Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας, είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη τη δυνατότητα «ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα θα μπουν οι υπογραφές για δύο μεγάλα οδικά έργα.
«Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών οδικών έργων» είπε.
«Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.
»Επίσης, τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς».
«Προχωρούμε», πρόσθεσε, «και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θεσμό την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο.
Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο στην περιοχή.
Η Σερβία στην πρώτη γραμμή ένταξης στο ΝΑΤΟ
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Άλλαξαν τα Βαλκάνια
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Ικανοποίηση από τον Βούτσιτς
Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της πέμπτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Είπε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα.
Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.
Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.
Επίσης καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Νετανιάχου: «Ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός»
Η τεχνολογία, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τρεις τομείς στους οποίους εντοπίζεται κοινό ενδιαφέρον μεταξύ του Ισραήλ και των τεσσάρων χωρών της Τετραμερούς, όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Αναφορικά με την ενέργεια, συζήτησαν για το πώς μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Αναφερθείς στον EastMed είπε ότι θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός που θα περάσει απ’ το Ισραήλ δια της Κύπρου προς την Ελλάδα και προς τα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί.
«Μιλήσαμε για το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα, υπάρχουν κι άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις που κινούνται απ’ το Ιράν.
»Την Κυριακή ο Πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει άλλες κυρώσεις κατά του Ιράν», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.
Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε πόσο μεγάλο χρήμα εισέρχεται στον προϋπολογισμό τέτοιων τρομοκρατικών οργανώσεων και έχουμε πολλές ενδείξεις και ελπίζω ότι και οι Ρώσοι θα πετύχουν τον στόχο τους και όλοι πρέπει να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Αναφέρθηκε «σε αυτό που συνέβη στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν κάτι φρικτό και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».
Συμπλήρωσε ότι επίσης «πολύ σημαντικό θέμα για τη σταθερότητα είναι η σταθερότητα στη Σαουδική Αραβία».
Τέλος, ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε την Τετραμερή στο Ισραήλ το επόμενο έτος.