Η D Day για το ελληνικό πρόγραμμα και το κατά πόσο οι δύο πλευρές θα ταξιδέψουν στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με κείμενο συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η σημερινή.
Η στάση που τήρησαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών το Σάββατο, ενίσχυσε τις ανησυχίες της κυβέρνησης για σκλήρυνση των θέσεών τους όσο πλησιάζουμε στο τέλος της προθεσμίας που είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, το Μαξίμου φαίνεται πως επιμένει ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση πριν την αναχώρηση για τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Κάπως έτσι θα πρέπει να μεταφράσει κανείς τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου τα ξημερώματα, «είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας».
Μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένουν τα κοκκινα δάνεια, για τα οποία η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με διαρκώς νέες προτάσεις, κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, κυρίως η πλευρά του Ταμείου επιμένει να ζητά πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων χωρίς καμία προστασία ακόμα και για τα χαμηλότερα στρώματα.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, παραμένει η απόσταση στα κόκκινα δάνεια. Οι ίδιες προσέθεταν ότι κατέθεσαν συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου, ενώ πρότειναν επίσης να δημιουργηθούν ειρηνοδικεία σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά (στο πρότυπο του νόμου Κατσέλη) ειδικά για κόκκινα δάνεια.
Στο πρώτο μέρος της κουβέντας ήταν παρών και ο διοικητής της ΤτΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds δε βρίσκει σύμφωνους του Θεσμούς.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχει συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει εξαίρεση από την πώληση σε funds των επιχειρηματικών δανείων ως 100.000 ευρώ των δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών ως 75.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων έως 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds μέχρι του ποσού των 500.000 για τα επιχειρηματικά δάνεια 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διενέργειας έκτακτου Eurogroup στις 25 Απριλίου προκειμένου τότε να υπάρξει συνολική συμφωνία. Ερωτηθείς η ίδια πηγή για υποτιθέμενες πληροφορίες από στελέχη των δανειστών περί παράτασης στην πραγμάτευση έως τον Ιούνιο – Ιούλιο επισήμανε πως δεν έχει την ίδια εικόνα και ότι και οι ίδιοι οι θεσμοί επιθυμούν συμφωνία εντός του Απριλίου. Ωστόσο εξήγησε ότι καθώς το Eurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου και λαμβάνει χώρα στην Ολλανδία και έχει πολύ στενό χρονοδιάγραμμα, είναι πιθανό να χρειαστεί νέα συνάντηση την επόμενη να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Τραπεζικές πηγές πάντως προσδιόριζαν το πρώτο βήμα στήριξης από την πλευρά των θεσμών, όταν υπάρξει η επί της αρχής τεχνικής συμφωνία (staff level agreement) σε επίπεδο κλιμακίων θεσμών, ενώ η στήριξη αφορά την επαναφορά του waiver. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό όταν υπάρξει “επί της αρχής συμφωνία” με τους θεσμούς. Εξηγούσαν μάλιστα ότι ενδεχομένως να μην είναι απαραίτητη η ψήφιση των εφαρμοστικών εφ όσον υπάρξει σχετική απόφαση από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Και στο ασφαλιστικό «ζητούν αίμα» κατά τη διατύπωση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα, αποτυπώνοντας έτσι την άτεγκτη στάση της άλλης πλευράς για τις επικουρικές συντάξεις.
Χάσμα, τέλος, και στο δημοσιονομικό κενό, εκεί όπου οι δανειστές εστιάζουν στην εισπραξιμότητα των προτεινόμενων μέτρων, αν δηλαδή από τα νέα χαράτσια θα προκύψουν τα ποσά που προϋπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών.