Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη που να ρυθμίζει το πρόβλημα των προμηθευτών του Μαρινόπουλου, ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης , διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα αλλά μόλις δοθεί η δυνατότητα θα συνδεθεί δια νόμου η απόδοση του φόρου με την είσπραξη του τιμολογίου.
Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βλάχου σχετικά με την ανάγκη μέριμνας για τη ζημιά που υπέστησαν οι προμηθευτές αγρότες-παραγωγοί από την πτώχευση της εταιρείας «Μαρινόπουλος».
απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στην βουλή
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Με την ερώτηση την οποία κατέθεσα και που σήμερα συζητάμε, κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θέλησα να μεταφέρω τη φωνή αγωνίας των προμηθευτών της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» μετά τα όσα έχουν συμβεί.
Όλοι οι προμηθευτές, ασφαλώς, της συγκεκριμένης επιχείρησης έχουν τεράστιο πρόβλημα, όμως, σήμερα θέλω περισσότερο να αναδείξω αυτούς που το πρόβλημά τους είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και μιλώ για τους μικρούς προμηθευτές που η ζωή τους, η επιβίωσή τους ταυτίζεται με την προμήθεια της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Απαιτείται ασφαλώς ρύθμιση των οφειλών των προμηθευτών της επιχείρησης αυτής. Είναι γνωστό ότι οι πληρωμές στη συγκεκριμένη επιχείρηση γίνονταν με καθυστερήσεις και με επιταγές που μπορεί να έφθαναν και τους οκτώ έως δώδεκα μήνες.
Ο φόβος κατάρρευσης στην επιχείρηση προφανώς υπήρχε σε όλους. Όμως, στην πράξη κανείς προμηθευτής δεν μπορούσε να σταματήσει την προμήθεια των αγαθών, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις η εξόφληση παλαιών χρεών πάντα με μεταχρονολογημένες επιταγές είναι συνάρτηση της συνέχειας προμήθειας αγαθών.
Μάλιστα, πολλοί λογαριασμοί, ξέρετε, κύριε Υπουργέ, κλείνουν και με ένα σχετικό κούρεμα. Υπάρχουν, βεβαίως, πάντα μεταχρονολογημένες επιταγές.
Υπάρχουν προμηθευτές αγροτικών προϊόντων που τροφοδοτούσαν κατ’ αποκλειστικότητα τη συγκεκριμένη επιχείρηση, άρα το σύνολο των εσόδων τους ήταν μόνο από την επιχείρηση «Μαρινόπουλος». Σήμερα καλούνται να αποδώσουν ΦΠΑ και να δηλώσουν εισοδήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν. Επειδή η εταιρεία «Μαρινόπουλος» έχει καταφύγει στο άρθρο 99, ίσως να μην τα εισπράξουν και ποτέ.
Δεν είναι αρκετό, κύριε Υπουργέ, ότι έχασαν τα χρήματά τους; Δεν είναι αρκετό, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα ουσιαστικά δεν έχουν αγορά να πουλήσουν εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν τα προϊόντα τους, πρέπει να πληρώσουν και από πάνω, πρέπει να επιβαρυνθούν και από πάνω, πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ τον οποίο δεν εισέπραξαν και πρέπει να δηλώσουν έσοδα στη φορολογική τους δήλωση που κατέθεσαν και να φορολογηθούν για εικονικές εισπράξεις; Πρέπει η πολιτεία να δώσει αυτήν την ώρα τη χαριστική, θα έλεγα, βολή σε επαγγελματίες που έχουν βρεθεί σε αυτήν την ιδιότυπη ομηρία; Θα ήθελα τις απόψεις σας.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Κύριε Βουλευτά, με την ερώτησή σας αναδεικνύετε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα που αφορά πάρα πολλές επιχειρήσεις και τους αγρότες και άλλες επιχειρήσεις που είναι θύματα όλης αυτής της ιστορίας. Και σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση έχουμε απαντήσει σε αυτό το ζήτημα και σε γραπτές ερωτήσεις. Για το ίδιο ζήτημα μάς έχουν καταθέσει ερώτηση και ο κ. Στύλιος, Βουλευτής Άρτας και ο κ. Αρβανιτίδης, Βουλευτής Θεσσαλονίκης -όχι επίκαιρες ερωτήσεις, απλές ερωτήσεις.
