Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΜΙΔΑ: Τα αιτήματα και τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων εν μέσω πανδημίας

ΠΟΜΙΔΑ: Τα αιτήματα και τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων εν μέσω πανδημίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Ακίνητα, Γιάννης Καλαφάτης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Πατούλης, Γιώργος Πιτσιλής, Γιώργος Στύλιος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Κίνημα Αλλαγής, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κώστας Μπακογιάννης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Κατρίνης, Νίκος Ταγαράς, ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

Οι συνεχιζόμενες περικοπές των μισθωμάτων ακινήτων και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών τους, οι σημαντικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην κτηματαγορά και την οικονομία της χώρας εξ αιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, ήταν τα κύρια θέματα του 38ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30.1.2021, με συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης, πολιτικών κομμάτων, στελεχών και μελών των σωματείων της από όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς στην εισαγωγική ομιλία του τόνισε τα εξής:

Η πανδημία και οι συνεχιζόμενες συνέπειές της είχαν μεταξύ των πρώτων θυμάτων τους την ιδιωτική ακίνητη περιουσία.

Η διαδικασία στήριξης των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στεγάζονται με ενοίκιο, με αναγκαστική μείωση των καταβαλλομένων μισθωμάτων σε βάρος των εκμισθωτών τους, έφερε σε δυσκολία, και ακόμη σε απόγνωση τους βαρύτατα φορολογούμενους εκμισθωτές, όσους έχουν μισθώματα ως αποκλειστικό τους πόρο επιβίωσης και όσους έχουν αυξημένες τρέχουσες φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ εξ αρχής, με επιμονή και υπομονή, ζήτησε από την Κυβέρνηση να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ως αφορολόγητη αποζημίωση το 50% της μείωσης, ώστε το υπόλοιπο 50% να το επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο.

Αυτό τελικά έγινε δεκτό σε δύο φάσεις πρώτα με συμψηφισμό του 30% και στη συνέχεια με καταβολή του 50%.

Αυτό που αποδείχθηκε ως το δυσκολότερο στοίχημα για το Κράτος, ήταν η κατάστρωση και διαχείριση της διαδικασίας δήλωσης, εκκαθάρισης και επιστροφής των αποζημιώσεων αυτών, εξ αιτίας της ευρύτατης περιπτωσιολογίας των δηλώσεων επιστροφής, της αυθαίρετης περικοπής μισθωμάτων από μη δικαιούχους ενοικιαστές, ή από καθυστερημένη δήλωση προς τους ιδιοκτήτες, κατόπιν της λήξης της προθεσμίας που είχε ο ιδιοκτήτης για δήλωση αποζημίωσης.

Έτσι έως σήμερα έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών και καταβολών, αλλά και πάμπολλες εκκρεμότητες ακόμη και από το Μάρτιο, χωρίς συμψηφισμό, αλλά δυστυχώς και χωρίς απάντηση.

Εκκρεμότητες για τις οποίες θα πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία διορθωτικής ή ακόμη και αρχικής δήλωσης, αν αυτό είναι δικαιολογημένο, ώστε να μην χαθούν χρήματα από κάθε είδους σφάλματα ιδιοκτήτων ή και φοροτεχνικών ή απώλειες των βραχύτατων προθεσμιών που ίσχυσαν για τις δηλώσεις αυτές.

Ειδικά για τις περιπτώσεις καθυστερημένης δήλωσης ενοικιαστών περί θέσης τους σε αναστολή, θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι δεν θα ισχύει καμιά μείωση ενοικίου, αν, όταν ανακοινώνεται αυτή στον εκμισθωτή, έχει ήδη λήξει η προθεσμία εκ μέρους του υποβολής δήλωσης COVID.

Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων τόσο η πλήρης αδιαφορία για την ενημέρωση των ιδιοκτητών σχετικά με τα ακριβή στοιχεία των αναστολών εργαζομένων, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όσο και η συνεχιζόμενη συμπαιγνία πολλών εργοδοτών και εργαζομένων για θέση τους σε εικονική αναστολή ελαχίστων ημερών, ώστε να εξαπατούν ταυτόχρονα τόσο τους εκμισθωτές των κατοικιών τους, όσο και το Δημόσιο.

Σήμερα που περάσαμε ακόμη και σε ολική περικοπή ενοικίων σε ορισμένες κατηγορίες μισθώσεων η κατάσταση των ιδιοκτητών που τις υφίστανται, χωρίς μάλιστα καμιά μέχρι στιγμής αναστολή των υποχρεώσεών τους, θα γίνει τραγική αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή μας για άμεση επιβεβαίωση της εγκυρότητας κάθε δήλωσης COVID τη στιγμή της υποβολής της, ώστε οι εκμισθωτές να γνωρίζουν ότι πράγματι δικαιούνται και θα λάβουν την αποζημίωση που τους αντιστοιχεί.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τόσο πριν την πανδημία όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του υπουργείου προς τους ιδιοκτήτες για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν επιδείξει.

Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για τους συμψηφισμούς και τις αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια επαγγελματικής στέγης και κατοικιών και κάλεσε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού να το πράξουν μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης», προκειμένου να πιστωθούν τα ποσά που τους αναλογούν.

Συγκεκριμένα για τους δικαιούχους του διμήνου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου η διαδικασία επιστροφής όπως είπε έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί το Φεβρουάριο, ενώ για τις μειώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου προβλέπεται ότι η διαδικασία ξεκινάει 15 μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Covid και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την λήξη της προθεσμίας αυτής.

Ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε το δίκιο του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ να γνωστοποιηθούν επισήμως οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους οποίους ισχύουν οι μειώσεις τον Ιανουάριο και δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί εντός της εβδομάδας ενώ για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση των ιδιοκτητών ο υπουργός τόνισε πως οι διασταυρώσεις σε σχέση με τα ακίνητα είναι πολύ δύσκολες, γι αυτό και αποφασίστηκε η καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών αντί του συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις.

Επανέλαβε εξάλλου ότι θα προχωρήσει η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα με στόχο την προσαρμογή τους προς τις πραγματικές τιμές.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τρύφων Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, έδωσε λύση για τα ανείσπρακτα μισθώματα με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, νομοθέτησε τη ρύθμιση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών σε έως και 120 δόσεις, ρύθμισε την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και θεσμοθέτησε την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, ενώ περιόρισε την ανάγκη έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μόνον κατά τη μεταβίβαση, καταργώντας την περιοδικότητα των ελέγχων. Ζήτησε εξάλλου να τεθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στην προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε αδιανόητη την εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες η οποία όπως είπε θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τους φόρους των ακινήτων. Ζήτησε επίσης να παραταθούν οι προθεσμίες τόσο για τα αυθαίρετα όσο και για την ηλεκτρονική ταυτότητα και τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις καταγγελίες για καταδολίευση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ακινήτων όσο και του Δημοσίου, ανέφερε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την διασφάλιση της διαφάνειας καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν οι πράγματι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, την ταυτότητα κτιρίου και ειδικότερα της «Διηρημένης ιδιοκτησίας» που ήταν πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, το Κτηματολόγιο όπου καταγράφηκε σημαντική πρόοδος καθώς η κτηματογράφηση ανέβηκε από το 28% στο 65%, την επαναφορά του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και τον τερματισμό της πολυετούς ομηρίας των ιδιοκτητών απαλλοτριούμενων ακινήτων.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» το οποίο όπως υπενθύμισε ξεκίνησε επί υπουργίας του το 2009 σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ και στηρίζει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, η κυβέρνηση θα εφάρμοζε πιο επιθετική πολιτική μείωσης της φορολογίας.

«Αν σας αδικήσαμε ζητώ συγνώμη, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή. Η επικοινωνία είναι αδιάλειπτη και μας προστατεύει από λάθη. Με το ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια, με σεβασμό στην ιδιωτική περιουσία και το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς τόνισε ότι με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων που τίθεται σε εφαρμογή από την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου μειώνεται το κόστος και βελτιώνεται η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Διευκρίνισε δε ότι οι βεβαιώσεις μηχανικού που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ισχύουν για δίμηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή ως τις 31 Μαρτίου.

Ανήγγειλε επίσης την εφαρμογή προγράμματος υποστήριξης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πρώτη φάση για την ασφάλιση των κτιρίων αυτών, ενώ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών θα ωφεληθεί και από τον θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς συμπλήρωσε πως η εφαρμογή της ψηφιακής μεταβίβασης ακινήτων θα λειτουργήσει πιλοτικά μετά το Μάρτιο και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι το 2021 το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό προς το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι παρακολουθεί στενά το έργο της τόσο στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα όσο και σε όλη τη χώρα και είναι πρόθυμος να συμβάλει όπως μπορεί στην επίλυση προβλημάτων των ιδιοκτητών, όπως έγινε και στην περίοδο του Ν. 4178/2013.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής ενημέρωσε ότι έχουν γίνει αποδεκτές πάνω από το 70% των δηλώσεων μείωσης ενοικίου για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2020 ενώ για το Νοέμβριο οι αποδεκτές δηλώσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 75% καθώς παρουσιάζουν πολύ λιγότερα λάθη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σημείωσε ότι η Αρχή έχει ξεκινήσει τεχνικό διάλογο με την ΠΟΜΙΔΑ για επιμέρους προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ ανήγγειλε πως ετοιμάζεται νέα εφαρμογή για την δήλωση των στοιχείων μίσθωσης καθώς και ψηφιοποίηση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με στόχο η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία προκειμένου ο κλάδος των ακινήτων να προσανατολιστεί σε νέο μοντέλο επενδύσεων σε ακίνητα υψηλής απόδοσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι οι σύγχρονοι Δήμοι επιδίδονται σε αγώνα ταχύτητας για τουρίστες και επενδυτές ενώ παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου για αναβάθμιση περιοχών όπως η λεωφόρος Αλεξάνδρας, ο Βοτανικός, η πλατεία Θεάτρου.

Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη των ακινήτων του Δήμου Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που εκπροσώπησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, και ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί παμψηφεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ την αποδοχή των βασικών αιτημάτων της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ημέρα της διακοπής ηλεκτροδότησης, η μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εμβαδών με όριο το 50% και η μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τους Δήμους από 20 σε 5 χρόνια, όπως ισχύει και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου κ. Στέφανος Κοτσώλης παρουσίασε τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Κτηματολόγιο σε επαγγελματίες και πολίτες, ενώ ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη ηλεκτρονική μεταγραφή μεταβίβασης ακινήτου σε συνεργασία με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Σπανάκης επεσήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί το σύστημα καθορισμού των αντικειμενικών αξιών με διαμόρφωση περισσότερων ζωνών εντός του κάθε Δήμου, όπως επίσης να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που υφίστανται οι ιδιοκτήτες με την διαδικασία μειώσεων ενοικίων και να επανεξεταστεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ.

Στα άλλα επίκαιρα θέματα, στόχοι μας και προτάσεις μας για την επόμενη περίοδο είναι επιγραμματικά οι εξής:

ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Αποκλεισμός κάθε σκέψης για επιστροφή σε ενοικιοστασιακές ρυθμίσεις μέσω απαγόρευσης εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ή αναγκαστικών παρατάσεων οποιασδήποτε κατηγορίας μισθώσεων για οποιοδήποτε διάστημα μετά τη λήξη της πανδημίας.

ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, όπως συνιστά το ΙΟΒΕ και η Επιτροπή Πισσαρίδη, και «ΠΑΓΩΜΑ» κάθε αύξησης στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων των αστικών περιοχών, με παράλληλη ένταξη στο σύστημα εκτός σχεδίου ακινήτων και κτισμάτων που διαφεύγουν ουσιαστικά της φορολογίας.

ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Να μειωθούν σε λογικά ύψη οι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας μισθωμάτων και να μονιμοποιηθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Η άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας δημοτικών τελών με νέους κανόνες, ως μόνιμο εργαλείο επικοινωνίας των ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με τις υπηρεσίες εσόδων των Δήμων της χώρας, και ο περιορισμός του χρόνου της παραγραφής οφειλών στην πενταετία.

Στα μη ηλεκτροδοτούμενα η απαλλαγή από τα τέλη να γίνεται αυτόματα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, εφόσον δεν γίνεται χρήση του ακινήτου.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ: Να συμπεριληφθεί και το κόστος των υλικών στο φορολογικά απαλλασσόμενο ποσό της ανακαίνισης κτιρίων και εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της πανδημίας η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης του μηχανικού, γιατί υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα πάμπολλα σχέδια, πιστοποιητικά, αυτοψίες κλπ.

ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Να επιλυθεί άμεσα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα με χρονική οριοθέτηση του δικαιώματος του Δημοσίου, που σήμερα μπορεί και διεκδικεί τα πάντα από τους πάντες και για πάντα, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στις επιτροπές και τα δικαστήρια σε ατέρμονες διαδικασίες που διαρκούν επί γενεές ολόκληρες.

ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Να νομοθετηθεί δικαίωμα των πολιτών όχι μόνον για αποζημίωση αλλά και για αυτούσια επιστροφή του ακινήτου τους, μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης πρώτων εγγραφών. Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία κτηματογράφησης στη Δωδεκάνησο, ώστε να μην χαθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα λόγω ελλείψεων και ιδιορρυθμιών της ιταλικής νομοθεσίας που ισχύουν ακόμη και σήμερα.

ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ: Να αναγνωριστούν όλα τα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και να δοθεί δυνατότητα σε κάθε αδικημένο ιδιοκτήτη να προσφύγει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του σε κάθε φάση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσής τους.

ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Να απλοποιηθεί η διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ διαχείρισης, με απαλλαγή από κάθε υποχρέωση υποβολής άσκοπων ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, αυτοτελή φορολόγηση τυχόν εσόδων και απαλλαγή από την τυπικά υφιστάμενη υποχρέωση δήλωσης στο Ε9 κοινόχρηστων αποθηκών, χώρων στάθμευσης κλπ. χωρίς χιλιοστά και αποκλειστικότητα χρήσης.

ΣΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ: Το Κράτος να εκπληρώσει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις απέναντί τους καθιερώνοντας ουσιαστικά κίνητρα για τη διάσωσή τους.

ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Να μειωθεί η μέχρι τώρα ανίκητη γραφειοκρατία που μεταβάλλει κάθε συμβολαιογραφική πράξη σε Γολγοθά για συμβαλλόμενους και συμβολαιογράφους.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ: Επί του σχετικού ερωτήματος πολλών μελών μας για τη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης πλήρους αποζημίωσης των εκμισθωτών από τη μείωση των ενοικίων, η θέση της ΠΟΜΙΔΑ, όπως διατυπώθηκε από την ειδική εισηγήτρια στο Συνέδριο Δικηγόρο και Πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου κα Νεόκλεια Κρατήρα έχει ως εξής:

Ως γνωστό, βάσει του Συντάγματος, κάθε πολίτης δικαιούται ελεύθερης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Είναι προφανές ότι ο κατ΄ εξοχήν φορέας που έχει αρμοδιότητα και έννομο συμφέρον να ασκηθεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το πρόβλημα αυτό, δεν είναι άλλος από την ΠΟΜΙΔΑ.

Ωστόσο κατά την επιστημονική άποψη των νομικών στελεχών της που εξέτασαν το θέμα, με τα ως τώρα δεδομένα, όχι μόνον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ευδοκίμησης οποιουδήποτε είδους προσφυγών για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά είναι άμεσος και προφανής ο κίνδυνος δημιουργίας δυσμενέστατης νομολογίας σε βάρος μας από τέτοιου είδους κινήσεις, όπως δυστυχώς έχει συμβεί κατ΄επανάληψη στο παρελθόν.

Είναι λοιπόν προφανές ότι τυχόν πρωτοβουλία από μέρους μας για δικαστικές προσφυγές και καλλιέργεια ελπίδων για είσπραξη αποζημιώσεων, θα ήταν ιδιαιτέρως δελεαστική για την οργάνωσή μας, αλλά επιζήμια και ατελέσφορη για τα μέλη μας, το οποία μας εμπιστεύονται επί δεκαετίες επειδή γνωρίζουν ότι από εμάς θα μάθουν μόνον την αλήθεια.

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με τον σκληρό αγώνα της και τις συνεχείς παρεμβάσεις της επέτυχε να πείσει την κυβέρνηση να επιστρέψει σημαντικό μέρος των μειώσεων ως αφορολόγητη αποζημίωση, δεν πρόκειται να προτρέψει ή να αποτρέψει κανένα ιδιοκτήτη στο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με όποιο τρόπο προκρίνει ο καθένας, έχοντας υπόψη του τις παραπάνω επισημάνσεις μας.

Στη συνέχεια από τους παριστάμενους φοροτεχνικούς κ.κ. Γιώργο Χριστόπουλο, Αντώνη Μουζάκη και Αλκιβιάδη Κωφό έγινε εκτενής ανάλυση της διαδικασίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων και των μετέπειτα φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων Καθηγητής ΕΜΠ κ. Πλούταρχος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην ολιγωρία της πολιτείας να λάβει και να υλοποιήσει οποιοδήποτε μέτρο υπέρ των ιδιοκτητών τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας, με αποτέλεσμα την πλήρη σχεδόν εγκατάλειψη των περίπου 20.000 διατηρητέων κτιρίων που διαθέτει η χώρα μας.

Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν επίσης για τα προγράμματα παροχής ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) με προνομιακούς όρους μέσω της συνεργασίας της ΠΟΜΙΔΑ με την Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου & για το πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων της ΠΟΜΙΔΑ με την INTERAMERICAN.

Σχετικά άρθρα