Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς στη Λιβύη: Οι χώρες της περιοχής είναι παιδιά της Ελλάδας κι εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας

Κοτζιάς στη Λιβύη: Οι χώρες της περιοχής είναι παιδιά της Ελλάδας κι εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Μετανάστες, Νίκος Κοτζιάς, Πρόσφυγες, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Φωτογραφίες,

Στην εμπόλεμη Λιβύη μετέβη τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, πετώντας στη χώρα αυτή με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τον Νίκο Κοτζιά υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.

Ο Νίκος Κοτζιάς μετέβη στη βορειοαφρικανική σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο και τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) χώρα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Kυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και τον Υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.

kotzias_c_130 Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο C-130 με τη συνοδεία του και Έλληνες δημοσιογράφους.

“Ξαναπιάσαμε το νήμα της εξωτερικής πολιτικής κατά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια συνολικά.

»Ήρθαμε για να ξαναδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη και συζητήσαμε με τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τα ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας.

»Εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη για να βελτιώσει τη συνεννόησή της και να εντατικοποιήσει την σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές που θα έχει η συνεργασία των δύο κρατών, Ελλάδας και Λιβύης, στον τουρισμό, καθώς και στη διαχείριση του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος.

»Είναι γνωστό ότι η Λιβύη δεν «στέλνει» μετανάστες. Αντιθέτως, οι μεταναστευτικές ροές περνούν μέσα από αυτή τη χώρα και ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που προέρχονται από την Κεντρική Αφρική”, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στη Λιβύη.

prothipourgos Ο Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ποιους ελέγχους στην παράνομη μετανάστευση μπορεί να εφαρμόσει η Λιβύη, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε ότι “η Λιβύη είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα, πριν από δύο χρόνια, το οποίο χρειαζόταν μία μεγάλη επένδυση, πάνω από εξακόσια εκατομμύρια Ευρώ -σήμερα ίσως ένα δισεκατομμύριο Ευρώ- για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των νότιων συνόρων της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρήκε ακόμα τα χρήματα ή τη διάθεση, αλλά θα πρέπει να το κάνει προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Λιβύη”.

Η Ελλάδα πάντα στη διάθεση της Λιβύης – Έχουμε δεσμούς από την αρχαιότητα

“Εμείς τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που τάσσονται κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα, είπαμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεση της Λιβύης και των άλλων κρατών της περιοχής για να διαμεσολαβήσουμε. Η χώρα μας, όπως ξέρετε, πολύ συχνά διευκολύνει τις συζητήσεις μεταξύ τρίτων χωρών χωρίς δημοσιότητα και νομίζω ότι ενισχύσαμε για άλλη μια φορά τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν, από την αρχαιότητα, με αυτή την περιοχή και τον κόσμο που ζει εδώ”, δήλωσε με νόημα ο Νίκος Κοτζιάς ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα ξανά της Ελληνικής Πρεσβείας στη χώρα:

“Ο Γενικός μας Γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, πήγε και την είδε σήμερα. Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό σημείο, θα έλεγα, σε σύγκριση με άλλες Πρεσβείες. Βρίσκεται ανάμεσα στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Λιβύης και σε ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα, άρα υπάρχει ασφάλεια και τον Δεκέμβρη, θα στείλουμε τεχνική επιτροπή για να δει τα ζητήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.λ.π. που πρέπει να διευθετηθούν. Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα προχωρήσουμε στον διορισμό Πρέσβη στην Λιβύη”.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς της Λιβύης

“…μας πρότειναν να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση και της Προεδρικής Φρουράς. Γενικά, όπως ξέρετε, υπάρχει μια παράδοση εκπαίδευσης αξιωματικών του Στρατού πολλών βορειοαφρικανικών χωρών στη χώρα μας. Αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις ενίσχυσαν πάρα πολύ την φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Λιβύη. Εγώ διατύπωσα μια πρόταση και τους είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε και με δύο υποτροφίες για ανθρώπους που θέλουν να μελετήσουν τα ευρωπαϊκά και να κάνουν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα”.

Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε στους δημοσιογράφους ότι “είναι ένα ζήτημα που δεν είναι της στιγμής για την Λιβύη, αλλά ασφαλώς θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον”.

Επίσημες Δηλώσεις – Συνέντευξη Τύπου

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μοχάμεντ και τον κύριο Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία.

»Οι λαοί της Λιβύης και της Ελλάδας έχουν μια πολύ μακρά, κοινή ιστορία και πολλά κοινά στοιχεία στον πολιτισμό τους.

»Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, σήμερα, για τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς, για τη συνεργασία μας αναφορικά με τους οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει από κοινού, την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης, τη δημιουργία δικτύων μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

»Στο επίκεντρο της συζήτησής μας ήταν η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων μας, ειδικότερα στους τομείς που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

»Προσκαλέσαμε κλιμάκια του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης να έρθουν στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή μας και για τα κοινά μας συμφέροντα, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και προσκάλεσα τον συνάδελφό μου στην Αθήνα.

»Θα είναι μεγάλη χαρά για εμένα να τον έχουμε μαζί μας. Και θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω για τη σημερινή πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δόθηκε να επισκεφθώ τη Λιβύη”.

Κοτζιάς: Οι χώρες της βόρειας Αφρικής είναι παιδιά της Ελλάδας και εμείς τα αγαπάμε όλα τα παιδιά μας

“Πρώτον, πρέπει να πω ότι το 2017 σκοπεύουμε να ξανανοίξουμε την πρεσβεία μας εδώ στην Τρίπολη. Δεύτερον, σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε μια μακρά, φιλική σχέση με τον λαό αυτής της χώρας.

»Όπως πάντα λέω στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους μας, μια κοινή ιστορία 5 -7 χιλιάδων ετών μας ενώνει με όλες αυτές τις χώρες στην περιοχή της Μεσογείου.

»Τα έχουμε κάνει όλα με αυτά τα κράτη, πολέμους, ειρήνη, έχουμε συνάψει συνθήκες, έχουμε διοργανώσει συνόδους. Υπάρχουν κάθε είδους συναισθήματα, κάθε είδους δράσεις.

»Σήμερα, είμαστε φίλοι και προσπαθούμε να είμαστε φίλοι με όλες αυτές τις χώρες. Είναι μια κατάσταση από την οποία μπορούν να ωφεληθούν όλοι.

»Είμαστε πάντα εδώ για να βοηθάμε και για να διευκολύνουμε τις σχέσεις μεταξύ χωρών είτε αυτές είναι φιλικές είτε όχι.

»Μπορούμε να είμαστε ένας πολύ χρήσιμος παίκτης και φίλος για όλους. Για την Αίγυπτο, για τη Λιβύη και μπορούμε να είμαστε πολύ χρήσιμοι για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

»Αλλά μπορούμε να είμαστε και πολύ καλοί υποστηρικτές της Λιβύης και της Αιγύπτου.

»Όσον αφορά τη Λιβύη, και αυτό ήταν το θέμα της σημερινής συζήτησής μας, της Λιβύης και των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Όπως ξέρετε, οι γονείς συχνά δεν έχουν μόνο ένα παιδί αλλά πολλά και τα αγαπάνε όλα εξίσου. Έτσι και εμείς τους αγαπάμε όλους στην περιοχή”.

Σχετικά άρθρα