Το θέμα είναι σύνθετο, διότι με βάση τον νόμο 4172/2013 ο χρόνος κτίσης του εισοδήματος θεωρείται όχι ο πραγματικός χρόνος που πληρώθηκε ή όχι ένα παραστατικό, ένα τιμολόγιο, αλλά θεωρείται ο χρόνος που εκδόθηκε το παραστατικό ανεξάρτητα από το εάν αυτό εξοφλήθηκε πραγματικά ή όχι. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο το οποίο έχουμε αυτήν τη στιγμή από το 2013 και που για να το αλλάξουμε πρέπει να φέρουμε καινούργια διάταξη νόμου.
Η Κυβέρνηση εξετάζει συνολικά το θέμα της συγκεκριμένης επιχείρησης του «Μαρινόπουλου» σε ό,τι αφορά και τους αγρότες και τους προμηθευτές της γενικότερα και τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να δώσουμε λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, είναι κάτι, όμως, που βεβαίως εξετάζουμε κι όταν υπάρξει οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί.
Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει μία ρύθμιση μόνο για τους συγκεκριμένους προμηθευτές, διότι καταλαβαίνετε αμέσως θα έρχονταν πάρα πολλές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα που θα έλεγαν «μα εγώ έχω κόψει το παραστατικό, έχω πληρώσει το ΦΠΑ, έχω φορολογηθεί στη φορολογία εισοδήματος και ενώ τα έχω πληρώσει δεν έχω αποζημιωθεί το τιμολόγιο».
Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και προσπαθούμε αυτήν τη στιγμή να βρούμε τη λύση του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Κύριε Υπουργέ, κατέθεσα κι εγώ ερώτηση, μαζί με άλλους συναδέλφους, όπως αναφέρατε. Όμως, ήθελα να την καταθέσω και επίκαιρη, επειδή πράγματι κι εσείς αναγνωρίσατε ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό και ήθελα να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων εδώ στη Βουλή.
Προφανώς, ισχύει αυτό που είπατε, ότι ισχύει ο πραγματικός χρόνος κτίσης και αυτό είναι που τους επιβάλει σήμερα να καταθέσουν ως εισοδήματα, έστω και αν δεν τα έχουν εισπράξει, στις φορολογικές τους δηλώσεις. Και αυτό είναι και το πρόβλημα, όμως, στην προκειμένη περίπτωση.
Προφανώς, θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι απαιτείται συνολική ρύθμιση και όχι μόνο για τους αγρότες. Εγώ βάζω στην πρώτη γραμμή τους αγρότες, επειδή το συνολικό τους εισόδημα προερχόταν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Σήμερα, δηλαδή σε πολλούς από αυτούς θα υπάρξει μηδενικό εισόδημα, μέχρι να βρουν καινούρια αγορά. Γι’ αυτό το λέω, όχι γιατί δεν είχε ενδιαφέρον για όλους τους υπόλοιπους προμηθευτές.
Ο καθένας βλέπει το δικό του θέμα από τη δική του οπτική γωνία και όλοι προφανώς, έχουν δίκιο. Άρα, μιλώ κι εγώ για συνολική ρύθμιση με αιχμή του δόρατος τους μικρούς και κυρίως τους αγρότες.
Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι ένα παρόμοιο πρόβλημα θυμάστε πως είχαμε στα ανείσπρακτα ενοίκια και βεβαίως, δόθηκε μια λύση. Στο ίδιο στιλ μπορεί να δοθεί σήμερα μια λύση και να συνδεθεί, θα έλεγα, με τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο που θα φέρετε, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή, να ρυθμίσουμε και να εξαιρέσουμε ανείσπρακτα ποσά από κάθε φορολόγηση. Και βεβαίως, να ρυθμίσουμε και να υποχρεώσουμε να αποδώσουν ΦΠΑ, άλλα και να δηλώσουν με συμπληρωματική δήλωση εντός μηνός από την είσπραξη αυτών των χρημάτων.
