«Η Ελλάδα, παρότι παραμένει μία ειδική περίπτωση, μπορεί να εξέλθει επιτυχημένα από το πρόγραμμα διάσωσης, όπως συνέβη με την Πορτογαλία και την Κύπρο».
Αυτό τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μέσω της εφημερίδας «South China Morning Post» χαρακτήρισε ένδειξη «χρηματοδοτικής αλληλεγγύης» την πρόσφατη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Αυτή η συμφωνία θα περιορίσει το χρέος της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060» ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, χάρη στους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης από τον ESM.
«Τα δάνεια του Μηχανισμού προσφέρουν μεγάλες ωριμάνσεις και ευνοϊκούς όρους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος» , καταλήγει ο Ρέγκλινγκ.
Σε διαφορετική συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ρέγκλινγκ σημειώνει επίσης ότι «εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής».
Γνωστοποιεί επίσης ότι αναμένει εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ και ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ».