Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας ζήτησε τη συμβολή του Προέδρου για “πολιτική συνεννόηση”

Ο Τσίπρας ζήτησε τη συμβολή του Προέδρου για “πολιτική συνεννόηση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,

Την ανάγκη να υπάρξει «μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια.

«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα – ασφαλιστικό – παιδεία, πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας κατέκρινε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες τώρα κάθονται στη γαλαρία και κάνουν κριτική σε αυτούς που προσπαθούν να το ανεβάσουν ξανά».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στόχος πλέον είναι να ανακτήσουμε τη χαμένη κυριαρχία της πατρίδας «μετά από αυτήν την πολύχρονη οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια με αποφασιστικότητα για τον τόπο σε αυτές τις τελευταίες δύσκολες στροφές, τις ανηφορικές», πρόσθεσε και εμφανίστηκε αισιόδοξος:

«Θα μπορέσουμε να περάσουμε τη δύσκολη ανηφόρα και να φθάσουμε σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο».

O Πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί «πλάι στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα» και να προστέψει το εισόδημά τους.

Αναφορικά με το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι κύριο μέλημα ήταν η προστασία των αδυνάμων.

«Είμαι ευτυχής να πω ότι προστατεύτηκε το 60% δηλαδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν δάνειο άρα προστατεύεται η λαική κατοικία και ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι στις κρίσιμες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου που είναι να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα.

«Επειδή στο παρελθόν διδαχθήκαμε πολλά από διχασμούς οι οποίοι όχι μόνον δεν ωφέλησαν, αλλά έβλαψαν τον τόπο, τούτη την στιγμή είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι στα «στους εθνικούς στόχους που δεν εξαρτώνται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι».

«Στα μεγάλα θέματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Επειδή διάφορα ακούγονται, είναι σαφές ότι οι θέσεις μας πάνω στα ζητήματα που σχετίζονται με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν, όχι γιατί αυτό είναι μία εμμονή μας, αλλά γιατί οι θέσεις αυτές στηρίζονται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «οι θέσεις μας είναι γνωστές και εκπορεύονται όχι μονο από τη δική μας βούληση αλλά και από την ευρωπαϊκή», καθώς, όπως ανέφερε, «οποιαδήποτε εξελιξη στο θέμα αυτό εξαρτάται από τον πληρη σεβασμό της Τουρκίας έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τεράστιο κομμάτι του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο σεβασμός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε τέλος ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και «φυλάσσει κυριάρχως τα σύνορά της», αλλά θέλει σε αυτό και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα