν πυρά Δυτικά Κρήτης και στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

Η συνοδεία – συνεκπαίδευση ολοκληρώθηκε κατά τις βραδινές ώρες της 27ης Ιουλίου 2020.

Συνεκπαίδευση ελληνικών F-16 με αμερικανικά F-18:

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε, νότια της Κρήτης, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με αεροσκάφη του αμερικανικού Αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced από την 115 και την 116 Πτέρυγα Μάχης, ενώ από το αεροπλανοφόρο αεροσκάφη F-18 USN.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Τι έλεγαν τουρκικές πηγές

Αργά το βράδυ της Κυριακής, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με διαρροή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διέψευσαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως υπάρχει προγραμματισμένη αεροναυτική άσκηση μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Dwight D.Eisenhower» και της αρμάδας που το συνοδεύει.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ότι οι εν λόγω ειδήσεις, που ανέφεραν πως το αεροπλανοφόρο άλλαξε την πορεία του και κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το «Dwight D.Eisenhower» μαζί με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κατευθύνονται προς τα στενά του Γιβραλτάρ.

Αντιθέτως, μάλιστα, τα τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το «Dwight D.Eisenhower» θα συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με μονάδες του τουρκικού ναυτικού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου».

Πρόκειται για την επιχείρηση – ομπρέλα που περιλαμβάνει όλες τις έκνομες δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα