Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προτάσεις Σπίρτζη για την καταβολή δεδουλευμένων στον ΟΑΣΘ

Προτάσεις Σπίρτζη για την καταβολή δεδουλευμένων στον ΟΑΣΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΟΑΣΘ, Χρήστος Σπίρτζης,

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε δύο νέες προτάσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ που παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της διοίκησης του.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, μετά την απόρριψη του δεσμευτικού πλαισίου που έθεσε ο Χρ. Σπίρτζης στις 8 Σεπτεμβρίου για απευθείας καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των εργαζομένων, ο υπουργός προχωράει σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σπίρτζης, είχε προτείνει, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, από το δημόσιο που αναλάμβανε να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του υπουργείου Παιδείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, ότι αυτά θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κατανοώντας την ανάγκη για την εξόφληση των εργαζομένων αλλά και τη σημασία, της αποκατάστασης της εύρυθμης συγκοινωνιακής λειτουργίας στη συμπρωτεύουσα, η οποία έχει απολέσει τις τελευταίες ημέρες το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που διαθέτει, επανέρχεται με δύο νέες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω:

Πρώτη πρόταση: Την καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων μέχρι σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα.

Ως προϋπόθεση, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016 ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, τότε κα μόνο, το ΥΠΟΜΕΔΙ, θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους.

Δεύτερη πρόταση: Την προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνον σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί προς το ΥΠΟΜΕΔΙ, ισόποση Εγγυητική Επιστολή.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπενθυμίζει ότι έχει εξοφλήσει εμπροθέσμως και μέχρι το τελευταίο ευρώ όλες τις δόσεις από τις αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) προς τον ΟΑΣΘ και δεν υφίσταται καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Οσον αφορά τις αιτιάσεις του προέδρου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, περί εμπαιγμού από το ΥΠΟΜΕΔΙ, υπογραμμίζει, ότι ο κ. Σπίρτζης ήταν σαφής και ξεκάθαρος, απέναντι σ΄ αυτά που δεσμεύτηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, που είχε με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου των εργαζομένων.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την επίλυση του προβλήματος της μη καταβολής των δεδουλευμένων, δεσμεύτηκε να στείλει προς τη διοίκηση του οργανισμού, νέες προτάσεις, για την επίλυση του ζητήματος. Ενέργεια, στην οποία προέβη με τη συγκεκριμένη επιστολή, που ήδη έχει αποσταλεί στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, από χθες, 21 Σεπτεμβρίου 2016. (συνημμένη επιστολή).

Για το θέμα ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ δήλωσε σχετικά: «Είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνουμε, με συγκεκριμένες προτάσεις, προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για εξεύρεση λύσης όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους. Έχουμε ξεκαθαρίσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ότι είμαστε στην πλευρά των εργαζομένων. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω για μία φορά ακόμη, προς όλα τα ευήκοα ώτα, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με πρόσθετες διεκδικήσεις, και με τις γνωστές διαιτησίες που πάντα δικαίωναν τον ΟΑΣΘ, χωρίς ελέγχους και παρέχοντας μη ποιοτικό και πανάκριβο μεταφορικό έργο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως με ψέμματα, καθώς το Υπουργείο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ από την ως σήμερα ισχύουσα οικονομική συμφωνία.

Προς το παρόν όμως, αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης, η οποία, ελπίζω να είναι προς όφελος των εργαζομένων. Ελπίζω, τέλος, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, να πει κάποτε την αλήθεια. Γνωρίζει, ότι οι προκαταβολές στον ΟΑΣΘ σε μη εκτελεσμένο έργο δεν είναι νόμιμες, ούτε προβλέπονται από τη σύμβαση.

Γνωρίζει επίσης, ότι η κάθε καταβολή στον ΟΑΣΘ, αυτόματα σημαίνει την παρακράτηση μεγάλου μέρους για άλλες δαπάνες της διοίκησης του ΟΑΣΘ και όχι για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Εύχομαι οι όποιες προτάσεις του και η τακτική του να σταματήσει να είναι η προκαταβολή των δημόσιων καταβολών όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις υποχρεώσεις των μετόχων του ΟΑΣΘ».

Σχετικά άρθρα