Αλλά το να επιμένουμε σήμερα, για έναν άνθρωπο που έχασε όλο του το εισόδημα, δεν μπορεί να διαθέσει την παραγωγή του, να αποδώσει ΦΠΑ που δεν εισέπραξε και να φορολογηθεί, νομίζω ότι είναι άδικο. Θα μου πείτε, «μα πέρυσι η πολιτική της συγκεκριμένης εταιρείας δεν ήταν ίδια;
Δεν πληρωνόταν με μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καθυστερούσαν οι πληρωμές;». Ναι, αλλά πέρυσι δεν υπήρχε ο «μπαμπούλας» -επιτρέψτε μου να το πω έτσι- το άρθρο 99. Τώρα οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν ότι σε κάποιους μήνες, αν δεν δοθεί λύση -που ό,τι λύση και να δοθεί, μεταξύ μας, προφανώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν άμεσα χρήματα- κινδυνεύουν σήμερα να τα χάσουν.
Αυτή είναι η ουσία. Αυτό είναι το διαφορετικό. Ότι φέτος έχουμε την ομολογία της επιχείρησης ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, γι’ αυτό και προσέφυγε στο άρθρο 99. Αυτό είναι το διαφορετικό. Και αυτό είναι σήμερα που μας κάνει να αναδείξουμε το θέμα και να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση, αυτό είναι που κάνει την περίπτωση της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» να ξεχωρίζει από κάποια άλλη, που καθυστερεί στις πληρωμές της, η προσφυγή στο άρθρο 99.
Θα έλεγα, λοιπόν, με το πνεύμα αυτό να συμφωνήσουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα την στηρίξουμε όλοι για να εξαιρέσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που όπως τους χαρακτήρισα και νωρίτερα βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία και να μην συνεχίσουν να παραμένουν σε αυτήν την ιδιότυπη ομηρία. Αυτή τη φωνή τους και άποψή τους σήμερα, συζητάμε στην Ολομέλεια, κύριε Υπουργέ.
Σας ευχαριστώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Συμφωνώ μαζί σας, κύριε Βουλευτά, ότι πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα. Εμείς δεσμευόμαστε ως Κυβέρνηση, μόλις οριστικοποιηθούν τα πράγματα και έχουμε μια πλήρη εικόνα για το τι θα γίνει, γιατί είναι σε εξέλιξη τα πράγματα, να δώσουμε μια λύση για το τι πρόκειται να γίνει με τους προμηθευτές της συγκεκριμένης επιχείρησης και γενικά να δώσουμε λύση σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Δυστυχώς, στο φορολογικό σύστημα έχουμε ακόμα σε ισχύ διατάξεις τις οποίες δεν υπερασπιζόμαστε. Είναι μια αναγκαιότητα να τις έχουμε, όμως, μέχρι να τις αλλάξουμε με νέες διατάξεις, που θα κάνουν το σύστημά μας πιο δίκαιο και πιο λογικό. Διότι, έχουμε αυτόν τον παραλογισμό, να ζητάμε από επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς, που έχουν εκδώσει τα παραστατικά που πρέπει να εκδώσουν, να πληρώσουν φορολογητέες υποχρεώσεις, για χρήματα τα οποία δεν εισέπραξαν.
Είναι μέσα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, μόλις δοθεί η δυνατότητα να συνδέσουμε το ένα με το άλλο, δηλαδή να συνδέσουμε την απόδοση του φόρου μόνο στην περίπτωση που έχει εισπραχθεί το αντίστοιχο ποσό. Αυτήν τη στιγμή, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Η επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων είναι μέσα στα θέματα που εξετάζουμε, όπως και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, ώστε να γίνει επιτέλους το σύστημα μας λογικό, αναλογικό και δίκαιο. Διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε διατάξεις, όπως αυτήν που αναπτύξατε πολύ σωστά, οι οποίες δεν δίνουν στο φορολογικό μας σύστημα τη λογική του δικαίου.
Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι θα φέρουμε διάταξη και θα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Δεν είμαστε έτοιμοι αυτήν τη στιγμή να το κάνουμε.
ΠΗΓΗ: Taxheaven