Με το κλείδωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο και των τελευταίων εκκρεμοτήτων για τη δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε το Eurogroup.
Η συμφωνία προβλέπει σειρά μέτρων που αφορούν της εξομάλυνση των δανείων αύξηση της περιόδου ωρίμανσης από τα 28 στα 32,5 χρόνια, που θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους κατά 20%.
“Η σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα έχουν μεγάλη επιρροή στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους” έγραψε στο Twitter χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης.
Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως θα εφαρμοστούν παράλληλα με το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οριστεί, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως οι στόχοι θα οριστούν «εν ευθέτω χρόνο». «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει αυτή η συζήτηση» είπε.
“Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, έτοιμοι να κλείσουμε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε ενάμιση χρόνο έχουμε καταφέρει μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις, να γυρίσουμε σελίδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην Αθήνα, για να ολοκληρώσου τη συμφωνία. Ακολουθεί σειρά δράσεων σε πάρα πολλούς τομείς. Θα τα καταφέρουμε σύντομα όσον αφορά το χρέος. Η ομάδα αποδέχτηκε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με το δημοσιονομικό πλασίο της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, με στόχο να φτάσουμε στα επιτυχή συμπεράσματα και να δούμε πώς θα φέρουν καρπούς οι θυσίες των Ελλήνων” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί.
“Παράθυρο” εξόδου του ΔΝΤ από Ντάισελμπλουμ;
Τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακοίνωσε και μέσω Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι “είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά”.
Ιδιαίτερη σημασία ενέχει η αποστροφή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για την οποία τόνισε πως “δεν είναι προαπαιτούμενο”.
“Δεν εξαρτάται από εμάς να κλείσουμε την αξιολόγηση. Εξαρτάται από την Ελλάδα και τους θεσμούς, να βρουν και να πετύχουν την τεχνική συμφωνία. Δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θέλει να δει ένα θετικό συμπέρασμα στον τομέα της Εργασίας, για να κάνουν μετά τους υπολογισμούς του και να δει, αν θα συμμετάσχει” πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.
“Ελπίζαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει πριν το τέλος της χρονιάς, αλλά εκείνοι χρειάζονται την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει αποσαφήνιση όσον αφορά το χρέος. Τώρα τα βραχυπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν. Στα μέσα του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα γίνει ανάλυση και αξιολόγηση του χρέους και αν είναι απαραίτητα, τότε θα λάβουμε τα μέτρα που πρέπει για το ελληνικό χρέος”
Την ίδια ώρα επέμεινε στη διατήρηση του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να διατηρηθούν μετά το 2018.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε σε ένα μηχανισμό μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση του στόχου αυτού.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφορικά με την τεχνική συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα. Σε ό,τι αφορά το χρέος τη συζήτηση απασχόλησαν κυρίως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Ο ίδιος, τόνισε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Ρέγκλινγκ αποκάλυψε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που οδηγούν σε μείωση 20% το χρέος
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ, επισήμανε: «Δεν χρειάζεται να πω πολλές λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα. Με βάση την εντολή του ESM συντάξαμε εφικτές προτάσεις και νομίζουμε ότι θα αποτελέσουν ένα βασικό βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όταν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μετά το 2016 με ορίζοντα το 2060. Υπάρχουν αβεβαιότητες ωστόσο που μπορούν να αλλάξουν τη παγκόσμια αγορά.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για αυτό το σκοπό έχουν παρθεί τρία σετ μέτρων:
Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη και οι δόσεις για το ’30 και το ’40 θα είναι πιο μικρές.
Το δεύτερο αφορά τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων και τη μείωση των επιτοκίων.
Το τρίτο αφορά στις μακροπρόθεσμες προθέσεις, σε ομόλογα που επεκτείνουν την ωρίμανση και πάλι
Μείωση επιτοκίων και των κινδύνων των επιτοκίων.
Θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγάλο διάστημα ωρίμανσης. Θα υπάρξει εξαρχής κάποια δαπάνη καθώς μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα υψηλά επιτόκια στην αρχή.
Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα για την Ελλάδα. Για τα κράτη μέλη και το ESM θα υπάρξει μία εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ. Για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα δαπάνες που θα δημιουργηθούν αρχικά, θα ισοσταθμιστούν μακροπρόθεσμα».