Σε διαφορετική συχνότητα από τη συντρόφισσά του στη ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, φαίνεται ότι εκπέμπει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι τιμά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Βεβαίως, ο κ. Οικονόμου προέρχεται από το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυρία Ρεπούση από τα “ορφανά του Κύρκου”. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωσή αυτή έχει τη σημασία της, εάν σκεφθεί κανείς και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ολοκληρωτική καταστροφή, διεργασίες που αναφέρουν ότι ο Βασίλης Οικονόμου κι άλλοι βουλευτές προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών…
Διαβάστε το πλήρες κείμενο που απέστειλε ο Βασίλης Οικονόμου στον Τύπο:
Η Βουλή των Ελλήνων το 1994 με μεγάλη καθυστέρηση όρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων αναγνωρίζοντας έτσι την εξολόθρευση 353.000 Ελλήνων του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς και τους Νεότουρκους την περίοδο 1916-1923. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να ενεργήσει ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα να τεθεί στους διεθνείς οργανισμούς με τελικό σκοπό να εξαναγκαστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα που διέπραξε, ενέργειες όμως που δεν υλοποιήθηκαν.
Η γενοκτονία σύμφωνα με τον ΟΗΕ αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν επιδέχεται παραγραφή. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν αφορά μόνο μια πληθυσμιακή ομάδα, ούτε μόνο τους Έλληνες αλλά απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Σκοπός της δικαίωσης των αγώνων για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας δεν είναι η αναμόχλευση των παθών και των μισαλλόδοξων μηνυμάτων του παρελθόντος, αλλά η αποστολή πολύτιμων μηνυμάτων προς όλη την ανθρωπότητα για το παρόν και το μέλλον, μέσα από την ανάδειξη των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που οδήγησαν στο αιματοκύλισμα και τον ξεριζωμό ενός ολόκληρου λαού.
Οι γενοκτονίες δεν αποφεύγονται «διαγράφοντας» την ιστορική μνήμη των λαών, ούτε όσοι μεγαλώσαμε με τις μνήμες των παππούδων μας μπορούμε να αρκεστούμε σε αναφορές που αποφεύγουν για άγνωστους λόγους να καταγράψουν τη φρίκη που έζησαν οι πρόγονοί μας.
Οι δημοκρατικές μας παραδόσεις, η διάσωση και διάδοση του πολιτισμού μας, η διατήρηση αναλλοίωτης της ιστορικής μνήμης για τα δεινά που υποστήκαμε ως λαός, είναι παρακαταθήκη για την πορεία μας στον σύγχρονο κόσμο. Όπως και στο παρελθόν, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, θα εργαστούμε και θα ορθοποδήσουμε. Είναι χρέος του Ελληνικού Κράτους να εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινότητας για τη γενοκτονία των Ποντίων ώστε να γίνει αυτή παγκόσμιο μάθημα αποτροπής των γενοκτονιών που ακόμα συντελούνται σε όλο τον κόσμο. Η ενότητα ενός λαού σφυρηλατείται μέσα από την κοινή μνήμη και οφείλουμε πάση θυσία να διαφυλάξουμε την ενότητά μας απέναντι σε όλους όσους για άγνωστους λόγους προωθούν τους εθνικούς διχασμούς.