«Δεν πρέπει να υποτιμάται η διαδικασία στη Νέα Υόρκη και γιατί είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γιατί έχει ήδη μία ιστορική πορεία πολλών ετών. Ακριβώς, όμως, επειδή έχει αυτή την ιστορική πορεία πολλών ετών, πρέπει να αναζωογονείται ανά διαστήματα και ειδικά όταν κάποιος επιδιώκει λύση, όπως εμείς επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ενόψει της συνάντησης -για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων– του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
«Η προσπάθειά μας είναι σε όλους τους στίβους. Δεν έχουμε μόνο τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έχουμε και την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:
«Έχω την αισιοδοξία, χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο ότι -δεν είναι δεδομένο ότι θα βρούμε λύση- φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο σχηματίζεται και από την αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς, που δεν ακολουθεί την ακραία εθνικιστική τακτική των τελευταίων ετών, αλλά και από τη δική μας τη στάση, γιατί είμαστε μία κυβέρνηση εναντίον της αδράνειας, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστή η πολιτική του να αφήνουμε τα πράγματα να τα διαχειριστεί ο επόμενος».
«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «έτσι όπως διαμορφώνεται η συγκυρία στα Βαλκάνια -ένας από τους Σέρβους ηγέτες δολοφονήθηκε στο Κόσοβο- είναι περίοδος που πρέπει όλες οι δυνάμεις και ειδικά εμείς που είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενισχύσουμε την εσωτερική σταθερότητα και ασφάλεια όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής μας χώρας».
«Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής και διεθνούς προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Η γειτονική χώρα έχει ιδιαίτερο συμφέρον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με εμάς και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, αντιστοίχως, όμως, κι εμείς έχουμε παρόμοιο συμφέρον να μην έχουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Βουλγαρία ο αν. υπουργός υπενθύμισε ότι «η διεύρυνση σε όλες τις ανατολικές χώρες ξεκίνησε από την προεδρία της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη».
«Είμαστε από τις χώρες που θέλουμε ιδιαίτερα να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής μας. Θα είναι κάτι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι κάτι καλό και για τις ίδιες -και η Βουλγαρία συμμερίζεται ως χώρα της περιοχής την άποψη αυτή.
Η ΕΕ, όμως, πρέπει να λύσει πρώτα σοβαρότατα υπαρξιακά προβλήματα δικά της, να γίνει πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και κυρίως πιο συνεκτική, πριν ολοκληρώσει μία νέα προσπάθεια διεύρυνσης», εκτίμησε.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «βγαίνουμε από την κρίση επειδή υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια που αρχίζει να αποδίδει».
«Προφανώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κλείσουν, απλώς πρέπει να βλέπει κανείς τη μεγάλη εικόνα, που δείχνει, όχι απλώς ότι έχει γυρίσει σελίδα η οικονομία, αλλά αρχίζει αυτό σιγά σιγά να φαίνεται και στην κοινωνία, π.χ. το λιανεμπόριο αυξήθηκε για πρώτη φορά μέσα στην κρίση».